Ajax ziet laatste sprankje hoop door nederlaag tegen Eemdijk vervliegen

Ajax kan worden afgeschreven in de strijd om het kampioenschap van de zaterdag Hoofdklasse B. Hoewel trainer Jorg Smeets zich hier al enkele weken niet mee bezighield, kwamen de Amsterdammers steeds dichterbij. Door een 0-2 nederlaag tegen koploper Eemdijk rest alleen de derde periodetitel om een plek in de nacompetitie voor promotie af te dwingen.

Een onverwachte pauze van een kwartier – scheidsrechter Paarhuis was ziek geworden en moest vervangen worden door grensrechter Borgers als nieuwe arbiter – deed Ajax geen goed. Het ritme van de Amsterdammers was duidelijk verstoord en de onderbreking bood Eemdijk de kans om na vijftien minuten spelen tactische wijzigingen door te voeren. De wedstrijd was amper hervat toen Ajax-verdediger Chima Bosman op de doellijn redding moest brengen op de inzet van Deen van Embriqs (vorig seizoen nog in het rood-wit).

De bezoekers waren veel energieker en Ajax had moeite om het niveau van de laatste weken te halen. Pas na 34 minuten slaagde de thuisploeg erin om serieus gevaar te stichten. Siver Abdulrahman en Kenneth Misa Danso probeerden uit een hoekschop doelman Gerben Jan Ruizendaal te testen. Jack van Moerkerk was vlak daarna dicht bij de 1-0, alleen werd deze voorkomen door Ruizendaal.

De Amsterdammers moesten overigens ruim een half uur met tien man spelen, omdat Roy Deken voor een stevige overtreding op Van Embriqs ter hoogte van de middenlijn direct de rode kaart kreeg. Eemdijk maakte optimaal gebruik van het overtal en kwam acht minuten later op voorsprong. Maikel de Harder punterde een voorzet binnen: 0-1.

Ajax, dat zeker niet groots speelde, probeerde meteen een passend antwoord paraat te hebben door zich in Eemdijk te bijten. Een schot van Misa Danso werd tot hoekschop verwerkt en de ingevallen spits Bilal el Amrani kon zijn stempel niet op het duel drukken. Eemdijk bleef geduldig loeren op de omschakeling. Mauro Franken (ook oud-Ajacied) en Argjend Selimi verzuimden het duel vroegtijdig in het slot te gooien, waardoor de thuisploeg hoop bleef houden op een late gelijkmaker.

Het bleek ijdele hoop, want in de laatste minuut van de officiële speeltijd was Selimi het eindstation van een vlotlopende aanval om het lot te bezegelen voor Ajax: 0-2. De titelaspiraties van de Amsterdammers kunnen de prullenbak in. Het vizier gaat nu volledig op de strijd om de tweede plek en de derde periodetitel. Die strijd krijgt volgende week bij DFS Opheusden een vervolg.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.