Home / slideshow / Michelle Oussoren trots profvoetbalster bij Excelsior Barendrecht: “Prachtige ervaring”
Michelle Oussoren

Michelle Oussoren trots profvoetbalster bij Excelsior Barendrecht: “Prachtige ervaring”

Voormalig Buitenveldert-speelster Michelle Oussoren maakte afgelopen zomer haar droom waar door naar Excelsior Barendrecht over te stappen. De verdedigster ziet haar toekomst in de Eredivisie, ondanks een vervelende blessure, positief in. “Als alles goed verloopt, hoop ik vanaf het begin van het volgende seizoen volledig fit te zijn”, vertelt Oussoren.

Slepende blessure

De 20-jarige Oussoren werkt momenteel hard aan haar herstel. “Ik kwam hierheen met een knieblessure en ben helaas halverwege het seizoen weer uitgevallen. Daardoor is het mij nog niet gelukt om minuten te maken. Tien weken geleden ben ik opnieuw geopereerd, dus zit ik in mijn revalidatiefase. Ik ben momenteel aan het hardlopen en springen, tot zover gaat het lekker. Ik heb jammer genoeg nog niet op het voetbalveld mogen staan. Gelukkig kan ik het goed accepteren, maar uiteraard ben ik er niet blij mee wat me dit seizoen is overkomen. Desondanks ga ik gewoon door en doe ik mijn best zo snel mogelijk fit te worden.”

Jonge jaren

Oussoren begon op jonge leeftijd bij het Zaandamse PSCK, dat inmiddels is gefuseerd met VVZ Zaandam. “Daar voetbalde ik eigenlijk gelijk tussen de jongens. Er was wel gewoon een meidenteam, maar dat ging eigenlijk vanzelf. Het niveau van de jongens was natuurlijk een stukje hoger, dus dat was goed voor mijn ontwikkeling. Ik leerde daar simpelweg meer dan bij de vrouwen, zeker een aantal jaren geleden.”

Vervolgens klopte Eredivisieclub Telstar aan met de vraag of zij bij de club wilde aansluiten. “Ik zat een jaar in de academie om daar te trainen”, legt Oussoren uit. “Ondertussen bleef ik gewoon mijn wedstrijden bij de club spelen. Vervolgens ben ik doorgegaan naar het belofteteam van Telstar, waar ik twee seizoenen heb gespeeld. In het laatste jaar kreeg ik echter een zware knieblessure, waardoor ik er een jaar uit lag. Het was niet per definitie dat ik baalde niet in het eerste elftal te komen, maar meer dat het om een reden was waar ik weinig aan kon doen. Ik had het gewoon niet zelf in handen, dus dat was enorm lastig.”

Buitenveldert

Ze besloot wél om op een hoog niveau te blijven voetballen en legde het contact met Buitenveldert. “De club speelde topklasse en was het seizoen voor mijn komst zelfs net niet kampioen geworden.” Het was voor Oussoren de eerste keer dat ze bij een eerste elftal van de vrouwen aansloot. “Ik merkte zeker het verschil. In plaats van elke dag trainen, hoefde ik nu slechts drie keer in de week op het trainingsveld te verschijnen. Bovendien kwam ik bij vrouwen in het team, waardoor een hoop teamgenoten ernaast werkten en een baan en kinderen hadden.”

“Er waren speelsters bij die vroeger bij ADO Den Haag hadden gespeeld, dus iedereen was gemotiveerd. Niet om individueel hoger te komen, wat ik had, maar puur op basis van teamverband. Ik leerde een hoop van hen, omdat zij volwassen waren en veel hadden meegemaakt. Je merkt het simpelweg in het spel. De speelsters waren wat fysieker. Het ging niet langer erom wie het hardste kon rennen, maar wie het slimste speelde. Daardoor moest ik net iets anders en slimmer een duel ingaan, om deze alsnog te winnen.”

Excelsior Barendrecht

Oussoren wist in deze fase van haar carrière zichzelf snel te ontwikkelen en dat bleef in de buitenwereld niet bepaald onopgemerkt. Zaakwaarnemer Stefano van Delden had vervolgens de interesse om haar te begeleiden. “Een vriendin van mij (Chloe Bruning, red.) zit ook bij hem. Vervolgens kreeg ik eveneens het aanbod, dus het kwam op mijn pad. Het heeft achteraf enorm goed voor me uitgepakt. Of ik bij Excelsior Barendrecht was terechtgekomen als ik Stefano niet als zaakwaarnemer had? Dan had ik wel naar een andere topklasseclub kunnen gaan, maar niet naar een eredivisieclub. Het is natuurlijk moeilijk om als individueel speelster aan te kloppen.”

Nog altijd is Oussoren trots op haar genomen overstap. “Het is absoluut een droom die uitkomt. De volgende stap is natuurlijk om zo snel mogelijk mijn debuut te maken. Tot nu toe is de ervaring echter prachtig om mee te maken. Elke dag naar de club reizen heeft wel echt wat, het is iets wat ik altijd heb gewild.”

Ontwikkeling vrouwenvoetbal

Sinds het begin van Oussorens voetballoopbaan en nu is er zonder meer een hoop veranderd binnen het vrouwenvoetbal. De voetbalster sloot zélf op jonge leeftijd aan bij de jongens, maar is dit nog altijd nodig? “Het is absoluut veranderd vergeleken met mijn tijd, omdat het destijds daadwerkelijk noodzakelijk was. Qua trainers en beginniveau ben ik er echter van overtuigd dat het momenteel hoog genoeg is om gelijk bij de vrouwen te beginnen. Uitsluitend het fysieke gedeelte leer je als meisje nog altijd sneller bij de jongens. Als ze daar bij de meiden sneller de focus op gaan leggen, is het helemaal perfect.”

Het doet haar deugd dat het vrouwenvoetbal forse stappen vooruit heeft gezet. “Wij steken er evenveel energie in als bij de jongens, dus dan is het alleen maar leuk om meer meiden te zien voetballen. Het is gewoon niet meer een échte jongenssport, maar een gemengde sport. Dat vind ik echt prachtig om te zien. Hoe ik de komende periode persoonlijk voor me zie? Het gaat de komende tijd absoluut om minuten maken, want ik moet natuurlijk mijn vorm weer terugvinden. Ik merk echter dat deze revalidatie al sneller gaat dan de vorige keer, dus heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt”, aldus Oussoren.

Tekst: Jordi Smit
Foto: John Groeneweg

Samya Hassani in vier jaar profvoetbalster: “Altijd in mezelf blijven geloven”

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)