Chabab naar de topklasse!

Chabab is vanmiddag via penalty’s gepromoveerd naar de topklasse. Na 90 minuten stond er nog steeds 0-0 op het scorebord en na 120 minuten was dat niet veranderd. Strafschoppen moesten de beslissing brengen en twee vermoeide ploegen begonnen aan de reeks. Chabab scoorde alle penalty’s, waar Be Quick 1887 er eentje miste.

Zo’n 1000 toeschouwers zagen twee ploegen die zenuwachtig aan het duel begonnen. Chabab was de onderliggende ploeg in de eerste fase. Het spel speelde zich vooral af op het middenveld en er waren slechts kleine kansjes over en weer. De verdediging van Chabab had moeite met de jonge, gretige tegenstander. In de 21e minuut werd dit bijna fataal, toen Chabab zeer slecht uitverdedigde en Be Quick 1887 net niet kon profiteren omdat keeper El Abdallaoui goed oplette. Chevello de Rijp probeerde het nog met ee rush vanaf de middellijn, maar speelde in de zestien de bal net te ver voor zich uit. De grootste kans voor rust was voor Be Quick 1887, maar de vrije kopkans ging naast. Bij rust nog steeds 0-0.

Na rust bracht Chabab trainer Bilal Ched-Dadi in de ploeg in plaats van de matig spelende Mamoudou Keta.Hierdoor kwam er iets meer voetbal in de ploeg en kwamen er kansen. De Rijp ging er langs over links, maar zijn voorzet kwam niet aan. Jamel Dibi had vlak daarna een mooi schot dat net over ging. Het sterkere Chabab kon echter net niet doordrukken, omdat ook de vermoeidheid een rol ging spelen. Vanuit de tweede lijn werd het wat vaker geprobeerd, maar het was niet doeltreffend. Het werd een ware slijtageslag, want na 90 minuten werd het verlengen.

In de eerste helft van de verlenging gebeurde er niet veel. In het laatste kwartier zette Chabab nog een keer alles op alles om het niet op strafschoppen aan te laten komen. De ingevallen Nana Kwarteng kwam dichtbij na een actie over rechts, en ook Bilal Ched-Dadi trof het zijnet. Leandro Resida, die het zwaar had vandaag, kreeg echter de grootste kans. In de laatste minuut van de verlenging begon hij aan een voor hem typerende solo en hij mocht heel ver komen. Via de verdediger belandde zijn inzet net aan de verkeerde kant van de paal, waar de gehele Chabab-aanhang  al stond te juichen. De scheidsrechter floot af en de strafschoppenserie moest bepalen wie er naar de topklasse mag.

De eerste 8 strafschoppen werden allemaal benut. Voor Chabab maakten Resida, Ched-Dadi, Said Saidi Amor en K.B. Kaabah geen fout. De vijfde starfschop van Be Quick 1887 werd gemist door Remon Bolt of liever gezegd gered door Chabab-keeper El Aballaoui, waarna Jamel Dibi zijn goede seizoen kon bekronen en Chabab naar de topklasse kon schieten. Hij legde aan en plaatste de bal links van de keeper, die de bal nog wel kon beroeren, maar niet kon voorkomen dat Dibi Chabab naar de topklasse schoot. Een groot feest barstte los op het veld. Amsterdam heeft er een topklasser bij.

Coach Alami Ahannach moest meerdere keren op de schouders alvorens hij even stil kon staan bij wat er was gebeurd.
Ahannach:’Het was een zeer zware wedstrijd. Ik wist hoe zij gingen spelen en de trainer van hun (Arjen Blaauw) wist hoe ik graag speel. Dardoor werd het een stugge wedstrijd. Verdedigend stonden wij niet altijd goed. Toen Bilal erin kwam in de tweede helft ging het wat beter. Ik was echter wel bang voor de slijtageslag, omdat wij al zoveel wedstrijden hebben gespeeld de laatste tijd. Dat we dan toch door zijn na strafschoppen is echt ongelooflijk. In een half jaar tijd is deze ploeg gegroeid naar de topklasse, dat had ik niet verwacht. Wij zijn een trotse club op dit moment.’

Chabab gaat volgend jaar AFC vergezellen in de topklasse. Het zou zo maar kunnen dat Chabab de thuiswedstrijden op het complex van DWS gaat spelen. Voor DWS speelt er ook iets bijzonders. Door een fusie met Chabab zou de club zomaar topklasse spelen. Binnenkort meer hierover.