Amstelveen voelt zich benadeeld in nederlaag bij AMVJ

Amstelveen-trainer Radjin de Haan kon het een paar minuten na afloop nog steeds niet geloven. Op welke manier zijn ploeg in de slotfase benadeeld was door scheidsrechter Peter de Waard. Een zuivere strafschop werd niet gegeven en zo kreeg Amstelveen op bezoek bij AMVJ niet een gelijkspel waar het recht op zou hebben. De Amstelveense derby in de zaterdag tweede klasse B eindigde in 2-0.

De promovendus deed zeker niet onder voor de thuisploeg, dat al snel de eerste goede mogelijkheid kreeg. Devery Boldewijn dook vrij op voor doelman Alex Sacca, maar schoof de bal voorlangs. Na negen minuten kwam AMVJ met geluk op voorsprong. Een vrije trap van Jimmy Jansen werd door de gasten niet goed weggewerkt en belandde via de kluts van verdediger Niels Donker en AMVJ-aanvaller Bram Owusu uiteindelijk in het doel: 1-0. Het werd gegeven als een eigen doelpunt van Donker.

03092016 AMVJ Amstelveen foto Hans van Beek 1-0 AMVJ

In de eerste helft waren beide ploegen grotendeels gelijkwaardig aan elkaar. Het onderlinge verschil was klein. Amstelveen moest het veelal van standaardsituaties hebben, maar kon hier niet veel gevaar uit stichten. Daarnaast stond het vizier, ook na rust, niet echt op scherp bij een aantal afstandsschoten van de gasten.

De grote kansen kwamen pas een kwartier voor tijd. Een goed diagonaal schot van Amstelveen-aanvoerder Maarten Zwaan werd knap gekeerd door Levien Rocha en aan de andere kant toonde zijn collega Jimmy Bodt (die na ruim een uur de geblesseerde Sacca verving) zijn kunsten op een rebound van René Boer, nadat een gevoelige lob van Dennis Frijn via de onderkant van de lat terug het veld in kwam.

03092016 AMVJ Amstelveen foto Hans van Beek Ongeloof bij Amstelveen

Drie minuten voor tijd nam de scheidsrechter de hoofdrol op zich – nadat hij eerder al verrassend een gele kaart gaf aan Donker terwijl Owusu over de bal struikelde – door geen strafschop te geven bij een tackle van Imke van Moorselaar op Mike van den Steenhoven. Waar Amstelveen aan een “overduidelijke strafschop” dacht en zelfs de spelers van AMVJ dit na afloop toegaven, wuifde De Waard het weg. De arbiter zag er geen overtreding in, omdat beide spelers volgens hem tegelijk de bal speelden.

Amstelveen voelde zich behoorlijk benadeeld, liet dit in de resterende paar minuten ook meerdere malen merken, en kreeg nog een tegenslag te verwerken toen AMVJ in de slotminuut de eindstand op 2-0 bepaalde. Een voorzet van Van Moorselaar werd door invaller Daan van Hees naar het doel gekopt, waar Frijn bij de tweede paal het laatste zetje gaf.

03092016 AMVJ Amstelveen foto Hans van Beek Mike Sheehan

Na het laatste fluitsignaal ging De Haan meteen met de scheidsrechter in gesprek. “Ik heb hem verteld dat hij de wedstrijd heeft ‘vernaggeld’. Op cruciale momenten nam hij de verkeerde keuze. Iedereen op het sportpark zag de penalty of de belachelijke gele kaart, zelfs de spelers van AMVJ, maar de scheidsrechter oordeelde anders. Dan krijg je niet waar je recht op hebt. Echt belachelijk.”

Zijn collega van AMVJ, Hans Schakel, wil echter niet over de rol van de scheidsrechter praten. “Wij hebben deze man vaker gehad en ik vind het een goede scheidsrechter. Maar in de nabeschouwing vind ik niet dat de schuld kan worden afgeschoven op de scheidsrechter. Ook al vind ik zelf dat het een strafschop was. Vandaag hadden wij een beetje het geluk aan onze zijde, met de 1-0 en de penalty. Over het eerste uur gezien is het een verdiende zege, op basis van het slot komen we nog goed weg.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag tweede klasse B.

Foto’s Hans van Beek

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)