Amstelveen/Heemraad gedegradeerd

Amstelveen/Heemraad is gedegradeerd naar de derde klasse. De Amstelveners verloren zaterdagmiddag met 1-3 van Opperdoes en zagen hogergeplaatste concurrenten Hellas Sport en Overbos wel winnen waardoor achteraf zelfs een zege niet voor nacompetitievoetbal had gezorgd. “Al hadden we met 28-0 gewonnen dan waren we er nog niet ingebleven”, sipte Amstelveen-trainer René Rooth na afloop. “De teleurstelling is groot.”

Een overwinning had uiteindelijk dan geen nacompetitie opgeleverd, de kansen op de winst waren er wel degelijk voor de overigens gelaten acterende groen-witte brigade. Robert Lesmeister (volley naast), Tim Boelrijk (recht op de keeper) en Michel Grethe (vrije trap net over) misten echter hun schotkansen om de score te openen. Marijn Putting miste niet. De middenvelder van Opperdoes benutte kort voor rust een strafschop en zorgde voor een 0-1 ruststand.

Ondanks een handjevol kansen was Rooth niet tevreden over het in de eerste helft afgeleverde werk. “Het was net zomeravondvoetbal, we leken geblokkeerd door de spanning. In de rust heb ik nog eens benadrukt dat dit de laatste kans was. Opperdoes heeft een paar aardige spelers maar als je op zes meter staat te dekken kan iedereen op dit niveau wel wat.”

In het tweede bedrijf zijn de meeste kansen weer voor Amstelveen, maar de meeste doelpunten zijn ook weer voor Opperdoes. Net voordat Rooth in de zestigste minuut Vincent Hoeksema als vierde aanvaller in het veld wil brengen werkt Amstelveen-verdediger Jurrit Wilhelmus de bal onfortuinlijk achter zijn eigen doelman Roy de Looze: 0-2. Amstelveen komt twee minuten later terug tot 1-2 nadat spits Martijn Mak wordt gevloerd en de toegekende strafschop vervolgens zelf raak schiet.

Op jacht naar de 2-2 kopt Mak, spelend met een sportbril, met een snoekduik de bal op de paal, en in de rebound schiet Boelrijk tegen Opperdoes-doelman Jaap Zwaan aan. Ook Levy Piqué (twee keer) en Hoeksema maken bijna gelijk maar steeds pareert Zwaan. Een verkeerde terugkopbal van Robin Tromp leidt tien minuten voor tijd de 1-3 van Niels Putting (broer van Marijn) in en daarmee was het duel beslist. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Coen Dijkers zitten de Amstelveners er verslagen bij en verzamelen ze zich in de middencirkel om het degradatieverdriet te delen.

Amstelveen zal na de zomer voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 weer in de derde klasse uitkomen. “Ik heb het hele seizoen gezegd dat we best leuk voetballen en niet gaan degraderen. Maar nu is het toch zover. Met name in de tweede periode hebben we het laten liggen, we hebben toen maar één punt gepakt uit negen wedstrijden”, zegt Rooth, die de club gaat verlaten vanwege te drukke werkzaamheden bij zijn eigen schoonmaakbedrijf. “Dit is mijn eerste degradatie als trainer. Ik had ze zo graag in de tweede klasse gehouden. Dit is kut met peren.”

Verslaggever: Dylan Hoekzema
Foto’s: Hans van Beek