Bekeravontuur Buitenveldert eindigt tegen Volendam

Zaterdag tweedeklasser Buitenveldert is gestrand in de achtste finales van de districtsbeker. Een stunt leek in de maak, totdat eersteklasser Volendam alsnog met 2-3 te sterk bleek voor de ploeg van Wilfred den Breejen.

Het Amsterdamse strijdplan bracht Volendam enkele keren in de problemen. Gewoon het eigen spel spelen, met volle druk vooruit, in plaats van achterover leunen omdat de tegenstander van een ander kaliber is. “Natuurlijk heb ik daarover getwijfeld. Toch hebben we ervoor gekozen ons eigen spel te durven spelen. Wij hebben Volendam, een top-eersteklasser, bij vlagen onze wil opgelegd en ze zeker pijn gedaan. Over het strijdplan was ik zeer tevreden. Het moet natuurlijk meer, maar dit is niet een tempo en niveau dat we elke week treffen. Dat willen we wel, hopen we ooit een keer te halen en nu weten we waar we naartoe moeten.”

Van een zeer vroege openingstreffer, na anderhalve minuut, raakte Den Breejen niet in de war. Nick Tol sneed vanaf de linkerkant naar binnen en stelde Nick Tuyp in staat de score te openen: 0-1. “Na tien minuten had ik het gevoel dat wij wel terug zouden komen in de wedstrijd.” Dat gebeurde uiteindelijk in de 32ste minuut. Bij een hoekschop won Jordi Erken het luchtduel met doelman Rick Heuvel, waarna Maarten Verhaar de bal in het lege doel kon deponeren.

In het restant van de eerste helft waren de Amsterdammers zelfs nog dicht bij een voorsprong. Donny van de Pol schoot na een goede beweging recht op Heuvel en Martin Campbell vond het zijnet. De twee aanvallers speelden vlak na rust wel een rol bij de treffer van Antonie de Puysselaar. Van de Pol gaf de bal voor, de inzet van Campbell eindigde tegen de lat, waarna De Puysselaar in de rebound trefzeker was: 2-1.

Volendam moest de druk opvoeren en dat bracht Buitenveldert in de problemen. “Dan hoop je dat je in die fase met de snelheid voorin nog een beetje gevaar kan stichten, maar we werden even weggetikt”, aldus Den Breejen. Het overwicht leverde de gasten, onder leiding van voormalig JOS-trainer Sander Middelbeek, na ruim een uur spelen ook de gelijkmaker op. Nick Tuyp maakte zijn tweede van de avond door een voorzet bij de tweede paal binnen te lopen.

Een kwartier voor tijd was een discutabele beslissing van de scheidsrechter, die in een duel tussen Verhaar en Eric Veerman een overtreding zag, de aanleiding voor een nieuwe voorsprong van Volendam. De vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied werd door Joey Tol op fraaie wijze achter Buitenveldert-doelman Jules Oomen geschoten: 2-3. Vlak daarna ontsnapte de thuisploeg aan een grotere achterstand. Verdediger Sergae Kogeldans haalde een schot van Niels Joren van de doellijn en oog-in-oog met Oomen raakte invaller Niels Springer de paal.

In de slotfase zocht Buitenveldert naar de gelijkmaker om strafschoppen af te dwingen. Een afstandsschot van Bjorn Ouwehand werd uit de hoek geplukt door Heuvel en Campbell liet een uitgelezen mogelijkheid op de 3-3 onbenut door vrij voor de doelman naast te schieten. “Dan zie je dat het veel kracht heeft gekost, dat ze net niet de adem en kracht hebben in de afronding. Jammer, want er heeft zeker een stuntje ingezeten.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.