Buitenveldert viert veertig jarig bestaan

Zaterdagavond 7 juni viert SC Buitenveldert haar/zijn 40-jarig bestaan. SC Buitenveldert is het voorbeeld van een geslaagde fusie tussen twee traditionele, Amsterdamse clubs. Er is de laatste tijd veel te doen om fusies tussen oude Amsterdamse voetbalclubs die om hun verschillende karakters niet samen kunnen gaan. Laten ze een voorbeeld nemen aan SC Buitenveldert, dat veertig jaar geleden werd opgericht na een fusie tussen twee clubs met ook zeer uiteenlopende karakters, Ahrends en SCA en inmiddels meer dan 1300 leden telt.

Aanvankelijk speelden deze clubs aan de Zuidelijke Wandelweg, waarna ze in de jaren zestig verhuisden naar een nieuw complex aan de Boelelaan in de jonge wijk Buitenveldert. De ene week was het de beurt aan de oranje getinte shirts van Ahrends, de andere week was het complex de thuishaven van de rood-witten van SCA. Tot de besturen precies veertig jaar geleden besloten samen te gaan.

lidmaatschap

De vraag was of de leden de fusie zouden accepteren. Zouden ‘ome’ Dirk Hamersma (SCA) en de gebroeders Bergisch (Ahrends) door een deur kunnen? Het resultaat is bekend, de besturen hadden een vooruitziende blik. De leden keurden de fusie goed en zo werd in het voorjaar van 1974 SC Buitenveldert opgericht. Het tenue moest onderscheidend zijn. Gekozen werd voor de kleur blauw: blauw shirt, blauwe broek, blauwe kousen met een verticale rood-witte streep links op het shirt en op de broek en horizontaal boven aan de kous. Al snel heerste er een grote eenheid in de kantine aan de Boelelaan. SC Buitenveldert vormde met zijn relatief lage contributie voor jeugdleden een gezond tegenwicht voor het sjieke AFC aan de nadere kant van de Boelelaan.

oud jeugdteam

Vrij snel na de oprichting besloot een aantal vrouwen van het tweede zaterdagelftal niet alleen te kijken naar hun echtgenotes. Ze wilden zelf voetballen. Adri Heyt werd de eerste trainer, Joop Leek de eerste leider en al snel deden de vrouwen mee om titels. Inmiddels is SC Buitenveldert de grootste vrouwenvereniging ter wereld, spelen meisjes met jongens en zijn de circa 350 meisjes en vrouwen niet meer weg te denken uit het clubbeeld. En dit jaar werd voor het eerst een elftal van SC Buitenveldert kampioen van Nederland, de vrouwen.

Eind vorige eeuw dreigde de gemeente roet in het gezonde leven te gooien. De grond van onze velden was kapitalen waard en of wij maar wilden verhuizen naar het Loopveld of naar het Amsterdamse Bos. De club kwam in opstand, acties dreigden. Hoe kom de gemeente zo’n gezonde en mooie vereniging offeren aan projectontwikkelaars? Om een lang verhaal kort te maken: we verhuisden slechts een paar honderd meter, van de ene kant van de Buitenveldertselaan naar de andere kant. SC Buitenveldert, de VU en de Boelelaan zijn inmiddels een onlosmakelijke eenheid geworden.

team met rijkaard

Tientallen vrijwilligers zijn dag en nacht in de weer om de club van 1300 leden draaiende te houden. SC Buitenveldert is het voorbeeld van een gemengde, gezonde, typisch Hollandse club, steunend op zeer toegewijde vrijwilligers en een aantal professionals. Ook zijn wij een van de eerste clubs die massaal overging op kunstgras, zodat onze leden nooit meer het oude bordje ‘afgekeurd’ hoeven te zien. In de weekeinden wordt bij wijze van spreken van zonsopkomst tot zonsondergang gevoetbald, door jongens en meisjes, jonge vrouwen en mannen en zeer oude vrouwen en mannen, door onze 1300 leden. Ons 40-jarig bestaan vieren we zaterdag 7 juni vanaf 19.00 uur met eerst een receptie en daarna een groot feest. Iedereen die een binding heeft met de club is van harte uitgenodigd. Want wij zijn trots op ons bestaan, trots op SC Buitenveldert.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!