Ajax wint nipt van hekkensluiter ONS

Na de opsteker van vorige week tegen Jong Almere City trad Ajax dit weekend aan tegen laagvlieger ONS. Dat moest het wel doen zonder de belangrijke doelman Stephan Veenboer. Hij ontbrak vanwege een spierblessure. Ook zonder hem wist Ajax dit keer te winnen: 2-1.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Derde Divisie zaterdag

Binnen drie minuten was het Timo van Roemburg die Kenneth Misa Danso vrij zette voor doelman Van der Dam. De doelman kwam echter als winnaar uit de bus. Maar de toon was gezet. Nog geen minuut later was het andermaal Kenneth Misa Danso die zijn vrije trap door niemand aangeraakt zag worden. Zo verdween deze bal wel of niet zo bedoeld maar luttele centimeters naast de paal. Ajax was gedreven en combineerde er lustig op los. De 1-0 in de 18e minuut was dan ook niet geheel onverwachts.

Ilias Boudouni schoot vanaf buiten de 16 meter op doel. Doelman van der Dam bokste de bal naar de zijkant, waar Romano de Jonge stond. Zo belandde de rebound in de verre hoek (1-0). De energie die Ajax etaleerde werd ruim een minuut later bijna weer uitbetaald in een doelpunt, toen op aangeven van Boudouni weer Misa Danso vrij voor de Sneekse doelman verscheen. Maar nu verdween de bal centimeters naast de verkeerde kant van de paal. Na dik en half uur uitstekend voetbal van Ajax kreeg zowaar ONS in de 29e minuut en uitgelezen mogelijkheid om na een misverstand in de Ajax defensie de stand gelijk te trekken. Jan Dommerholt zag zijn bekeken lob over het doel verdwijnen. Toch was dit een voorteken dat ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd kwam.

Inmiddels hadden de bezoekers al twee maal gewisseld vanwege blessures, maar de strijdbijl was nog lang niet begraven. Toch had Ajax het zichzelf en stuk eenvoudiger kunnen maken. Na een bekeken steekbal van Serghino Sanches was het Kenneth Misa Danso, die ondanks dat hij uit balans werd gebracht de 2-0 op zijn schoen had . De laatste kans van deze levendige 1e helft tegen  ONS Sneek was voor de bezoekers. Genridge Prijor gaf de bal hard voor, maar niemand liep tegen de bal aan.

Na rust leken de rollen wat te zijn omgedraaid. Ajax kreeg veel minder grip op zijn tegenstander dan in de voorgaande 45 minuten en dus was de wedstrijd totaal weer in balans. Dat ONS Sneek uitstekend uit de kleedkamer was gekomen, werd in de 58e minuut ook tot uitdrukking gebracht op het nu wel werkende nieuwe scorebord. De solo-actie van Han van Dijk werd ternauwernood door doelman Zandwijken gepareerd. Maar net zoals bij de 1-0 van Ajax stond er ook nu iemand op de goede plek voor de rebound. Jelle Jan de Graaf tekende voor de 1-1.

Ajax had het moeilijk en de vlotte combinaties waren ingeruild voor aanvallen die telkens vroegtijdig strandden. Het duel kon dan ook nog alle kanten op. Doelman Zandwijken had na een kleine 70 minuten een belangrijke redding in huis. Op een kopbal van dichtbij van Sam Crowther redde hij met een goede reflex.  In het laatste kwartier kwam Ajax stukje bij beetje weer tot leven, mede door de goede wissels van Yuri Rose. Daar was Ricardo Fransberg er één van. Ajax leefde zichtbaar op en werd steeds dreigender, met als gevolg een aanval in de 78e minuut opgezet door uitblinker Romano de Jonghe. Hij stuurde Mitchel Bormann diep. Die stuurde vervolgens een afgemeten voorzet richting Ricardo Fransberg: 2-1. De laatste 10 minuten waren spannend en ONS ging kwam met een slotoffensief. Met enig kunst- en vliegwerk wist Ajax toch de 2-1 over de streep te trekken.

Bron: Marcel Wagenmakers