Ajax ziet koplopers uitlopen na nederlaag in topper

In de topper van de zaterdag Hoofdklasse B heeft Ajax niet weten te winnen van Berkum. De koploper was in Amsterdam met 1-2 te sterk. De ploeg van Jorg Smeets liet de kans liggen om Berkum op de ranglijst te passeren en ziet hen met drie punten uitlopen.

Voor de zoveelste keer dit seizoen moest Smeets improviseren met zijn achterhoede. Rechtsback Edwin Soenarto (ziek) ontbrak en zijn plek werd ingenomen door de jonge Jake Wollgarten. Ondanks dat vaste basisspelers Siver Abdulrahman en Roy Deken op de weg terug zijn, heeft Ajax nog geen wedstrijd op volle sterkte kunnen spelen.

Toch nam de thuisploeg het initiatief tegen Berkum en creëerde het enkele kansen. Zo zag Lars Middelwijk zijn vrije trap huizenhoog over gaan en schoot Stanley Akoy naast. Berkum moest het hebben van een paar counters, maar de jarige Tim de Jong en Glenn van Zoolingen stonden goed opgesteld. Een enkele keer wist Berkum er door te komen en was het via Johnson Bacuna gevaarlijk. De aanvaller stuitte op de sterk keepende Stephan Veenboer en schoot in de rebound naast.

Ajax was betere van de twee, maar kwam toch op achterstand. Door een slechte kaats van aanvoerder Berry van ’t Land kon Bjorn Bakker de bal over Veenboer wippen: 1-0. De Amsterdammers herpakten zich, maar wisten dat niet om te zetten tot kansen. Na een half uur spelen kreeg Berkum nog een grote kans, alleen was het vizier van Johnson Bacuna opnieuw niet scherp genoeg en ging zijn schot voorlangs. Smeets greep in en wisselde al in de eerste helft. Aanvaller Bobby Bosma kon zijn stempel niet drukken en werd vervangen door Cerilio Cijntje.

Na de rust kwam Berkum goed uit de startblokken en creëerde wat kansen. De gasten uit Zwolle zakten goed in en dwong Ajax vaak tot de lange bal, waardoor de thuisploeg niet het spel kon bepalen. De wedstrijd leek dood te bloeden, totdat Ajax langszij kwam. Vanuit een goede voorzet van Jack van Moerkerk schoot Cerilio Cijntje op doel, maar stond de keeper in de baan van zijn schot. Kenneth Misa-Danso reageerde alert en schoot de 1-1 binnen.

Ajax leefde op en leek de wedstrijd naar zich toe te trekken. In korte tijd creëerden de Ajacieden veel kansen, maar de winnende treffer bleef uit. Zo verzuimde Van Zoolingen om te scoren en kwamen Akoy en Misa-Danso één-op-één op de keeper, alleen was de pass van Akoy onzuiver. Doordat Ajax meer druk ging zetten, kwam er ruimte voor Berkum. Veenboer hield zijn ploeg in de wedstrijd door goed op te treden bij een afstandsschot van Ruud Wellenberg. Uit de daaropvolgende hoekschop kon Jason Huisman door onoplettendheid bij Ajax de winnende treffer binnen koppen: 1-2.

Trainer Jorg Smeets laakte de inzet van zijn ploeg en miste scherpte bij zijn spelers. “We misten inzet en moesten het hebben van de ruimtes over de vleugels.” Volgende week moet de trainer het opnemen tegen een oude bekende: zijn vorige club Zuidvogels. In Huizen probeert Ajax dan aan te haken bij de koplopers.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.

Verslag Brian den Broeder
Foto’s Richard Maertens

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)