Ivo de Waal terug bij TOG

Alkmaarder Ivo de Waal naar TOG: ‘Ik ben terug op het oude nest en dat voelt goed’

Op zijn veertiende werd hij even profvoetballer. De globetrotter zag sindsdien menig sportpark, voetbalkantine en kleedkamer. Maar nergens voelde het zo goed en vertrouwd als bij TOG aan de radioweg in Amsterdam. Ondanks de onverwachte degradatie dit seizoen naar de vierde klasse, kijkt verloren zoon Ivo de Waal uit naar het nieuwe voetbalseizoen, waarin hij hoop het spelplezier weer helemaal terug te krijgen. ,,Ik wil eerst helemaal het voetbalplezier terug krijgen, daarna zien we wel weer verder.”

Komend seizoen keert de Waal na zes seizoenen terug in Amsterdam Oost, waar hij de kleuren van de plaatselijke Tot Ons Genoegen gaat verdedigen. Daarvoor kwam hij uit in de hoofdmacht van rkvv Saenden en in de hoofdklasse bij De Dijk: “Ik ben als kleine jongen begonnen met voetballen in mijn woonplaats Almere. Ik werd op mijn veertiende jaar gescout door FC Utrecht. Terug bij de amateurs maakte ik de successen mee bij Huizen en IJsselmeervogels in de O19. In Spakenburg was een doorbraak in het eerste elftal bijna onmogelijk, omdat er eigenlijk geen doordacht clubbeleid en plan voor was. Dat is pas daarna een beetje gekomen, jammer voor mij.”

Mooie jaren

Mooie en leerzame seizoenen in de hoofdmacht volgden bij onder andere Waterwijk, FC Abcoude en De Dijk. “We hadden overal een aardig elftal, ik ben in Almere en bij Abcoude ook topscorer geworden.” Na een tussenjaar bij TOG ging de maatschappelijke kant steeds meer trekken. ,,TOG is een familieclub waar ook mijn opa’s hebben gespeeld. Ik was toen ook nog steeds bezig met het hoogst haalbare voor mezelf. Ik wilde vooral ontdekken wat ik nog wilde. Ik zag het als een tussenstap om daarna misschien weer hogerop te gaan spelen.”

Topscorer bij Abcoude

Afgelopen seizoen was de Waal actief bij Saenden, nabij zijn woonplaats. Dat werd geen groot succes. ,,In het noorden heerst toch een bepaalde sfeer en daar moet je tussen passen. De mentaliteit is daar totaal anders, het plezier in het voetballen ebde weg. Ik heb voor mezelf de stekker eruit getrokken en ben eventjes helemaal gestopt.”

Thuis

De Waal, die inmiddels zesentwintig is, is dan ook blij weer terug te zijn op het oude nest. ,,Ik voel me hier thuis: er lopen nog steeds veel dezelfde mensen rond. Denk aan de vrijwilligers, maar ook aan veel bekende spelers en natuurlijk mijn familie. Ik heb overal een leerzame tijd gehad. Maar dit is mijn honk.”

Aan het begin van komend seizoen sluit De Waal zich weer aan bij de selectie van trainer-coach Leroy Kroese. “Deze overstap past perfect bij de fase in mijn leven. Ik woon in Alkmaar en werk als marketing analist in Oude Karspel. Ik heb voor mijn maatschappelijke carrière gekozen en niet meer vier keer per week de deur uit voor het voetbal. Ik houd van het voetbal in Amsterdam, het is echt thuiskomen voor mij. Dat geeft een bepaalt gevoel. Ik heb eigenlijk geen verwachtingen voor komend seizoen voor mezelf. Ik wil eerst fit worden. TOG is wel veranderd. Het is er nog steeds erg gezellig, maar er is ook belangrijk werk verzet, binnen en buiten de lijnen. Het gaat ook weer over prestaties. Ik wil uiteraard graag promoveren met de club naar de derde klasse, dat is voor de club goed. Er is voor mij nog eigenlijk maar één club en hier wil ik mijn voetballeven slijten.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
TOG