Bewijsdrang overheerst bij Chad de Jong (ZSGOWMS): “Ik wil het zo graag laten zien”

Voor Chad de Jong was het seizoen 2017/18 een weggegooid seizoen. Want een jaar niet voetballen, een jaar niet scoren en een jaar geen Chad de Jong in het Amsterdamse voetbal; dat is vooral voor hem erg jammer. Inmiddels is de 24-jarige spits van zondag derdeklasser hersteld van een kruisbandblessure. Er zit behoorlijk wat bewijsdrang om het dit seizoen écht te laten zien. Daarvoor moet hij nog wel even wachten.

Er lijkt een soort van vloek op hem te rusten. Met negen doelpunten in vier oefenwedstrijden toonde De Jong aan weer de oude te zijn. Totdat hij in de districtsbeker (tegen Germaan/De Eland, red.) uitviel met een enkelblessure. Sindsdien kwam hij niet meer in actie. “Pff, ik weet echt niet wat voor vloek het is. Ik heb nog nooit iets aan mijn enkel gehad. Voor mijn kruisband heb ik zelfs nooit blessures gehad. De fysiotherapeut zegt dat mijn enkelbanden een beetje verrekt zijn. Ik wilde gisteren (dinsdag) proberen te trainen, dat ging niet. Donderdag neem ik ook rust, zondag (tegen De Meer, red.) laat ik aan mij voorbij gaan.”

Hij wil zichzelf zo graag bewijzen, nadat het afgelopen seizoen niet lukte. Die doelpunten in de voorbereiding waren extra goed voor zijn vertrouwen. “Dan zit je er weer in, heb je er zin in. En dan gaat het twee weken voor de competitie mis. Gisteren liep ik het trainingsveld op en waren alle medespelers en de trainer gelijk helemaal happy. Iedereen vraagt of het weer gaat, zegt dat ze mij nodig hebben. Dat vertrouwen wil ik terugbetalen. Ik wil het zo graag laten zien.”

Even terug naar de zomer van 2017. Vlak voor het einde van de eerste training ging het mis. Bij een schot op doel voelde de van DWS overgekomen spits iets knappen. “Normaal hoor je spelers schreeuwen op het veld, dat was het niet. Ik stond op, wilde omschakelen, maar dat ging niet helemaal goed. Ik had meer last van de spieren rondom mijn knie. Eenmaal thuis kon ik mijn broek moeilijk uitkrijgen, zo dik was mijn knie. Dat is niet goed. Na drie weken bij de fysio wilde ik weer gaan trainen. Dat ging helaas niet. Uit een mri-scan bleek dat mijn kruisband helemaal was afgescheurd. Toen de chirurg zei dat mijn seizoen al ten einde was, stond de wereld even stil.”

De Jong zat zich vorig seizoen tijdens wedstrijden van zijn club vaak te verbijten. Zoveel kansen kreeg ZSGOWMS en net zoveel werden er om zeep geholpen. “Het was verschrikkelijk om te zien, als bepaalde ballen niet werden gescoord waarvan ik honderd procent zeker weet dat ik ze wel in het netje had gelegd. We lieten onze kampioenskansen voorbij gaan. Op een gegeven moment heb ik mij aangeboden als wissel. Maar wat is het waard om iets te forceren voor twee wedstrijden, terwijl daarna de zomerstop eraan komt? Dat risico kan de rest van je carrière beïnvloeden. Zelfde wilde ik heel graag, ik ben te fanatiek, maar dat hebben anderen gelukkig uit mijn hoofd gepraat.”

Het is vervelend dat het is gebeurd, zegt De Jong, maar het gaat erom hoe je uit zo’n zware blessure komt. Dat is volgens hem nog belangrijker. “Ik ben er heilig van overtuigd dat ik de stijgende lijn van voor mijn knieblessure kan doortrekken. Die enkelblessure zie ik niet als iets heel zwaars. Dinsdag hoop ik weer aan te sluiten en dan zondag te spelen. Maar als ik dinsdag op tachtig procent ben, stap ik van het veld en probeer ik het een week later weer. Alles wat ik doe, moet op honderd procent. Anders heb je zondag niet de Chad de Jong op het veld staan die er drie inlegt.”

Foto’s John Beckman

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)