Home / slideshow / Asv De Dijk honderd jaar: In gesprek met Laurens Kat

Asv De Dijk honderd jaar: In gesprek met Laurens Kat

De Amsterdamse voetbalvereniging asv De Dijk viert deze week zijn honderdjarig bestaan. Samen met Cees ten Have, Hein Claver, Donovan Morée, Loek Wisman, Laurens Kat en Issam Eloussaidi bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 5: een gesprek met Zaterdag 1-captain Laurens Kat.

Asv De Dijk heeft naast een prestatief zondagteam, dat uitkomt in de Hoofdklasse, eveneens een zaterdagselectie. Waar deze een aantal jaar geleden van het toneel verdween, keerde de Zaterdag 1 in 2015 terug in de competitie. Een van de drijvende krachten achter het team was Ronald Kat, die de ploeg in het seizoen 2017/2018 zelfs naar de derde klasse zag promoveren. Zijn zoon Laurens is inmiddels aanvoerder van het eerste team. “Sinds mijn twaalfde speel ik bij De Dijk en dat was eigenlijk altijd leuk”, begint Kat over zijn clubverleden te vertellen. “Ik weet wat ik hier heb en we presteren uitstekend in de derde klasse. Tot de coronastop gaven we alles en draaiden we bovenin de competitie mee. Het is natuurlijk dan dubbel leuk om ook nog eens aanvoerder te zijn.”

Kat is niet de enige speler die de club al jarenlang trouw blijft. Zeker acht teamgenoten uit de Zaterdag 1 kent hij al goed vanuit de jeugdopleiding. “We waren met hoofdtrainer Jordi van Beek, die momenteel bij Sporting Krommenie zit, zeer succesvol en speelden met een aantal uitstekende voetballers. We werden zeker driemaal achter elkaar kampioen en speelden toernooien tegen prachtige clubs uit het buitenland. Daar mogen we stiekem best trots op zijn. Bovendien hebben sommige teamgenoten zelfs de overstap gemaakt naar een profclub, terwijl anderen weer kozen voor een maatschappelijke carrière.” Samen met verschillende andere jongens speelt hij al tien jaar bij De Dijk. “Ik had het toevallig deze week met wat teamgenoten over het feit dat we samen tien procent van het bestaan van de club hebben meegemaakt. Hopelijk volgen er nog meer jaren.”

Het eerste zaterdagteam doet volgend seizoen naar verwachting weer volop mee voor promotie naar de tweede klasse. Hoewel het met clubs als Wartburgia, Buitenboys en Buitenveldert niet eenvoudig is om het doel te bereiken, gaat het team de ambitie niet uit de weg. Voor de benodigde prestaties is een sterk teamgevoel van cruciaal belang. “Dat proberen we onder meer te creëren met de trainingskampen die we dankzij diverse sponsoren kunnen houden. Twee jaar geleden waren we in Albufeira en vorig jaar waren we in Benidorm. Ik vind het persoonlijk echt een voorrecht om op deze manier met het team ergens naartoe te werken. De Dijk is kortom een prachtige club om onderdeel van te zijn.”

Tekst: Jordi Smit

Asv De Dijk honderd jaar: In gesprek met Cees ten Have