Beschamende nederlaag Abcoude

FC Abcoude is in Amersfoort tegen hekkensluiter VVZA tegen een gevoelige nederlaag aangelopen. Na negentig minuten stond er een verdiende 3-0 zege voor de thuisclub op het scorebord. Ondanks deze nederlaag handhaaft FC Abcoude zich op een vierde plaats in de 2e klasse B.

Op een ijskoud sportpark in Amersfoort begint FC Abcoude goed aan de wedstrijd. De ploeg zet VVZA vrijwel direct onder druk. Abcoude wordt daarbij geholpen door VVZA, dat zich telkens terugtrekt op eigen helft. Abcoude kan vrij oprukken tot aan de middenlijn, maar dan wordt het lastig voor de mannen van trainer Rini van Roon, omdat VVZA compact verdedigt. Er zijn wel wat mogelijkheden voor de bezoekers, maar tot echt gevaarlijke situaties leidt dat niet.

In de 20e minuut het eerste wapenfeit voor VVZA. Een hard schot op het doel van Abcoude wordt door keeper Jeffrey IJmker keurig over getikt. Vier minuten later moet de keeper van Abcoude opnieuw in actie komen bij een gevaarlijke counter van VVZA. Maar ook Abcoude krijgt kansen. In de 22e minuut een prima combinatie tussen Gio Leeflang en Michael Amoaf. Die laatste kan hard inschieten, maar de keeper van VVZA is bij de les en verwerkt de inzet tot corner. Uit die corner kan Stefan Groen goed inkoppen, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald door de verdediging van VVZA.

Debutant Dyon van Empelen kan VVZA in de 25e minuut op voorsprong zetten. Hij kan alleen af op keeper Jeffrey IJmker, maar die weet hem de bal te ontfutselen. Drie minuten later is het dan toch raak voor de thuisclub. Een overtreding in de zestien meter bestraft de scheidsrechter met een penalty. Die wordt feilloos ingeschoten door Marcel Pietersen (1-0).

FC Abcoude is het initiatief daarna volledig kwijt. VVZA krijgt goede mogelijkheden om de voorspring verder uit te bouwen, maar de verdediging van Abcoude weet de schade te beperken.

Ook het begin van de tweede helft is voor Abcoude. De ploeg gaat nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker. VVZA blijft loeren op een counter. In de 54e minuut breekt Loek Schings van Abcoude door over de linkerkant. Hij komt erg ver maar zijn schot mist uiteindelijk kracht. Twee minuten later weer een mogelijkheid voor Abcoude. Uit een voorzet vanaf rechts kan Stefan Groen inkoppen. Zijn kopbal gaat net naast. Abcoude wisselt in de 57e minuut. Loek Schings verlaat het veld voor Stijn Meijers.

In de 69e minuut een counter van VVZA over rechts. Een vlijmscherpe voorzet kan succesvol worden afgerond (2-0). De wedstrijd lijkt daarmee beslist. In de 71e minuut opnieuw een wissel bij Abcoude. Spits Jeroen Püttmann verlaat het veld voor verdediger Koen Kromhout. Laatste man Robbert de Vries wordt naar voren gedirigeerd. Dat maakt Abcoude in de verdediging wel wat kwetsbaarder. En dat blijkt ook, want in de 78e minuut scoort VVZA opnieuw (3-0).

Abcoude probeert het in de laatste 10 minuten nog wel, maar zonder succes. Zonder tijd voor blessures bij te tellen, blaast de scheidsrechter na negentig minuten af. Een gevoelige nederlaag voor Abcoude zonder al teveel gevolgen, aangezien naaste concurrenten Hoofddorp en Roda’23 ook verliezen. Alleen NVC komt door een overwinning bij Roda’23 ook één punt van Abcoude. Volgende week de lastige thuiswedstrijd tegen Magreb’90. Als het tenminste doorgaat, want het gaat hard vriezen deze week.

Door: Rob Baarda