Foto Jaap Eising: Drukte voor het doel van Uitgeest

Blauw Wit geeft punten weg

Het handjevol toeschouwers dat aanwezig was bij de wedstrijd FC Blauw-Wit/A tegen Uitgeest, vroeg zich na afloop af hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat er na afloop een uitslag van 3-3 op het scorebord stond. De verbazing was van de gezichten af te lezen. Net als bij trainer Ulirich Landvreugd die niets anders kon uitbrengen dan ,,Zuur, zuur, zuur’’ Er restte dan ook niets anders om aan hem te vragen wat hij nou zo zuur vond. ,,Dat we zomaar de punten hebben weg gegeven. Sta je binnen een kwartier spelen met 3-0 voor en moet je daarna volledig aan de bak om niet te verliezen. Niet te geloven ! Ik ben hier niet blij mee en zal daar nog eens met de spelers over praten hoe het zover heeft kunnen komen’’, aldus Landvreugd die het maar niet kon geloven dat zijn ploeg achteraf nog blij mocht zijn met een punt.

Foto Jaap Eising

Blauw-Wit is niet meer de ploeg van vorig seizoen. Er wordt niet goed gevoetbald. Dit komt hoofdzakelijk dat de sommige spelers het niveau niet hebben om in de eersteklasse te spelen. In voetbal gaat het vaak om details en niet om of iemand een mannetje kan passeren. Dit kunnen de meeste spelers wel maar dan… Het ontbreekt veelal aan inzicht en overzicht in situaties die veel beter uitgespeeld moeten en kunnen worden. Een makke waar veel spelers van Blauw-Wit geen kaas van hebben gegeten. Alleen in de eerste twintig minuten liep het bij de thuisclub allemaal op rolletjes. Geen vuiltje aan de lucht. Men zocht de ruimte, de diepte en de snelheid om binnen een kwartier spelen op ruime voorsprong te komen. Na acht minuten spelen was het raak door Garret Mac Donald 1-0. Binnen zes minuten was het Melvin Holwijn die met twee mooie treffers de stand naar 3-0 tilde. Wat gebeurde er allemaal op sportpark Sloten waar Blauw-Wit als een razende over Uitgeest heen walste. Met nog twee dotten van kansen voor de thuisclub was het na twintig minuten spelen gedaan met de ploeg van Uli Landvreugd. Weg snelheid, weg de ruimtes opzoekend, weg het vloeiende combinatiespel, weg het fraaie positiespel. Er was niets meer over van de flitsende start waarmee men Uitgeest overrompelde. Als een kaartenhuis stortte de defensie van Blauw-Wit in elkaar.

Foto Jaap Eising: Drukte voor het doel van Uitgeest

Na de twintigste minuut waren de rollen dan ook omgedraaid en was het Uitgeest dat de touwtjes in handen nam en via Sonny ten Hope de verlossende op het scorebord bracht: 3-1. Uitgeest rook meer en bracht zowaar de achterstand naar 3-2 terug via een schitterend afstandsschot van  Bart Meijland. Daarna gebeurde er van alles waar Blauw-Wit niet van terug had. Uitgeest kreeg de gelijkmakende treffer op een presenteerblaadje na een misverstand in de Blauw-Wit defensie waar Ten Hope optimaal van profiteerde: 3-3. Grote verliezer was de ploeg van Uli Landvreugd in een fase dat er niets meer klopte. Het publiek daarentegen had zes fraaie treffers mogen aanschouwen. De teleurstelling droop er vooral bij Landvreugd vanaf die dit dan ook niet onder stoelen of banken stak. ,,We hebben in de beginfase optimaal gebruik gemaakt van de traagheid in het centrum van Uitgeest. Positioneel stond het goed bij ons en konden volop gebruik maken van de ruimte die daardoor ontstond’’. Hoe kon het daarna toch fout gaan ?  ,,Omdat we niet goed in de organisatie zijn blijven spelen. We hadden daar afspraken over gemaakt. Die moet je dan wel nakomen. Anders verlies je gewoon. In plaats van driepunten pakken we een puntje in deze wedstrijd en dat is veel te weinig. In dit soort wedstrijden moet je gewoon winnen. Nu hebben we de punten kado gedaan’’.

Met deze conclusie verdween Uli Landvreugd naar de kleedkamer om zijn spelers er nog een op te wijzen dat je alleen succes kunt boeken als je doet wat ervan je gevraagd wordt. Zo is het ook, want de punten zijn duur in deze klasse waar iedereen van elkaar kunt winnen. Blauw-Wit had dit zeker moeten doe maar liet verstek gaan in een wedstrijd die men na een kwartier spelen al in de knip leek te hebben. Maar het pakte allemaal anders uit. De meeste spelers mogen gerust eens in de spiegel kijken en zich afvragen of jet voetbal met elf spelers speelt. Dit leek tegen Uitgeest in ieder geval niet zo en was de uitspraak van Uli Landvreugd overduidelijk ,,Spelers moeten goed luisteren en oppikken wat ik wil. Alleen dan kunnen we van iedereen winnen’’. In de tweede helft ontsnapte Blauw-Wit aan een nederlaag en was Uitgeest de bovenliggende partij omdat het de meeste kansen kreeg. Scheidsrechter Aalders uit Assen  deelde tegen het einde van de wedstrijd meer dan een handvol gele kaarten uit.

Verslag: Freek Louis
Foto’s Jaap Eising

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)