Home / slideshow / Bossman al negen seizoenen bij JOS Watergraafsmeer: “Voelt als thuiskomen”

Bossman al negen seizoenen bij JOS Watergraafsmeer: “Voelt als thuiskomen”

De Amsterdamse voetbalvereniging JOS Watergraafsmeer bestaat 7 februari maar liefst 100 jaar. Samen met Richmond Bossman, Henk Hofstede, Joop Vlug, Richard Pel en Maurice Renger bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 3: Richmond Bossman.

Band

Richmond Bossman, voetballer van Zondag 1, is in de loop der jaren steeds meer een JOS Watergraafsmeer-man geworden. De voormalig speler van Telstar en FC Oss speelt momenteel zijn negende seizoen bij de Amsterdamse club. “JOS Watergraafsmeer voelt simpelweg als thuiskomen”, verklaart Bossman. “Het is mijn enige amateurclub naast mijn profcarrière. Toen ik pas bij de club was, had ik de overtuiging dat ik uitsluitend voor mezelf kwam. Toen was ik namelijk nog jong en nog niet zo ontwikkeld als nu.” Dat gevoel veranderde in de loop van de tijd. “Ieder jaar ontwikkelde ik mezelf meer en werd ik wijzer. Ik wist gewoon steeds dat ik bij JOS Watergraafsmeer wilde blijven, want de vereniging voelt simpelweg als een warm bad.”

De reeds ervaren voetballer heeft het nog altijd uitstekend naar zijn zin. Inmiddels is Bossman zelfs jeugdtrainer én coördinator. “Tijdens mijn profcarrière wilde ik geen trainer worden, maar vervolgens gebeurde er iets in me waardoor ik het toch wilde proberen. Vervolgens ben ik bij JOS Watergraafsmeer met de mini’s begonnen en dat was al leuk. Het jaar erna ben ik met mijn diploma gestart. Nu ben ik inmiddels al vijf jaar trainer en twee jaar coördinator.”

Daarnaast blijft hij zich richten op zijn eigen voetballoopbaan in het Eerste Elftal. “Ik wil andere jongens niet tekort doen, maar het team van de afgelopen drie seizoenen is het beste waarin ik met JOS Watergraafsmeer heb gespeeld, zowel qua voetbal als sfeer. Dat zie je ook terug in de ranglijst, want vorig jaar zijn we gepromoveerd en dit seizoen draaien we wederom bovenin mee. Niemand wilde bij voorhand rekening met ons houden.” Bossman voelt zich dan ook als een vis in het water. “Ik ken iedereen, van sponsoren tot aan de vrijwilligers en jeugdtrainers. Het is mijn tweede thuis, want ik ben er behalve vrijdag elke dag.”

Warm bad

Dat JOS Watergraafsmeer een warm bad is, dat hoor je van menig trainer, speler of supporter. Maar wat maakt de club zo warm? “JOS Watergraafsmeer is niet zo’n hele grote club, maar bestaat uit échte Amsterdammers die wel van een feestje en de derde helft houden. Als je er dan nog bij presteert, is het helemaal top. Mensen in de club zijn niet beroerd elkaar te helpen, want we hebben gewoon ontzettend veel vrijwilligers. En mochten er problemen zijn, dan kunnen we dat te allen tijde met elkaar bespreken. Iedereen accepteert het simpelweg van elkaar. Dat soort kleine aspecten bij elkaar geven gewoon een goed gevoel.”

Bekerwedstrijd Ajax

Bossman maakte ook de bekerwedstrijd tegen Ajax mee, wat binnen de club wordt gezien als een hoogtepunt in de historie. De aanvaller kan dat jaar nog goed voor de geest halen. “Als profvoetballer heb ik een hoop meegemaakt, maar ik had nog nooit in het Olympisch Stadion gespeeld of tegen Ajax gevoetbald. Dat seizoen was Sander Middelbeek trainer en toen deden we het uitstekend in de beker. Bovendien werden we dat jaar kampioen in de Eerste Klasse. Op een gegeven moment hadden we Spakenburg en Noordwijk geklopt in de beker en speelden we de bekerfinale tegen IJselmeervogels. We kwamen in dat duel met 3-0 achter, kwamen terug tot 3-3 en verloren met 5-3. Dat was het bewijs dat we ook in de KNVB Beker iets konden presteren. Toen mochten we spelen tegen het grote Ajax in het Olympisch Stadion.”

Als voormalig profvoetballer wist Bossman hoe het is om tegen een profclub te spelen. “Maar tegen Ajax is dat toch weer even wat anders. De wedstrijd was gewoon iets bijzonders. Bijna iedereen van JOS Watergraafsmeer was er en de sfeer was werkelijk fantastisch. De jonge spelers die ik toen al training gaf, vonden het geweldig om hun trainer te zien spelen tegen Ajax. Al met al was het helemaal top, al verloren we met 9-0. Na de wedstrijd was de sfeer goed. JOS Watergraafsmeer had een gedeelte in het Olympisch Stadion waar de club de derde helft kon houden. Dus dat was een bijzondere avond die ik niet snel meer vergeet.”

Het ruime verlies waren de spelers en fans dan ook snel vergeten, al is de vleugelspeler ervan overtuigd dat zijn club met het huidige team meer kans had gemaakt. “Op dat moment hadden we een goed elftal, maar niet zo goed als nu. We hadden met dit elftal meer kans gemaakt dan toentertijd. Momenteel hebben we veel spelers die vroeger in de top van de amateurwereld of Betaald Voetbal hebben gespeeld. Dan vind ik het niet gek dat ons huidige niveau en die van vorig jaar gewoon erg hoog is. Dus ik denk dat we met dit elftal toch wat meer kans hadden gemaakt.”

Loopbaan

Bossman is inmiddels samen met Raymond Fafiani een van de oudere spelers in de selectie. Hoe lang gaat de voetballer nog door? “Wanneer we in de winterstop op trainingskamp gaan, hebben we vaak dat gesprek met de trainer. Het verschil tussen de gesprekken van vorig jaar en dit jaar was redelijk groot. Afgelopen jaar vertelde de trainer dat hij, mede vanwege mijn leeftijd, toch voor een andere jongen wilde kiezen. Uiteindelijk wist ik vorig seizoen de concurrentiestrijd te winnen, waardoor ik weer basisspeler werd.”

“Dit seizoen hadden we een compleet ander gesprek. De trainer zei tegen me dat hij niet wilde dat ik stopte, hij noemde me een leider op het veld en zag dat ik hartstikke fit ben. Toen heb ik tegen hem gezegd dat het nog totaal niet aan de orde is dat ik stop.” Wél heeft hij het met zijn thuisfront besproken. “Mijn dochtertje en vrouw willen in de toekomst natuurlijk iets meer tijd met mij doorbrengen, dus we hebben het erover gehad. Wellicht voetbal ik nog twee jaar om het rustig af te bouwen, maar aankomend jaar ga ik sowieso door”, aldus Bossman.

JOS Watergraafsmeer is voor de reünie/feestavond nog op zoek naar voormalig leden van de vereniging. Deze personen kunnen zich hier aanmelden.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Ronald Bakker

Maurice Renger over JOS Watergraafsmeer: “Alles enorm relaxed”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)