Belangrijke derbywinst van Kadoelen op roodgekleurd Buiksloot

Onderin de zaterdag derde klasse A heeft Kadoelen drie belangrijke punten gepakt. Door een 2-0 overwinning op concurrent Buiksloot deed de ploeg van Rob Hersche goede zaken. De achterstand op de veilige elfde plek bedraagt nu nog twee punten.

In de laatste Derby van Noord onder deze naam – Buiksloot gaat volgend seizoen verder als De Volewijckers – kon Hersche een beroep doen op twee ervaren krachten. Patrick Pigge, die twee jaar geleden stopte met selectievoetbal, werd teruggehaald naar het eerste elftal en Bryan Fleysman was volledig hersteld van een heupoperatie die hem zes maanden langs de kant hield. De toon in de derby werd in de eerste minuut direct gezet. Bij een duel met Reda el Kouaa liep Kadoelen-aanvaller Mitch van Ankeren een open vleeswond op. Met wat pleisterwerk en pijnstillers ging hij gewoon door.

Misschien kwam het daardoor dat Van Ankeren zijn eerste twee kansen miste: over en naast. Buiksloot koos ervoor zich in te graven, hopen op counters en kon hier weinig tegenover zetten. Op slag voor rust was de grootste kans van de wedstrijd voor de thuisploeg. Van Ankeren zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Nicky van der Matten. De sluitpost redde vlak na rust ook goed op een vrije trap van Rashad Mokiem.

Kadoelen bleef aandringen en kreeg ook een uitgelezen mogelijkheid op de 1-0. Van Ankeren werd gevloerd door Van der Matten, waardoor scheidsrechter Van Genderen niets anders kon dan een strafschop toekennen. Buiksloot haalde alle middelen uit de kast om de penalty niet snel te laten nemen. Tijani Cherkaoui pakte, net als hij in de eerste helft deed, de bal om tijd te rekken en moest dit na meerdere waarschuwingen bekopen met een tweede gele kaart. Dit ontaarde in nog meer vertraging en na tien minuten mocht Van Ankeren aanleggen voor de penalty. Van der Matten pakte diens inzet klemvast.

Het lukte Buiksloot niet meer om gevaarlijk te worden en de bezoekers begonnen meer tegen hunzelf te voetballen. Kadoelen klopte steeds meer op de deur, zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen. Tot de zeventigste minuut. Met een subtiele voetbeweging opende Landrij Monni de score; een doelpunt dat voor de thuisploeg bevrijdend werkte. Vijf minuten later lag ook de 2-0 in het net. Nu deed Monni het voorwerk om Noël Bosnach de score te laten verdubbelen.

Fleysman, die in de heenwedstrijd vanaf de kant moest toekijken hoe Buiksloot de winnende maakte en dit opzichtig vierde, deed dit nu zelf ook. Dit was de vlam in de pan. Her en der waren er opstootjes waar Van Genderen zijn handen vol aan had. Van Ankeren en Buiksloot-middenvelder Soufyan Abarkan kregen direct rood, voor Fleysman bleef het bij geel vanwege provocerend juichen. Later trok de scheidsrechter de rode kaart voor Van Ankeren terug en stuurde Fleysman direct weg.

Het laatste kwartier werd uitgespeeld met tien tegen negen. De wedstrijd werd rustig uitgespeeld om erger te voorkomen. Na het laatste fluitsignaal was Van Genderen de gebeten hond voor Buiksloot, waar aanvoerder Luke Ekker op weg naar de kleedkamer nog zijn tweede gele kaart kreeg.

Door de 2-0 overwinning van Kadoelen is ook de spanning in de ranglijst terug. De Amsterdammers klommen over HCSC naar de twaalfde plek en hebben nu Buiksloot in het vizier. De ploeg van Remi Boshuizen bezet de veilige elfde plaats, twee punten boven de stadgenoot. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse A.