Bilal el Amrani moet Ajax als nieuwe nummer 9 aan meer doelpunten helpen

Vorig seizoen werd er al een aantal wedstrijden geëxperimenteerd en aan het eind van de voorbereiding heeft Bilal el Amrani het vertrouwen van trainer Jorg Smeets gekregen dat hij de nieuwe spits van Ajax is. In de eerste échte test, in de kwalificatieronde van de KNVB Beker tegen derdedivisionist OJC Rosmalen, wil de 26-jarige El Amrani zich direct bewijzen.

Meerdere oefenwedstrijden kreeg de van origine aanvallende middenvelder de kans en van beide kanten was die proef goed bevallen. “Natuurlijk was het even wennen, maar inmiddels gaat het prima. Als nummer 9 kom ik veel in de bal en kan ik daarmee ruimte vrijmaken voor onze diepgaande middenvelders. Ik weet dat ik geen pure doelpuntenmaker ben. In de tactiek van de trainer ben ik blijkbaar wel de beste spits. Ik schik mij in die rol en probeer het zo goed mogelijk uit te voeren.”

Het ontbeert de Amsterdammers al langere tijd aan een vaste topschutter die garant staat voor twintig doelpunten. Joost Heij en Rowendy Schoop, vorig seizoen de twee spitsen in de selectie, waren respectievelijk slechts één en vier keer trefzeker. Reda Kharchouch was met dertien doelpunten de clubtopscorer, gevolgd door Stanley Akoy (acht) en El Amrani (vijf). Dat aantal moet omhoog, vindt de nieuwe spits zelf ook. “Natuurlijk wil ik er in een seizoen twintig maken. Het wordt ook leuker in de spits als je meer gaat scoren. Daarvoor heb ik mijzelf als doel gesteld om de 10+ te halen.”

Zaterdag krijgt hij de kans om het seizoen goed van start te gaan, in de eerste kwalificatieronde van de KNVB Beker tegen derdedivisionist OJC Rosmalen. Een bonus voor de Amsterdammers, die niet hadden verwacht dat zij hieraan mee zouden mogen doen. “Daarom hebben wij niets te verliezen. Het zou mooi zijn als wij het hoofdtoernooi kunnen halen. Daarvoor zijn we zeker niet kansloos. Het verschil tussen de Hoofdklasse en Derde Divisie is niet heel groot.” Bovendien betekent het treffen met OJC Rosmalen voor El Amrani een weerzien met trainer David Vecht, onder wie hij in het seizoen 2012/13 speelde bij Swift. “Het is altijd leuk om hem weer even tegen te komen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)