Home / slideshow / Asv De Dijk honderd jaar: In gesprek met Loek Wisman
De Dijk
10 mei 1970: Rood-Wit A kampioen 2e Klasse B KNVB

Asv De Dijk honderd jaar: In gesprek met Loek Wisman

De Amsterdamse voetbalvereniging asv De Dijk viert deze week zijn honderdjarig bestaan. Samen met Cees ten Have, Hein Claver, Donovan Morée, Loek Wisman, Laurens Kat en Issam Eloussaidi bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 2: een gesprek met bestuurslid Loek Wisman.

Het is voor Loek Wisman een speciale week. De clubman en bestuurslid voetbalzaken loopt al zijn gehele leven in de vereniging rond. De vader van Wisman was een goede voetballer, maar net niet goed genoeg om bij De Volewijckers in het eerste team te kunnen spelen. Daarom wilde hij in de jaren ’50 graag uitkomen voor Rood-Wit A, de voorloper van De Dijk. “Dat kon echter niet zomaar, omdat hij niet katholiek was. En Rood-Wit A was juist een Rooms-Katholieke vereniging”, legt Wisman uit. “De vereniging moest dan ook toestemming vragen aan de bisschop van Haarlem. Gelukkig was het goed, waarna mijn vader jarenlang voor Rood-Wit A uitkwam en later actief was als lid van de technische commissie.” Zelf liep hij eveneens op jonge leeftijd al op het complex rond. “De club voelde veel meer als een familie aan dan een vereniging. Vanaf mijn vierde jaar stond ik wekelijks langs de kant om naar het eerste team te kijken.”

Rood-Wit A beleefde in de jaren ’60 en ‘70 een geweldige opmars door met het eerste elftal uitstekende prestaties neer te zetten. “Het bijzondere was dat we dit in die jaren deden met vrijwel alleen maar eigen jeugdspelers. Het maakte de binding met de vereniging sterker, terwijl we eveneens jarenlang het team bij elkaar hielden. Rood-Wit A was in die jaren echt een familievereniging waarin onder meer de families Reuser, Fafiani en Sijmons hofleverancier waren van het eerste team. Die tijden zijn natuurlijk veranderd.” Rood Wit-A en ASV Schellingwoude fuseerden in 1999 tot asv De Dijk, waardoor uitsluitend de herinneringen nog blijven. “Nog steeds als ik iemand tegenkom uit mijn tijd bij Rood-Wit A, halen we graag herinneringen op uit die tijd. Het voelt nog altijd erg vertrouwd als ik daaraan terugdenk.”

De Dijk heeft sinds het vertrek van hoofdsponsor Heino Braspenning met haar eerste team sportief lastige jaren achter de rug, maar Wisman is tevreden waar de club momenteel staat. “Door het vertrek van onze hoofdsponsor konden we degradatie uit de Tweede Divisie niet voorkomen en hadden we het in de Derde Divisie eveneens moeilijk. Anderzijds hebben we met de bewuste keuze om meer eigen jeugdspelers in ons eerste team te zetten ook winst geboekt. Als de consequentie dan is dat we op een iets lager niveau spelen, dan moeten we dat accepteren.” Daarnaast telt de vereniging inmiddels bijna 1000 leden, behoort deze tot de top 25 van amateurclubs in Nederland en is deze financieel gezond. Wisman heeft nog altijd veel plezier in zijn werkzaamheden bij de club en verwacht voorlopig dan ook te blijven. “Het is daarbij een continue uitdaging om het kader verder te versterken, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vind het nog steeds leuk om met de club bezig te zijn en zie nog voldoende uitdagingen voor ons liggen.”

Tekst: Jordi Smit

Asv De Dijk honderd jaar: In gesprek met Donovan Morée