Ajax Vrouwen grijpen in extremis vierde KNVB Beker

Voor de vierde keer in de clubgeschiedenis, waarvan de laatste drie jaar op rij, hebben de Ajax Vrouwen de KNVB Beker gewonnen. Daarmee zijn de Amsterdammers nu recordhouder. In de finale werd PEC Zwolle met 2-1 verslagen. Vanity Lewerissa kroonde zich in de 93ste minuut tot matchwinner.

Na het mislopen van de landstitel was dit voor Ajax, en de afzwaaiende trainer Benno Nihom, dé kans om het seizoen alsnog met een prijs af te sluiten. De start in het stadion van Excelsior was slecht. Na zes minuten opende Maxime Bennink de score voor PEC Zwolle. Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten. In de elfde minuut had Linda Bakker, op aangeven van Liza van der Most, de stand alweer gelijk getrokken: 1-1.

De Amsterdammers gingen vervolgens op jacht naar de voorsprong. Vanity Lewerissa raakte de lat en Kay-lee de Sanders prikte net naast. Toch moest Ajax het initiatief aan PEC Zwolle laten. Zij drongen de regerend bekerhouder terug, zonder echt grote kansen te creëren. De 1-1 stand leek het einde te halen totdat Lewerissa in de 93ste minuut op de juiste plek stond om een verlengde hoekschop binnen te werken voor de late 2-1.

Op die manier greep Ajax in extremis de beker. Niet alleen Nihom nam afscheid met een prijs, ook captain Loïs Schenkel (stopt) en international Kika van Es (vertrekt) hebben het seizoen met een goed gevoel afgesloten.