Amstelveen naar finale voor promotie

Derdeklasser AmsterveenHeemraad heeft zich dankzij een 7-2 overwinning op VV Opperdoes geplaatst voor de finale van de nacompetitie. Opperdoes degradeert naar de derde klasse. Tegenstander over twee duels voor Amstelveen is EVC dat eenvoudig afrekende met Ouderkerk.

Zonder de geschorste Jamal Schoonhoven en Jurrit Wilhelmus miste trainer Mark Kranendonk zijn complete centrale defensie. Beiden liepen vorige week tegen een schorsing op. Schoonhoven moet zelfs het eerste duel van de finale missen. Met routinier Wesley Meijer in de achterste linie had Amstelveen het echter goed voor elkaar.

De 1-0 nederlaag van vorige week moest vandaag goed gemaakt worden want de club wil graag na een seizoen terug keren in de tweede klasse. Het was uitgerekend Opperdoes dat Amstelveen op de laatste speeldag (1-3) deed degraderen. Vandaag waren de rollen omgedraaid. Opperdoes daalt af naar de derde klasse maar Amstelveen is nog niet zeker van de tweede klasse. Daarvoor dient het op 1 en 8 juni af te rekenen met het sterke EVC uit Edam.

Foto Hans van Beek: Joris van Ooijen (r) heeft Amstelveen op 1-0 gezet
Foto Hans van Beek: Joris van Ooijen (r) heeft Amstelveen op 1-0 gezet

Nadat Robert Lesmeister in de eerste minuut de score al had kunnen openen (goede redding van doelman Jaap Zwaan) was het na tien minuten wel raak. Jorius van Ooijen rondde een goede steekbal van Zakaria Mandrane goed af. De treffer leek bevrijdend te werken maar toch echte kansen kwam Amstelveen in die fase niet meer.

Opperdoes was nog het dichts bij de gelijkmaker. Niels Putting, absoluut de gevaarlijkste man van de bezoekers, zag zijn inzet door doelman Patrick Alblas prachtig tot corner worden verwerkt. De 2-0 viel eigenlijk uit het niets. Een corner van Mandrane werd door de  volledig vrijgelaten Lemeister goed ingekopt. Het verzet van Opperdoes leek helemaal gebroken toen  Levy Pique een goede aanval van Lesmeister en Van Ooijen doeltreffend afrondde. Maar niets was minder waar.  Frank Zwaan zorgde nog geen twee minuten laten voor de 3-1 en alles was weer mogelijk.

Foto Hans van Beek: MArk Kranendonk kijkt bezorgd nadat Opperdoes terugkomt tot 4-2
Foto Hans van Beek: MArk Kranendonk kijkt bezorgd nadat Opperdoes terugkomt tot 4-2

Dat Opperdoes het nog niet opgegeven had bleek wel uit het opstootje dat ontstond toen ze snel de bal uit het doel wilden halen. Die opleving was echter van korte duur want nog voor rust bracht Mandrane de marge weer op drie.

De gemakzucht waarmee Amstelveen na rust voetbalde bracht de ploeg van Kranendonk nog wel aan het wankelen. Niels Putting zorgde tien minuten na rust voor de 4-2. Amstelveen was niet meer in staat om de bal langer dan tien seconden in bezit te houden en trainer Kranendonk schreeuwde de longen uit zijn lijf.

Foto Hans van Beek: Ook Robert Lesmeister was weer trefzeker voor Amstelveen
Foto Hans van Beek: Ook Robert Lesmeister was weer trefzeker voor Amstelveen

Waar de 4-3 in de lucht hing (Frank Boersma schoot vanaf vijf meter hoog over) was het uiteindelijk invaller Mitchell Griekspoor die de thuisploeg in veilige haven schoot na een actie van Pique (5-2). Dat het uiteindelijk bij 7-2 bleef (treffers Pique en Tim Boelrijk) was aan concentratie verlies te danken.

Vanaf maandag kan Amstelveen zich gaan voorbereiden op de grote finale met EVC. De ploeg van Mark Kranendonk speelt zaterdag 1 juni eerste thuis. Op 8 juni is de return. De winnaar over de ze twee wedstrijden promoveert naar de tweedeklasse.

Foto’s Hans van Beek

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)