Home / Algemeen / Chima Bosman belandt na bewogen periode bij Ajax: “Ik hou wel van een avontuur”

Chima Bosman belandt na bewogen periode bij Ajax: “Ik hou wel van een avontuur”

Een stagewedstrijd in Engeland, geen contract in de Tweede Divisie, met de bus terug naar Groot-Brittannië, met zijn moeder naar een talentendag en uiteindelijk neerstrijken in Amsterdam. De 21-jarige Chima Bosman maakte het afgelopen halfjaar veel mee, voordat hij zich een maand geleden aansloot bij Ajax.

Zijn reis als avonturier begon in Kerkrade. Bosman, oud-jeugdspeler van PSV en NEC, maakte indruk bij het tweede elftal van Roda JC en mocht daarop meetrainen met de A-selectie. Op het moment dat hij geblesseerd raakte, werden er een hoop nieuwe spelers gehaald, waardoor er geen plek meer voor hem was. Hij koos voor een buitenlands avontuur en speelde een stagewedstrijd voor Colchester United. “Daar heb ik niet goed genoeg gepresteerd, waardoor ik terug ben gekomen om bij Achilles’29 fit te blijven. Het ging best goed en ze wilden mij hebben, maar we kwamen er niet uit.”

Voor de tweede keer waagde hij een poging in Engeland, deze keer met een lange busreis. Bij Maidstone United (vijfde niveau, red.) hoopte Bosman op een nieuwe kans. “Het was een mooie ervaring, maar niet wat ik ervan had verwacht. Ik zat er drie maanden en in het begin trainde ik niet mee. Opeens moest ik met de jeugd meetrainen. Ik hou wel van een avontuur, maar voor mij was dit niet de ideale situatie. Na zes weken mocht ik eindelijk meedoen met een wedstrijd, maar ik was er helemaal klaar mee.” Zijn laatste optie was een talentendag. “Samen met mijn moeder ben ik naar Londen gegaan, alleen was dat ook niks geworden.”

Via een goede vriend kwam Bosman uiteindelijk terecht in Amsterdam. “Aangezien ik een goede voetbal-cv heb, kon ik wel ergens aan de bak komen. De stage bij Ajax ging prima en na alles wat ik had meegemaakt was het lekker om weer te voetballen. Ik train al heel lang mee, maar ik kon mij pas vanaf de winterstop inschrijven.”

Direct na de winterstop maakte hij tegen Berkum zijn debuut. Tot nu toe bevalt het hem goed. “De Hoofdklasse is harder, maar dat is ook wel goed voor mij. Alles is hier goed geregeld. Het is misschien wel een amateurclub, maar het blijft Ajax. Je krijgt zelfs een weekplanning dus je weet waar je aan toe bent.” Via Ajax wil Bosman terug naar de top. “Ik heb bij Roda JC aan de Eredivisie mogen ruiken en met Achilles’29 op Tweede Divisie-niveau mogen trainen, dus de Jupiler League lijkt mij een mooie vervolgstap.”

Verslag Roy Baltus
Foto Rob van Vliet

Send this to a friend