Roeland Bosman

Bosman nieuwe trainer ADO ’20: “Onwijs veel potentie in het team”

Roeland Bosman mag zich het aankomende seizoen trainer van ADO ’20 noemen. De oefenmeester, die al twee jaar in de jeugdafdeling van de club werkzaam is, volgt Hilmar de Groot op. Zelf is Bosman maar al te blij met zijn aanstelling. “Ik ben trots dat ik hoofdtrainer van de zaterdagselectie mag worden”, stelt hij.

Overstap naar ADO ’20

Bosman behaalde in zijn tijd bij Buitenveldert de benodigde trainersdiploma’s om ooit een eerste elftal te trainen, maar besloot in 2018 tijdelijk een andere weg in te slaan.  “Nadat ik de nodige ervaring had opgedaan, was ik het een beetje kwijt welke kant ik op wilde”, legt de kersverse trainer uit. “Als je een pad uitstippelt, wil het natuurlijk lang niet altijd lukken. Ik ben daarom naar ADO ’20 gegaan met de gedachte om te kijken wat het avontuur mij ging brengen. ”

“Twee jaar lang heb ik de Onder-15 onder mijn hoede genomen”, gaat Bosman verder. “De afgelopen twee seizoenen werd het mij echter steeds duidelijker dat ik toe was aan de stap richting de senioren, want ik voelde me er simpelweg klaar voor. Dus toen de plek als hoofdtrainer van het eerste elftal vrijkwam, besloot ik deze te grijpen.”

Ontwikkeling als trainer

Het is een flinke stap voor Bosman. Gedurende zijn werkzaamheden in de jeugd stond ontwikkeling hoog in het vaandel, terwijl hij in het eerste elftal juist wordt afgerekend op prestaties. “Het grote verschil is dat je met de jeugd veel meer met ontwikkeling rondom gedrag en voetballend vermogen bezig bent. Richting de senioren bereiken we steeds meer de focus op het presteren, dus dat staat me de komende jaren te wachten.”

Bosman heeft de afgelopen seizoenen gemerkt dat hij flinke stappen vooruit heeft gemaakt. “Ik ben vooral vooruit gegaan in de manieren waarop ik spelers trigger. Vroeger was ik te direct, wat tactisch gezien niet altijd even handig is om een groep mee te krijgen. De laatste jaren heb ik geleerd om een groep op een bepaalde manier te prikkelen om het uiterste eruit te krijgen. Ik ben dan ook een completere trainer geworden.”

Huidige selectie

Alles in Bosman zei bij het vrijkomen van de hoofdtrainersfunctie dan ook dat hij voor zijn kans moest gaan. Bovendien kent hij de groep al, waardoor hij weet wat hem te wachten staat. “Inmiddels heb ik al een keer met de huidige trainer (Hilmar de Groot, red.) meegelopen, dus ik weet hoe de groep eruit ziet. Ik weet dat er nog wel een aantal spelers gaan vertrekken of er juist bij komen, maar over het geheel gezien heb ik een goed gevoel bij de selectie.”

Spelersgroep ontwikkelen

Tijdens het meelopen heeft Bosman een aantal aspecten gezien, waarmee hij komend voetbaljaar graag mee aan de slag gaat. “Er zijn momenteel te weinig jongens binnen de lijnen die het basisniveau bewaken, waardoor het soms een stuurloos schip wordt. Daarin vind ik dat we met z’n allen volgend seizoen stappen moeten maken. Waar het aan ligt dat het team dat momenteel nog niet heeft? Voor mijn gevoel zitten de eigenschappen zeker in de huidige groep, maar een aantal jongens moeten dat écht gaan oppakken. De huidige trainer is daar al mee bezig, en ik wil daar op doorgaan.”

“Wat de doelstellingen voor de komende jaren zijn? De club wil met de zaterdagselectie omhoog: in het verleden is genoemd dat ADO ’20 richting de tweede klasse wil gaan. Ik heb gezegd dat het belangrijk is komend seizoen eerst uit te groeien tot een stabiele middenmoter, zodat we daarna kunnen kijken hoe we richting de top van de derde klasse kunnen groeien. Voor nu is het belangrijk dat de pieken en dalen in ons team kleiner worden, zodat we een stevige basis creëren om te groeien.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: ADO ’20

SDZ haalt Yilmaz voor komend seizoen: “Mooie, nieuwe uitdaging”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)