Ajax zet tegen Ter Leede eerste stap richting Derde Divisie

Ajax kan met een 2-0 voorsprong op zak komend weekend afreizen naar Sassenheim voor de return in de eerste ronde van de nacompetitie. Op weg naar de Derde Divisie was de ploeg van Jorg Smeets op eigen veld met 2-0 te sterk voor Ter Leede, dankzij twee treffers vlak voor rust.

“Op basis van het spel vind ik de uitslag niet verdiend. In veel fases waren wij de onderliggende partij. Maar het resultaat telt.” Een kleine glimlach verscheen op het gezicht van een goudeerlijke Smeets. Ja, Ter Leede was over het algemeen beter en een gelukkige en geflatteerde 2-0 voorsprong bij rust bracht Ajax in een zetel. Toch had het weinig gescheeld of het tweeluik was na één wedstrijd al beslist.

In het eerste half uur was Ajax behoorlijk zoekende. De roulatie op het middenveld van Ter Leede zorgde ervoor dat de Amsterdammers telkens moesten twijfelen om wel of niet door te dekken. Twee keer konden de bezoekers hierdoor gevaarlijk zijn. Een schot van Ian van Otterloo, na miscommunicatie tussen doelman Stephan Veenboer en Glenn van Zoolingen, werd door Veenboer goed gepareerd en Jeffrey Bok kon zijn inzet niet de juiste richting meegeven.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam de thuisploeg meer aan voetballen toe. Twee keer aanzetten vlak voor de rust zorgde ervoor dat Ajax op een verrassende 2-0 voorsprong kwam. Eerst tikte Siver Abdulrahman van dichtbij een vrije trap van Stanley Akoy binnen, waarna Kenneth Misa-Danso oog-in-oog met keeper Laszlo Sandor (ex-AFC) de score bij het ingaan van de blessuretijd verdubbelde.

“Als team hebben we het heel goed gedaan. Het stond als een huis, er is bijna niets doorheen gekomen en wij blijkbaar heel effectief”, zei Smeets. De genadeklap vlak na de theepauze bleef uit. Misa-Danso zag zijn poging aan de verkeerde kant van de paal belandde, een vrije kopkans was niet aan Bilal el Amrani besteed en ook Tim de Jong had het vizier met zijn hoofd niet op scherp. “Eigenlijk hadden we die derde ook moeten maken.”

Ter Leede bleef hoop houden op een aansluitingstreffer, maar echt uitgespeelde kansen creëerde de ploeg van Amsterdammer Henk Wisman niet. Pas zes minuten voor tijd moest Veenboer zijn kunsten vertonen door een fabuleuze redding op een halve omhaal van Van Otterloo. Meer gaf Ajax niet weg, terwijl Misa-Danso even later nog dicht bij een beslissende 3-0 was. Daar stak Marc de Kruijs een stokje voor.

Europees gezien is 2-0 een uitstekend resultaat. Uitdoelpunten tellen echter niet dubbel. Bovendien rekent Smeets zichzelf nog niet rijk in aanloop naar de return van komende zaterdag. “Vorig jaar verloor Ter Leede met 2-0 van Staphorst en wonnen ze thuis met 3-0. We zijn dus gewaarschuwd.” Heel zacht op de achtergrond klonk iets van hoop bij de Sassenheimers: ‘Dat gaan we nu weer doen’.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie.