Blauw-Wit Beursbengels ziet Monnickendam met koppositie ervandoor gaan

In een rechtstreeks duel om de koppositie in de zaterdag tweede klasse A heeft Blauw-Wit Beursbengels een zure nederlaag moeten lijden. De ploeg van Jean-Paul van Zoghel en Ronald van de Meent, behoorlijk gehandicapt door blessures en schorsingen, ging op eigen veld met 2-3 onderuit tegen Monnickendam.

Beide ploegen wisten dat er, zo vroeg in het seizoen, iets op het spel stond en begonnen open aan de wedstrijd. Na twaalf minuten kwam Blauw-Wit Beursbengels aan de leiding. Erwin Smajic werd onderuit gehaald, ging zelf achter de vrije trap staan en krulde de bal over de muur: 1-0. Halverwege de eerste helft trok Monnickendam de stand gelijk. De verdediging van de thuisploeg wilde de bal voetballend uit het doelgebied krijgen, maar door fel storen werd deze alsnog voor het doel gebracht. Daar stond Tom Pruim bij de eerste paal om raak te koppen.

De 1-1 was op dat moment geheel conform het verloop van de wedstrijd. Niet volgens schema was het aantal doelpunten dat in het vervolg van de eerste helft viel. Kansen en mogelijkheden werden niet benut; een ruststand van 3-3 of 4-4 had, gezien de mogelijkheden, zomaar op het scorebord kunnen staan.

De tweede helft begonnen de bezoekers voortvarend en hadden in de 46ste minuut de voorsprong te pakken. Invaldoelman Mostafa Youssef (vanwege een blessure voor Youssef El Abdallaoui) kon de bal niet voldoende wegstompen, waar voormalig HBOK-spits Kid Ronday optimaal van profiteerde. Een kwartier later werd het zelfs 1-3 door een rake vrije trap van Donny Reugebrink.

Het vervolg van de wedstrijd kenmerkte zich door forse druk van Blauw-Wit Beursbengels. Het zat alleen flink tegen voor de thuisploeg. Een doelpunt van Donovan Mijnals werd afgekeurd wegens een overtreding bij een duel elders in het strafschopgebied. Ook een afzwaaier van Quincy Uljee, die curieus in de verre hoek belandde, kon wegens buitenspel, geen genade vinden. Die beslissing was hoogst discutabel.

Twintig minuten voor tijd viel alsnog de aansluitende 2-3. Serginio Eijken werd in het strafschopgebied onderuit getrokken en Mijnalds benutte de toegekende penalty. In het restant van de wedstrijd stond de Monnickendam met de rug tegen de muur, zonder dat het de Amsterdammers lukte om op gelijke hoogte te komen. Zo moest Blauw-Wit Beursbengels de eerste nederlaag incasseren en is Monnickendam als enige in de competitie na drie wedstrijden foutloos.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.