Foto Jose Mol | Bas Vellema juichte vorig seizoen nog voor Purmersteijn

Benauwde zege Purmersteijn op laagvlieger Quick 1890

Op weg naar het kampioenschap in de zondag eerste klasse A heeft Purmersteijn een verdiende, maar wel benauwde zege op Quick 1890 geboekt. De ploeg van Martin van Ophuizen was met 3-2 te sterk voor de nummer voorlaatst en behoudt zo een voorsprong van twee punten op achtervolger Hoogland, met nog twee wedstrijden te gaan.

Quick 1890 was naar Purmerend gekomen om met de heilige nul een puntje mee te sprokkelen van de koploper. Toch was het in de tweede minuut al bijna raak, toen doelman Wesley van Beekhoven de inzet van Daniël Schermer op aangeven van Ruben Adney zijn kunsten moest tonen. De sluitpost van de Amersfoorters stond ook in de zestiende minuut zijn mannetje door een hard schot van Ryan Brown te keren.

Doelpunt Bas Vellema

Vervolgens gingen de kansen over en weer. Namens de thuisploeg raakte Aramez Poepon de lat en Purmersteijn-doelman Tim Elmers reageerde alert op pogingen van Jeffrey Snijders en Roy Ouwerkerk. Vlak voor de rust wist Purmersteijn alsnog de score te openen. Uit een aanval over diverse schijven bediende Adney aanvoerder Bas Vellema en tegen diens uithaal had doelman Van Beekhoven geen verweer. Het had weinig gescheeld of Schermer had de voorsprong vlak daarna verdubbeld, maar Van Beekhoven was er op tijd bij om de bal van de voeten van de topschutter te plukken.

Purmersteijn leek met een krappe voorsprong de kleedkamers op te kunnen zoeken, maar op slag van rust kwam Quick 1890 nog op gelijke hoogte. Adney werkte een afgeslagen aanval niet goed weg en de bal kwam voor de voeten van Harrie Kersten, die doelman Elmers met een zwabberbal wist te verschalken: 1-1.

Dick Bos

Ook in de tweede helft bleef Purmersteijn de beter combinerende ploeg, terwijl de gasten constant de lange bal hanteerden. Tien minuten na de rust had de thuisploeg de voorsprong weer te pakken. Een hoekschop van de ingevallen Joost Lieder werd door Vellema binnen geschoten. De redding van Van Beekhoven, volgens de scheidsrechter achter de doellijn, mocht niet meer baten: 2-1.

De Purmerenders gingen op zoek naar de derde treffer om de wedstrijd in het slot te gooien, maar tot twee keer toe eindigde een poging van Schermer in de handen van de doelman. Toen Quick 1890 vijf minuten voor tijd met tien man verder moest na een tweede gele kaart voor Kersten, kreeg Purmersteijn meer ruimte. Het leverde in de slotminuut de 3-1 op. Schermer zette Van Beekhoven met een goede schijnbeweging op het verkeerde been en kon zo eenvoudig de bevrijdende derde treffer binnen schuiven.

Juichen Schermer

Toch werd Purmersteijn in de blessuretijd nog in het nauw gebracht. Een vrije trap belandde bij Michael Ouwerkerk, die zijn schot onhoudbaar voor doelman Elmers tegen de touwen joeg. Met man en macht trokken de gasten nog ten aanval om een gelijkspel te forceren, maar Purmersteijn hield stand.

De ploeg van Martin van Ophuizen blijft met nog twee wedstrijden te gaan koploper, met twee punten meer dan achtervolger Hoogland (dat met 3-2 van Alphense Boys won, red.). Mocht de concurrent volgende week een misstap begaan tegen Fortuna Wormerveer, volstaat winst tegen VVIJ voor het kampioenschap. Anders kan op bezoek bij DEM op Tweede Pinksterdag de titel worden veilig gesteld.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag eerste klasse A.