Tim Wulffraat met de 1-2

Boeiend gevecht tussen OSV en AFC

OSV kreeg vandaag bezoek van AFC. In een boeiende wedstrijd kreeg de ploeg uit Tuindorp Oostzaan uiteindelijk te weinig. AFC ging er met de 1-2 winst vandoor en mocht zijn handen daarmee dichtknijpen. Voor OSV de zoveelste kater. De ploeg speelt bij vlagen zeer goed voetbal, toont vaak een uitstekende wedstrijdmentaliteit, maar druipt ook vaak af met nul punten. Nu dreigt zelfs een groot degradatiegevaar, iets dat niet nodig lijkt. AFC blijft na de winterstop ongeslagen en beschikt momenteel over spelers die ruim boven het tweede klasse niveau kunnen spelen. De ploeg van Wessel Colijn kan nog ver komen.

De wedstrijd begon vanmiddag naar verwachting. AFC was toch wel de favoriet en wilde meteen het heft in handen nemen. Dit lukte ook. Met veel voetbal in de ploeg werd OSV terug gedrongen. Tim Wulffraat was actief en zwierf door de gehele voorhoede. Hij kreeg zijn eerste kans toen hij door het midden op avontuur ging. Zijn schot ging voorlangs. Voor OSV meteen een tegenvaller toen Paul Denslagen al in de tiende minuut met een hamstringblessure van het veld moest. Stephan Guitoneau bleek echter een goede vervanger.

OSV-AFC2

Het gekke was dat hoe beter AFC ging spelen hoe beter OSV ook ging spelen. Van beide kanten werd er af en toe zeer goed gecombineerd met veel bewegende spelers. Kansen konden dan ook niet uitblijven. AFC sloeg als eerste toe. Een aanval over links werd door Wulffraat naar het midden gebracht en daarna naar de vrijstaande Nabil El Hiyani op rechts. El Hiyani kon doorlopen en plaatste de bal langs OSV keeper Marco Keevel voor de 0-1. OSV was even aangeslagen, maar leek ook het besef te krijgen dat er meer in zat. Een dubieus moment aan de andere kant volgde. Keeper Peter van der Linden kwam zijn doel uit om een doorgeschoten bal op te rapen. Hij gleed echter met de bal in zijn handen uit het strafschopgebied. Duidelijk hands en scheidsrechter Guus Smith floot er ook voor. Frappant was dat er geen kaart volgde. Smith legde na de wedstrijd uit dat er geen doelkans was en dus alleen een vrije trap volstond.

De wedstrijd raakte intussen beter in balans. Dave Sijbrands van OSV was alom aanwezig en probeerde het van afstand, maar miste precisie. Aan de andere kant kopte Gijs Roodbeen van AFC een voorzet binnen bij de tweede paal, maar hij werd zeer dubieus afgefloten wegens buitenspel. AFC had duidelijk moeite met de grote en sterke voorhoede van OSV. Renco Bakker en Stephan Guitoneau waren supersterk met een man in hun rug. Voor de rust werd er echter niet meer gescoord en kon bij een 0-1 stand thee worden gedronken.

Na rust gooide OSV alle schroom van zich af en ging alles of niets spelen. AFC probeerde er voetballend uit te komen, maar werd vaak fel afgejaagd. Er ontstond een boeiend gevecht, waarbij OSV steeds meer het heft in handen kreeg. Sijbrands van OSV had pech toen een afgeslagen bal voor zijn voeten kwam. Zijn pegel spatte op de lat uiteen. Guitoneau brak daarna door over links en zag dat keeper Van der Linden van AFC uit zijn doel was. Hij lobte. De bal verdween echter aan de verkeerde kant van de doelpaal over de achterlijn. AFC werd steeds onmachtiger en met name Tim Wulffraat leek meer tegen zichzelf te gaan voetballen. Nadat Renco Bakker van OSV al een keer gevaarlijk was in de zestien, volgde er een beeldschoon doelpunt. Dick Bos van OSV kapte op links zijn man uit en werkte hoog in de verre hoek af. OSV had waar het op dat moment recht op had, namelijk de 1-1.

OSV-AFC3

Maar dan moet je niet te lang doorjuichen. Koud werd de gelijkmaker gevierd of AFC brak door over links. De voorzet belandde bij Tim Wulffraat. Hij kopte in, maar keeper Keevel tikte hem op de lat. Via de lat kwam de bal weer bij Wulffraat die hem nu wel kon inkoppen. 1-2 voor AFC, nog geen minuut na de gelijkmaker. OSV stond er verbaasd naar te kijken en richtte zich nog een keer op. Met een slotoffensief werd alles nog uit de kast gehaald, met het grote risico van de tegencounter. Er volgden nog kansen over en weer, maar AFC mocht na negentig minuten als winnaar van het veld stappen. Gezien de tweede helft was dit duidelijk te weinig voor OSV.

Trainer Rene Panhuis van OSV vond het een deceptie.
Panhuis:’Ik kan mijn ploeg niets verwijten. Als ik zie wat ze vandaag op kunnen brengen is dat prima. We staan alleen wel weer met lege handen. Kansen waren er genoeg. Ik kan ook rekenen en besef dat we in degradatiegevaar zijn.’

Trainer Wessel Colijn van AFC snapt dit wel.
Colijn:’Ik snap niet dat OSV zo laag staat. Ik zei van tevoren al tegen mijn ploeg dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Wij waren af en toe te traag in de omschakeling en zij straften dit af. Het was hun verdienste dat wij niet meer in ons spel kwamen de tweede helft. Dit was echt een zwaarbevochten overwinning, waar ik wel blij mee ben natuurlijk.’

AFC mag dus omhoog kijken, waar OSV noodgedwongen ook omlaag moet kijken. Met WVHEDW en Aalsmeer voor de boeg ziet het er moeilijk uit. Met iets meer geluk kan de ploeg van Panhuis echter nog gaan verrassen.

Foto’s: Tom Poederbach.