Ajax verslaat VVSB in spannend duel

Op een koud kil winderig sportpark Boekhorst stond Ajax zaterdag om 18.00 aan de aftrap voor zijn derde uitwedstrijd op rij. Alle andere Amsterdamse teams tot en met de tweede klasse hadden op zaterdag hun wedstrijd al gewonnen. Wist Ajax die perfecte zaterdag te completeren?

Deze 6 punten wedstrijd stond meteen in brand toen al in de 4e minuut Jake Wollgarten zich de bal liet ontfutselen door Lulinho Martins. Die behield het overzicht en gaf de bal aan Mo el Osrouti, die keurig de verre hoek opzocht voor de snelle 1-0 achterstand. Al snel daarna veroverde Ricardo Fransberg net over de middenlijn de bal en begon aan een lange solo rush richting het doel van Ruben Valk. Hij passeerde de keeper door de bal in de verre hoek te plaatsen voor de 1-1. Een spektakelstuk leek in de maak, maar dat viel toch iets tegen, wellicht speelde de harde wind ook een rol.

Pas in de 19e minuut zagen we weer enige dreiging van Ajax, toen Koen Blommestijn en harde voorzet door Jelmer Vijlbrief van de lijn gehaald zag worden. Ajax was inmiddels wel de ploeg geworden die enigszins met verzorgd voetbal probeerde dreigend te zijn en dat werd in de 24e minuut uitbetaald met een heerlijke goal van wie anders dan Blommestijn. Nadrukkelijk moet vermeld worden dat de lange bal van achteruit van Tour Bouwman uitstekend op de stropdas van Blommestijn terecht kwam. De jongeling haalde vervolgens verwoestend hard diagonaal uit.

Net toen iedereen de ruststand van 1-2 al wilde invullen bezweek Ajax. Andermaal wankelde de Ajax defensie bij een doodspelmoment en ook nu werd Ajax uit en corner in verlegenheid gebracht, toen doelpuntenmaker el Osrouti de bal op het hoofd legde van Bert Steltenpool (die op huurbasis van Quick Boys over kwam). Hij sprong boven iedereen uit en maakte de 2-2. En zo kreeg Ajax in blessuretijd alsnog de gelijkmaker om de oren.

Na rust had VVSB de wind in de rug en werd Ajax op de proef gesteld. De Amsterdammers kregen maar moeizaam de wedstrijd weer onder controle en moesten lijdzaam toezien dat de thuisclub de druk opvoerde. Pas na de wissels van Yuri Rose kreeg Ajax weer wat grip op de wedstrijd, mede dankzij door de onrust die Siver Abdulrahman veroorzaakte als hij weer eens mee naar voren ging. Het was de fase dat Ajax steeds nadrukkelijker op de deur begon te kloppen en diverse corners kreeg en ook vrije trappen die nog niet het gewenste resultaat hadden. Dat veranderde in de 66e minuut toen Mitchel Bormann de bal deponeerde in een vol 16 meter gebied. Tour Bouwman kreeg de bal pardoes voor de voeten kreeg en haalde hard uit. Via een VVSB-verdediger verdween de bal in het doel: 2-3.

Ajax leek het duel te controleren, leunde op de voorsprong en koos geduldig zijn momenten. Zo ook via de ijverige Ilias Boudouni, die in de 74e minuut bijna doelman Justin Valk verraste met zijn uithaal maar miraculeus wist de doelman de schade te beperken. Naarmate het eindsignaal dichterbij kwam ging de thuisploeg alles of niets spelen. Maar het lukte VVSB maar niet om echt efficiënt te worden en Ajax over de knie te leggen. De slotfase werd weer eens bloedstollend, Ajax liep achteruit en de ene na de andere hoge bal in het strafschopgebied ging richting doelman Zandwijken. In de 90e minuut leek het offensief van VVSB uitbetaald te gaan worden met de gelijkmaker, maar Felitciano Zschusschen raakte met zijn sierlijke omhaal de paal. Doelman Valk ging in blessuretijd nog meer naar voren, maar ook dat mocht niet meer baten voor de thuisploeg.

Ajax won dus bij VVSB en treft volgende week vv Goes.