Home / slideshow / Chaotisch seizoen FC Weesp-trainer Tak: “Richt mij op het eerste elftal”

Chaotisch seizoen FC Weesp-trainer Tak: “Richt mij op het eerste elftal”

Hoofdtrainer Maykel Tak maakt een heftig eerste seizoen mee bij FC Weesp. Tak zag vrijwel zijn gehele technische staf weggaan en hoorde deze maand eveneens van het opstappen van een aanzienlijk gedeelte van het bestuur. Bovendien vielen de prestaties ook nog eens lange tijd tegen. In die mate dat Tak besloot zijn functie bij de spelersgroep ter discussie te stellen. De oefenmeester bleef en zag zijn elftal de laatste twee wedstrijden winnen. “Uiteindelijk gaan we toch nog met een glimlach de winterstop in”, zegt hij opgelucht.

Turbulent seizoen

De coach viel van de ene naar de andere verbazing gedurende het seizoen. “Voor de zomer hebben we met elkaar gezeten. Destijds heb ik met iedereen gesproken, inclusief alle spelers die onderdeel uitmaakten van de selectie. Normaliter doe je dat niet, maar dat deed ik omdat dat binnen de club niet gewoonlijk was. Dat hoort er gewoon bij als je hogerop wilt en prestaties wilt behalen.” Tak ging dan ook positief de voorbereiding in, maar liep toen direct tegen een probleem aan. “We zijn gestart met een staf die onder meer bestond uit assistenten, een trainer, teammanager, grensrechter, fysio en keeperstrainer. Vervolgens heb ik allereerst afscheid genomen van onze grensrechter die in de eerste vijf wedstrijden vier keer ziek was. Dat kon gewoon niet.”

“Aan het einde van de voorbereiding ben ik eveneens met mijn assistent gestopt”, gaat Tak verder. “Hij liep al wat langer bij de club rond. De spelers kennen hem daardoor ook op privé en sociaal vlak. Dan is het niet handig als je ze ook door en door uit de kroeg kent. Dan moet je een dusdanige persoonlijkheid hebben dat je dit kan managen. Dat was er helaas niet, dus die is ook weggegaan.” Daar bleef het niet bij, want Tak kreeg daarna slecht nieuws van het tweede elftal. “Carlo van Hekken, de trainer van het tweede elftal, stopte op basis van gezondheidsredenen. Dat is begrijpelijk, want gezondheid is het allerbelangrijkste wat er is. Maar dat is wél een aderlating. Daardoor was ik bij de voorbereiding ook het tweede elftal aan het helpen, terwijl dat helemaal niet mijn taak zou moeten zijn.”

Tot slot nam hij ook afscheid van zijn teammanager. “Uiteindelijk zijn mijn fysio en ik overgebleven, waardoor ik bijvoorbeeld op zondagochtend het wedstrijdformulier invul. Dat zijn allemaal zaken die ik nog nooit heb meegemaakt.” Niet alleen geeft het stress aan Tak, ook de spelersgroep kreeg last van de problemen bij de club. “De spelers merken natuurlijk dat je geen technische staf hebt. Ik sta bijvoorbeeld alleen op het trainingsveld training te geven. Normaliter heb je meerdere trainers op het veld, waardoor ik veel meer met het individu aan de gang kan gaan. Dat kan nu niet. Ook merken ze het als de grensrechter niet komt vlaggen, waardoor een speler dat zélf moet doen. Ik kon tegelijkertijd niet op die manier met voetbal bezig zijn, dan dat ik zou willen. Dat zijn zaken die meespelen en effect hebben op de sfeer in de groep.”

Bestuur opgestapt

Als klap op de vuurpijl stapte deze maand ook nog eens een gedeelte van het bestuur op. “Momenteel heb ik een derde contactpersoon sinds mijn aanstelling. De eerste is na de zomer weggegaan, deze maand dus de tweede en nu heb ik de derde. Ik weet dus ook niet goed waar ik aan toe ben, wat de continuïteit van de club is, waar de visie ligt en welke richting de club op wil.” Tak hoopt snel met de club te kunnen zitten om over zijn toekomst bij de club te praten. “Voor 1 januari zouden we eigenlijk met elkaar gaan zitten om naar de toekomst te kijken. Dat is destijds mondeling afgesproken met mijn contactpersoon.”

Ook wil hij versterkingen in zijn staf. “Dat is iets dat bij het bestuur ligt. Ik ga zelf niet op zoek naar stafleden, want dat is niet mijn functie. Ik werk inmiddels al zeven wedstrijden in deze constructie en heb het al meerdere malen aangegeven. Ik laat me verrassen en werk tot die tijd erg fijn samen met mijn fysio. Dat is een beetje mijn uitlaatklep waar ik af en toe mijn frustratie tijdens de wedstrijd kwijt kan. Dus die heeft de moeilijkste functie binnen mijn staf”, zegt Tak gekscherend. “Ik weet dat de spelers graag willen dat ik verder ga. Dat hebben ze ook meerdere keren aangegeven. Maar ik heb ook naar de spelers aangegeven dat dit voor mij nog niet helemaal helder is. Dat heeft te maken met randzaken, continuïteit en het oog op de toekomst. Dat is natuurlijk zonde voor de club. Uiteindelijk ben ik echter hoofdtrainer en aangesteld voor het technische en tactische gedeelte van het eerste elftal, dus daar moet ik me vooral op richten.”

Spelersgroep

De randzaken om het voetbal speelden zoals gezegd eveneens een rol binnen de spelersgroep. “Daar komen ook nog teleurstellende resultaten bij, waarbij ik vind dat we het voetballend helemaal niet slecht deden. Dit is natuurlijk een elftal dat op een aantal aspecten is veranderd, doordat een aantal spelers zijn weggegaan. Dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op het team gehad.” De laatste twee wedstrijden won FC Weesp van Roda ’23 (thuis) en HBC (uit), maar daarvóór had de club lang geen overwinning meer behaald. “Voor Roda ’23 wonnen we, met de voorbereiding erbij, negentien wedstrijden niet. Dat doet wat met een groep en ook met mij als trainer. Uiteindelijk hebben we met elkaar gesproken en heb ik mezelf afgevraagd of ik de juiste trainer was. Ik ben namelijk niet groter dan de club of het team. Dat heeft erin geresulteerd dat we de laatste twee wedstrijden winnend hebben afgesloten.”

Na de wedstrijd tegen DWS (5-0 verlies) stelde Tak zelfs zijn functie ter discussie. “Soms heb je iets nodig om het tij te kunnen keren, bijvoorbeeld een akkefietje op de training. Ik vond dus dat ik dit moest doen, omdat we anders op dezelfde manier hadden doorgemodderd. De wijze waarop we bezig waren, was gewoon niet de juiste. Dus wellicht was ik daarvoor niet de juiste persoon. Misschien verlang en verwacht ik meer van mijn spelers dan dat ze aan zouden kunnen. Onderling ging het ook niet lekker, maar niemand sprak iets uit of vond er iets van. Iedereen vond het wél best en dacht: we gaan zondag weer voetballen en zien wel waar het schip strandt.”

De spelersgroep en Tak hadden uiteindelijk een goed gesprek, waarin plooien werden gladgestreken. “Uiteindelijk hebben we een gesprek gehad, waarbij we eerlijk naar elkaar zijn geweest. Dat hebben spelers onderling ook gedaan. Vervolgens vonden we zaken die anders konden, zoals mijn uitleg op het technische en tactische gedeelte. Ze vonden dat ik dat wat simpeler moest maken. Dat is prettig om te weten. Normaal is de teammanager het verbindingsstuk tussen de spelers en de trainer, maar die heb ik natuurlijk niet. Ik ben nu gewoon alles in één en dat kost mij een hoop energie. Daardoor lukt het mij niet alles perfect te doen. Dat heb ik ook aangegeven aan de spelersgroep en dat snapten ze. De spelers hebben dus ook aan mij dingen aangegeven. Vervolgens moet je naar elkaar toekomen en dat hebben we gedaan. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in twee overwinningen en goede trainingen.”

Speelwijze

Tak speelt al vrijwel het hele seizoen het ‘Nederlandse’ 4-3-3. “Dit elftal heeft afgelopen jaar 4-4-2 gespeeld en aan het einde zelfs 5-3-2”, vertelt hij. “In de voorbereiding wist ik dat ik geen buitenspelers had. Ik had alleen maar twee spitsen, dus dan werkt het niet om met buitenspelers te spelen. Dus toen zijn we begonnen met 4-4-2. In de voorbereiding bleek echter dat die opstelling ook niet helemaal was wat ik voor ogen had. Toen speelden we doordeweeks een keer een oefenwedstrijd waarin we 4-0 verloren, maar waarbij ik wél 4-3-3 speelde. Ik vond daarbij écht dat het goed ging, dus dat was voor mij het signaal om 4-3-3 te spelen. Vervolgens kreeg ik nog een aantal buitenspelers vanaf de jeugd bij het elftal, waardoor ik het systeem nog eenvoudiger kon spelen.”

Overwinningen

De twee overwinningen van deze maand kwamen voor FC Weesp precies op het juiste moment, want het team gaat nu goed de winterstop in. “Als je wint, dan heb je natuurlijk vrienden. We hebben zoveel wedstrijden gehad dat we zeiden: we hadden meer verdiend. Dat kan je natuurlijk niet blijven zeggen, want tussen hadden en hebben zit een wereld van verschil. De laatste twee wedstrijden hadden we de mentaliteit en wil om te winnen. Daardoor trek je de overwinning over de streep, Dan zie je al hoe flinterdun het verschil tussen winnen en verliezen is binnen het voetbal. De winterstop komt voor ons dan ook precies op het juiste moment.”

Direct na de winterstop wordt scherpte gevraagd, want dan speelt FC Weesp twee cruciale duels. “We krijgen na de winterstop twee belangrijke wedstrijden met DIOS thuis en Theole uit. Dat zijn belangrijke wedstrijden waarin we de koers die we voor de winterstop hebben ingezet, moeten doorzetten. Stel dat je die winnend afsluit, dan sta je gewoon bij de middenmoot.” Het is een positieve noot voor een seizoen die zo dramatisch begon. Ook in de rest van de club houdt Tak vertrouwen. “Je moet natuurlijk ook niet allen kijken wat er allemaal niet goed gaat, maar uiteindelijk de leuke zaken eruit pakken. Ik werk fantastisch samen met de jongens, want het is een erg leuke spelersgroep. Ook Remco, die als fysio is overgebleven van mijn staf, werkt geweldig. Daar put ik mijn motivatie uit”, zo sluit Tak af.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Mario Wormhoudt

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)