Home / slideshow / Bergsma verbolgen: “Dit besluit is te kort door de bocht”

Bergsma verbolgen: “Dit besluit is te kort door de bocht”

Wartburgia is de derde klasse dit seizoen overduidelijk ontgroeid. Het team van de stoppende trainer Hans Bergsma stond tien punten voor op De Dijk. Niets leek Wartburgia dan ook in de weg te staan om volgend voetbaljaar in de tweede klasse te spelen, totdat de coronacrisis de club definitief parten speelde. Onterecht, zo vindt Bergsma: “Wij zijn volledig verbolgen.”

Coronacrisis

De oefenmeester kan nadrukkelijk begrijpen dat de competitie stilligt, maar de beslissing van de KNVB kan hij zich niet indenken. “Het is natuurlijk een ramp die momenteel gaande is, op de eerste plaats voor alles en iedereen die bij het coronavirus betrokken is. Wij vinden alleen dat de KNVB wel heel snel tot het oordeel is gekomen om de competitie te stoppen en volgend seizoen opnieuw te beginnen. Dat is gewoon te kort door de bocht. De ploegen hebben geen vijf of zeven wedstrijden gevoetbald, maar twee derde van de competitie en dus twee periodes. Dan kan je niet zeggen dat het seizoen nooit heeft plaatsgevonden.”

Alternatief

Bergsma stelt daarbij dat het allerminst aan de huidige stand ligt dat hij deze mening is toegedaan. “Al hadden we één punt aan kop gestaan, dat maakt in principe niet uit. Het seizoen 2020-2021 moet per 1 augustus gaan beginnen, maar dat gaat voor mijn gevoel niet gebeuren. Het is wachten op een vaccin en dat gaat nog wel even duren. Ik verwacht dan ook dat we hopelijk half tot eind oktober kunnen beginnen. Ons voorstel is om het huidige seizoen tot eind december te laten doorlopen. Zorg ervoor dat de overschrijvingsperiode van juni niet gaat plaatsvinden, maar laat dit hele jaar het seizoen doorlopen.”

“In januari kan je vervolgens de overschrijvingsperiode laten plaatsvinden”, gaat hij verder. “Laat iedereen in februari voorbereiden en begin dan in de eerste week van maart met het kalenderjaar 2021, welke tot eind november of begin december loopt. Dat doe je twee jaar, waardoor je ook direct aan het verhaal Qatar (WK 2022 vindt in de winter plaats, red.) tegemoet komt. Op deze manier kunnen we bekijken hoe ons dit in de toekomst bevalt. Mocht het zo zijn dat het ondenkbaar is dat we op deze manier verder kunnen, dan vind ik het te makkelijk om te zeggen dat deze competitie nooit heeft plaatsgevonden. Over de grens in België wordt gewoon gezegd dat de bovenste ploegen promoveren en de onderste teams degraderen. Dat lijkt mij een veel logischer en eerlijker verhaal.”

Afscheid

Het besluit van de Nederlandse bond betekent dat Bergsma tijdens de uitwedstrijd tegen GeuzenMiddenmeer (2-10) voor het laatst op de bank zat bij het eerste elftal. Hij gaat de club echter niet verlaten. “Ik heb met Wartburgia afgesproken dat ik bij de club betrokken blijf en het tweede elftal ga trainen. Als het seizoen was doorgelopen tot eind december dan had ik het natuurlijk zelf afgemaakt, maar nu neemt Hans Schakel het hopelijk 1 augustus over.”

De coach hoopt dat de bond binnen korte tijd tot bezinning komt en het besluit wellicht terugdraait. “De KNVB moet de komende periode de zaken apart gaan bekijken. Ten opzichte van alle spelers en organisaties die zich door weer en wind inzetten voor clubs, is het gewoon een slecht teken om het zo te beëindigen. De bond zal echt niet alleen naar Hans Bergsma luisteren, maar hopelijk wel naar een brede groep mensen die dezelfde mening hebben”, aldus Bergsma.

Tekst: Jordi Smit
Foto: HAV

Wartburgia-trainer Bergsma: “Niveau steeds verder omhoog”

Send this to a friend