sc Buitenveldert

Buitenveldert maakt stappen in meiden- en vrouwenvoetbal: “Ontwikkeling zeer positief”

Buitenveldert is met tweeëntwintig jeugdelftallen en zes seniorenelftallen een ware pionier voor meiden- en vrouwenvoetbal. Al jarenlang zet de club zich ervoor in dat vrouwen en meiden van alle leeftijden zich optimaal kunnen ontwikkelen. Chantal de Ridder, technisch coördinator van de meidenafdeling en volgend seizoen de nieuwe hoofdcoach van Vrouwen 1, ziet ook voor de komende jaren een positieve ontwikkeling in het verschiet liggen.

Positieve ontwikkeling

Hoewel het eerste vrouwenelftal de afgelopen jaren is afgegleden naar de onderkant van de hoofdklasse, ziet De Ridder het niveau van de vrouwen en meiden nog altijd groeien. “De ontwikkeling van de meiden in het jeugdvoetbal is de laatste jaren positief. We hebben een hoop meidenteams bij Buitenveldert van een zeer hoog niveau. Bovendien spelen onze teams van Onder-13, Onder-15 en Onder-17 vrijwel altijd in de jongenscompetities, waardoor zij meer weerstand krijgen.”

“In combinatie met uitstekende trainsters hebben we de afgelopen jaren écht stappen kunnen zetten. Het is mooi om te zien dat meiden zich kunnen ontwikkelen en doorgroeien richting het eerste elftal, waarmee wij ook de weg omhoog weer inslaan. Of zelfs naar een BVO, zoals jeugdspeelsters Lakeesha van Eijken (Ajax Talententeam), Sara Kost (Ajax Talententeam), Chanté Dompig (vv Alkmaar), Elfi Maass en Anna van der Eijden (vv Alkmaar academie)

De Amsterdamse voetbalclub is zich echter ervan doordrongen dat clubs in de omgeving ook niet stilzitten, dus is sc Buitenveldert druk in de weer om het niveau op een nóg hoger niveau te krijgen. Volgens De Ridder zijn daarvoor binnen de club voldoende ideeën ontwikkeld en uitgerold.

“We willen de meiden zoveel mogelijk doorontwikkelen en zorgen dat ieder meisje op haar niveau kan voetballen. Bovendien willen we speelsters vanuit de onderbouw zolang mogelijk tussen de jongens laten spelen, eveneens een speerpunt van de KNVB. Dat proberen we de komende tijd te stimuleren. Tot slot moet een goede doorstroming richting de vrouwenselectie plaatsvinden, waarvoor goede communicatie tussen jeugdtrainers is benodigd.”

Afscheid als coördinator

De club maakte op half februari van dit jaar bekend dat De Ridder komend seizoen als technisch coördinator stopt. “Ik ben zes jaar geleden bij sc Buitenveldert begonnen met een missie: eigen jeugd opleiden voor de vrouwenselectie of hoger. We hebben samen veel bereikt, waaronder de verbeterde onderlinge samenwerking tussen de trainers van alle teams. Daarbij is het ook goed om te zien dat alle eerste elftallen vanaf de middenbouw op het allerhoogste niveau voetballen”, zei De Ridder destijds op de clubwebsite. Als nieuwe hoofdtrainster van het eerste vrouwenteam zal zij de ontwikkeling in het meiden jeugdvoetbal van een afstandje bekijken.

Tekst: Jordi Smit
Foto: sc Buitenveldert Archief 2017-2018

Michelle Oussoren trots profvoetbalster bij Excelsior Barendrecht: “Prachtige ervaring”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)