Buiksloot na thriller verslagen vanaf de penaltystip door Blauw Wit

Na 120 minuten voetballen in de bloedhitte en 12 strafschoppen is het Blauw Wit (W) uiteindelijk gelukt voor lijfsbehoud in de 3e klasse te zorgen na een ware thriller op Sportpark Elzenhagen. De laatste officiële wedstrijd op dit ooit zo roemruchte park (komend seizoen speelt bij Buiksloot op Buiksloterbanne) werd zodoende een nachtmerrie voor de scheidende trainer/coach Remco van Twiller die na drie jaar senioren terugkeert naar de jeugd van Buiksloot (A1).

SLIDE teleurstelling
Onder zeer grote publieke belangstelling begon Buiksloot dramatisch aan de wedstrijd. Bij Buiksloot waren de vorige week geschorste Boerwinkel & Heerenveen weer terug. Nick Koch die vorige week tegen een schorsing aan liep werd centraal op het middenveld vervangen door de 16 jarige B-junior Shaquille Fernandes.

De Amsterdammers leken stijf te staan van de zenuwen want vanaf het allereerste fluitsignaal van arbiter Ruiter leverde de gastheren diverse vrije ballen zomaar in bij de tegenstander. De openingsfase had een heel ander gezicht dan zeven dagen eerder want in tegenstelling tot de heenwedstrijd schoof Buiksloot iets meer op naar voren en namen de mannen van trainer Ab ten Broek niet meteen het initiatief maar probeerde doormiddel van de lange bal in de ruimtes te komen die achter de Buiksloot verdedigers ontstonden. Dit resulteerde in de 9e minuut tot de openingstreffer toen Sander Gijssen met een lange bal van achteruit de diepte in werd gestuurd en in het strafschopgebied ten val werd gebracht door Daan de Ridder. Scheidsrechter Ruiter spaarde de Ridder met “slechts” geel maar de terechte strafschop die hij gaf werd door Mats van Olst feilloos achter Boakye geschoten, 0-1.

actie 1

Buiksloot bleef slordig en onrustig spelen maar werd toch een paar keer dreigend via de snelle Karim Abay, een vrije trap van Kay van den Burg die goed gekeerd werd door BWW doelman Stefan van Eerde en een kopbal van Boerwinkel die naast ging. Ondanks het matige spel van de thuisploeg zocht Blauw Wit niet echt de aanval om Buiksloot al voor rust op de knieën te krijgen vermoedelijk mede door de enorme warmte die er rond de klok van vijf uur nog steeds was. De grootste kans kreeg Buiksloot na ruim dertig minuten spelen toen Fernandes een klutsbal na een afgeslagen hoekschop op de lat kopte. De rust brak zodoende aan met 0-1 in het voordeel van de gasten.

actie 2

De tweede helft kreeg een heel ander gezicht doordat Buiksloot veel gretiger uit de kleedkamers kwam. Dit resulteerde al vrij snel in de gelijkmaker. Uiteraard kwam het gevaar weer via de zijkant van Abay die een goede voorzet in de het doelgebied van van Eerde pompte. Deze werd echter nog afgeslagen maar de rebound die door Sergej Sheer weer op de goal werd geschoten kwam via de kluts voor de voeten van Heerenveen die wel raak schoot en de verdiende 1-1 op het scorebord zette. Het niveau van de wedstrijd werd met de minuut minder maar de strijd, beleving en de bevlogenheid die beide teams aan de dag legde met de seconde groter. Beide teams speelde voor de overwinning wat mede met dank aan het fanatiek meelevende publiek voor een waar voetbalgevecht zorgde.

Twiller

Tien minuten na de gelijkmaker kwam Blauw Wit weer op voorsprong en wederom stond een diepe bal van achteruit aan de basis van deze treffer. Sven van Diepen haalde eerst nog een bal van de BWW doellijn af maar in de tegenstoot kwam de bal weer bij de snelle Gijsen die op 20 meter van het Buiksloot doel de ver uit zijn doel gekomen Boakye omspeelde en vanuit een moeilijke hoek de 1-2 aantekende. Buiksloot gaf niet op en trok de stand vijf minuten later al weer gelijk. Na 68 minuten ging een vrije trap van van den Burg aan iedereen voorbij maar niet aan Boerwinkel die van dichtbij de 2-2 binnen tikte.

Binnen en buiten het veld liep de temperatuur inmiddels op tot tropische waarden. Blauw Wit mocht weer aftrappen na de tweede gelijkmaker van de Amsterdammers en zochten direct de diepte. De voorzet vanaf rechts was afgemeten, de 60 seconden eerder nog zo gelukkige doelpuntenmaker Boerwinkel taste mis en nu was het invaller Christian Llonga die in de 69e minuut snoeihard binnen kopte en voor 2-3 zorgde. Dit leek de genade klap te zijn. Blauw Wit leek de controle over de wedstrijd te vinden en Buiksloot zocht met de moed der wanhoop de aanval wat slechts resulteerde in heel veel hoekschoppen maar weinig noemenswaardige kansen.

actie 3

Net toen iedereen leek te berusten in de uitschakeling kwam de 3-3 letterlijk uit de lucht vallen. Een van de vele klutsballen kwam op de rand van het BWW strafschopgebied voor de de vrijstaande Gilliano Berrenstein. Zijn onverwachte volley vloog één minuut voor tijd tot verbazing van iedereen op Elzenhagen in de korte hoek achter van Eerde wat tot een enorme vreugde uitbarsting zorgde bij iedereen die wat met Buiksloot had. Het onverwachte was gebeurd en nu leken de gasten om te vallen. In de aller laatste seconden brak Abay nog één keer door, kon Heerenveen vrij voor het doel aanspelen maar ging voor eigen succes en schoot over. Zodoende moest er twee keer 15 minuten verlengd worden. 

Teleurstelling

Alle twee-en-twintig spelers zaten hier niet op te wachten omdat iedereen tot het gaatje was gegaan binnen de reguliere speeltijd. De eerste  helft van de verlenging was ook goed te zien dat de energie op was bij bijna alle “acteurs”. De voetbalwedstrijd leek meer op een partij tennis waarbij de bal van de ene helft naar de andere werd geschoten en weer terug. Regelmatig lag er iemand op de grond van een der partijen met kramp of andere pijntjes. Het eindsignaal van de 1e verlenging was in zicht toen Buiksloot aanvoerder Thomas Zielhorst voor de bank van Blauw Wit een harde overtreding beging. De BWW bank veerde massaal en luidruchtig op en zagen tot hun grote vreugde dat scheidsrechter Ruiter de rode kaart trok en de gastheren zodoende met 10 man op het veld zette. 
Dit was voor de Weiderwormers het teken toch weer ten aanval te trekken, voor Buiksloot was het nu een kwestie van overleven en de strafschoppenserie halen. Kort voor tijd leek er toch nog een beslissing te vallen toen A-junior Gino Pancetti een kopbal van de lijn afhaalde. Aan de andere kant werd Buiksloot nog een keer gevaarlijk toen Abay Berrenstein voor het BWW vond. die kopte op zijn beurt de bal ternauwernood over waarna het definitieve eindsignaal klonk en “de loterij” kon beginnen.

Blauw Wit W teamfoto

In de eerste serie van vijf schoten beide teams één keer op de paal en zagen beide teams een inzet gestopt door beide doelmannen. Weer was de stand dus 3-3…… Blauw Wit schoot de zesde strafschop erin waarna van Eerde de laatste Buiksloot strafschop keerde en de gasten voor degradatie behoede. 

Voor de spelers van Buiksloot rest een nieuwe seizoen in de 4e klasse. Na een slechte eerste seizoenshelft volgde een uitstekende twee met de na-competitie als fraaie beloning. Het was extra zuur voor de Amsterdammers dat het totaal gelijkwaardig was aan de derdeklasser Blauw Wit  (W) en dat uiteindelijk één strafschop het verschil bleek te zijn tussen wel of niet promoveren.

Foto’s John Beckman

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)