Bij Zeeburgia lijkt het even niet om voetbal te gaan (deel 1): De leden

Bij zondag eersteklasser Zeeburgia is er momenteel veel onrust. Vorige week verzocht een grote afvaardiging van de leden om een Buitengewone Algemene Ledenvergadering.  De onvrede zit hem met name in  de toekomstplannen van de club, het nieuwe clubhuis en de keus om te stoppen met Mike Kolf. Bijna 300  (van de 649) leden willen ook stemmen over het ontslag van het bestuur. In het eerste deel Marianne van Leeuwen, woordvoerder namens de leden. Later deze week , in het tweede deel, voorzitter Rob Theunisse.

Van Leeuwen: “ Vorige week ( 2 maart, red.) was er een bijeenkomst voor trainers en leiders georganiseerd op initiatief van Alain Munoz (assistent eerste elftal en al vijftien jaar lid van Zeeburgia).  Mijn kinderen voetballen in de D4 en C2  (zondag) en ik ben leider bij beide teams. In die hoedanigheid was ik ook uitgenodigd. Ik ben nog niet zo heel lang bij de club, maar ben vanaf de eerste dag betrokken. Het is me opgevallen dat er een grote afstand is tussen het bestuur en de leden. Er wordt veel te weinig gecommuniceerd. De leden klagen dan ook veel.”

Marianne van Leeuwen
Marianne van Leeuwen

Tijdens de trainers/leiders bijeenkomst werd er vooral gesproken over de toekomst van de club op voetbaltechnische gebied nu het bestuur heeft besloten de overeenkomst voor onbepaalde tijd met trainer en hoofd opleiding Mike Kolf na zeventien jaar op te zeggen. Van Leeuwen: “ De stemming die we op de agenda gezet hebben is niet of Mike wel of niet terug moet keren. Ik denk persoonlijk dat hij toch wel weg gaat, maar daar gaat het niet om. De leden moeten het zo ook niet zien. De leden maken zich zorgen om de toekomst van de club. Ze zijn erg geschrokken. Hoe moet het nu verder? Er ligt geen plan. Tenminste wij kennen dat plan niet. Het is toch onmogelijk dat het bestuur haar leden niet informeert! Daar moet het dus over gaan en niet over de persoon Mike Kolf.”

Een tekening van het nieuwe complex van Zeeburgia
Een 3D-ontwerp van het nieuwe complex van Zeeburgia

Mike Kolf wilde niet inhoudelijk op de ontstane situatie ingaan. Kolf: “Ik wil er niet te veel over zeggen. Er gaan zoveel verhalen de ronde. Ik zit niet achter deze handtekeningen actie. Ik ben ook niet bij die bijeenkomst van trainers/leiders geweest.  Het steunt me wel dat mensen zeggen dat ik eerlijk ben en dat jongens die nu bij een betaald voetbalclub zitten me bellen of ze iets kunnen doen. Ik werk hier zeventien jaar. Er was niets toen ik begon. Ik heb met mijn enkels in de modder gestaan. Verder lijkt het me verstandig dat ik er niets over zeg. Dus ook niet over mijn toekomst bij de club als het  bestuur eventueel zou vertrekken.”

Mike Kolf
Mike Kolf

Dat alles nu in een stroomversnelling komt omdat het bestuur afscheid zal gaan nemen van Kolf spreekt Van Leeuwen tegen: “Zie het als de druppel. We zijn wakker geschud. We willen duidelijkheid. We zeggen niet dat het bestuur weg moet, maar ze zullen wel het vertrouwen van de leden terug moeten winnen. Op de Ledenvergadering zullen ze de nodige tekst en uitleg moeten geven.  Of er nog een samenwerking tussen het huidige bestuur en de leden mogelijk is hangt af van hun antwoorden tijdens de vergadering. Ze zullen moeten communiceren met ons.”

Voorzitter Rob Theunisse liet eerder aan Het Amsterdamsche Voetbal weten dat hij Zeeburgia meer een bedrijf vind geworden dan een vereniging. Van Leeuwen: “ Ik ervaar wel degelijk een clubgevoel hier. Een vereniging waar de jeugd centraal staat.”

Alain Munoz (geheel links) nam het initiatief voor de bijeenkomst
Alain Munoz (geheel links) nam het initiatief voor de bijeenkomst

Tijdens de trainers/leiders bijeenkomst werd er een commissie samengesteld. Deze bestaat uit Alain Munoz (assistent eerste elftal, al vijftien jaar lid), Brian Daniels (trainer E2 en ondernemer) en Marianne van Leeuwen (voormalig CEO Reed Elsevier en tegenwoordig professioneel commissaris bij ondermeer ANP, Cito Technische Unie en Oxfam Novib). Aanstaande woensdag (morgen) zal deze commissie met het bestuur om de tafel zitten om de ontstane situatie te bespreken. Van Leeuwen: “ We hopen daar al wat antwoorden te krijgen. Nu weten we gewoon niet hoe het zit met bijvoorbeeld de bouwplannen. We kunnen het dus niet goed beoordelen.”

Binnen enkele weken zal de Buitengewone Algemene Ledenvergadering plaatsvinden.

Verslag: Mathijs Groenewoud

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!