Toer Bouwman

Bouwman verlaat Ajax Zaterdag: “Een sportieve uitdaging”

Toer Bouwman zet na dit seizoen een punt achter zijn twee jaar Ajax Zaterdag en vertrekt naar VV Noordwijk. “De overstap is voor mij volledig een sportieve uitdaging”, vertelt Bouwman over zijn overgang.

Plafond

De 20-jarige verdediger, die van origine op de positie van verdedigende middenvelder stond, doet het de afgelopen twee jaar uitstekend bij Ajax. Waar hij in zijn eerste seizoen nog een aantal slippertjes maakte, is hij inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de selectie van Yuri Rose. “Ik heb mezelf de afgelopen twee jaar uitstekend kunnen ontwikkelen en ben benieuwd waar mijn plafond ligt. Noordwijk is voor mij een fantastische kans om te zien hoever ik nog kan doorgroeien.”

De geboren Amsterdammer had van tevoren niet het gevoel dat hij Ajax na dit voetbaljaar vaarwel moest zeggen. “Door Noordwijk is inderdaad het balletje gaan rollen. Ik had hier en daar gehoord dat er van verschillende clubs interesse was, maar tot dat moment was ik bijna akkoord met Ajax voor een langer verblijf. Toen ook andere clubs interesse gingen tonen, ging ik nadenken. Op mijn leeftijd is het belangrijk te kijken waar mijn plafond ligt.”

Ajax

Bouwman heeft zichzelf de afgelopen twee jaar in Amsterdam uitstekend zien ontwikkelen. “Ik was in het begin zeker niet zo goed als ik nu ben”, vertelt de verdediger eerlijk over zijn beginperiode. “In Amsterdam heb ik met fantastische spelers mogen voetballen. Nu kom ik in een nog betere omgeving qua spelers met een nog hoger niveau, dus ik ben benieuwd of ik hetzelfde kan bereiken.”

Bovendien is hij trots dat hij voor Ajax mocht voetballen. “Ik kom uit Amsterdam en hoe je het wendt of keert: het is altijd een droom om voor Ajax te spelen. Of je dat nu bij de amateurs speelt of in het eerste elftal: overal waar je komt bén je Ajax. Kinderen willen zelfs op de foto, dus alles straalt Ajax uit. Ook qua faciliteiten hebben we niets te klagen. De trainers die aanwezig zijn willen daarnaast écht iets bereiken en komen met een bepaald idee. Wat dat betreft is het geweldig om daar te mogen spelen.”

“Toen ik kwam, had ik jaren als verdedigende middenvelder gespeeld. Ik wist echter dat ik bij Ajax als centrale verdediger zou spelen, omdat de rol als middenvelder gewoon een stuk moeilijker is op dat niveau. Sinds de voorbereiding heb ik dus als verdediger gespeeld. Dat was eerst even wennen, onder meer met dekken, maar dat kreeg ik onder de knie. Uiteindelijk ben ik vorig seizoen een tijd geblesseerd geweest, maar inmiddels speel ik vrijwel alles. Ik heb enorm veel geleerd, en daar ben ik Ajax onwijs dankbaar voor.”

Buiten Amsterdam

Bouwman kwam in zijn jeugdjaren uit voor Buitenveldert, waardoor de overstap naar Noordwijk betekent dat hij voor het eerst in zijn leven buiten Amsterdam gaat voetballen. “Dat vind ik apart, dus ik moet afwachten hoe dat bevalt. Ik ben een Amsterdamse jongen en heb altijd alles in of rond Amsterdam gehad. Nu moet ik iets verder buitens huis voetballen, maar dat is ook iets leuks om achter te komen. Houd ik het vol? En kan ik mijn plezier eruit blijven halen? Het zijn allemaal aspecten die ik wil meemaken”, aldus Bouwman.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

Middelwijk komt terug naar Ajax Zaterdag: “Plezier in voetbal terugvinden”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)