Home / Algemeen / Column Andries Jonker: een open brief aan Overmars en Van der Sar

Column Andries Jonker: een open brief aan Overmars en Van der Sar

Er ligt een plan van Andries Jonker om Amsterdam-Noord, en Buiksloot in het bijzonder, weer op de voetbalkaart te zetten. De afgelopen jaren zag de oefenmeester met lede ogen aan hoe het voetbal in Noord afbrokkelde. Nu wil hij DVC Buiksloot, inmiddels zaterdag derdeklasser, laten opleven. In een zesdelige reeks columns legt Jonker zijn plannen en beweegredenen uit. Het laatste deel is een open brief aan Edwin van der Sar en Marc Overmars. “Marc, wat sv Epe is voor jou en Edwin, wat vv Noordwijk is voor jou, is De Volewijckers voor mij.”

Beste Edwin, Beste Marc,

Ik heb jullie voor het eerst leren kennen toen ik in het seizoen ’96 – ’97 stage liep bij het Ajax van Louis van Gaal. Het waren topjaren voor Ajax. In ’95 werd de Champions League nog gewonnen door Ajax, in ’96 werd er in de finale verloren van Juventus en in ’97 schakelde opnieuw Juventus Ajax uit in de halve finale. Het is nu nog nauwelijks voorstelbaar. Een Nederlandse club drie jaar achter elkaar minimaal in de halve finale van de Champions League…

Edwin was in die tijd de keeper van Ajax, Frans Hoek was de keepertrainer. Beiden waren topfit. Hun trainingen waren van een ongekend hoog niveau. Frans legde de ballen neer waar hij ze hebben wilde en “Sar” was vrijwel foutloos. Frans was en is van de vooruitgang en de vernieuwing. Zo bedacht hij destijds een oefening waarbij hij de bal vanaf rand 16 meter kiezelhard op doel schoot. Ik moest halverwege tussen de bal en Edwin gaan staan en kreeg een mooie taak van Frans: Edwin het zicht ontnemen, de bal van richting veranderen en als Edwin de bal los liet de bal in de goal schieten. Frans schoot vanaf een meter of 8 zeker 20 kanonskogels op mij af. Ik wist ze allemaal te ontwijken en draaide mij elke keer weer om om vervolgens te constateren dat Sar de bal klemvast verwerkt had. Tot die ene bal… een keiharde stuit en zelfs Edwin kon de bal niet vasthouden… ik was er als de kippen bij en schoot de bal langs het hoofd van Sar keihard in het doel… Hij had er maar 1 woord voor over:” Klootzak”, waarna hij nog eens een kanonskogel of 20 klemvast verwerkte zonder een woord te zeggen of een spier te vertrekken.

Marc maakte bij het Ajax van toen deel uit van een “aardige” voorhoede: Babangida, Kluivert, Overmars met Jari Litmanen vlak daarachter. Tja…
Ik kwam Marc weer tegen bij Barcelona. Louis, Frans en ik vormden het Nederlandse deel van de staf. Philip Cocu, Patrick Kluivert, Michael Reiziger, Frank de Boer en Marc waren onze Nederlandse spelers. Marc speelde lang niet altijd. Enerzijds was aanvoerder Luis Enrique ook een geweldige speler, anderzijds had Marc af en toe last van zijn knie. Ik vroeg hem eens hoe het met hem ging. Hij stroopte zijn broekspijp op en liet mij een enorme kuit zien. Waarschijnlijk kon hij de verbazing van mijn gezicht aflezen, want hij zei even niets. Daarna zei hij:” Ik zal ‘m even aanspannen.” En er kwam een kuit tevoorschijn die nog het meest deed denken aan de biceps van de wereldkampioen bodybuilden. “Wat is dat nou, Marc?”, vroeg ik hem. “ Als die knie het niet doet, moet mijn kuit het maar doen”, antwoordde hij droog waarna hij probeerde zijn broekspijp weer over die enorme kuit te trekken…

Edwin, Marc, ik weet dat jullie het razend druk hebben en dat de druk op jullie enorm groot is. Elke dag keihard werken, dag en nacht messcherp zijn en dan nog kunnen jullie het nauwelijks goed doen. Jullie moeten ervoor zorgen dat Ajax geweldig voetbal speelt, kampioen wordt, de beker wint en als het even kan de groepsfase van de Champions League overleeft. Maar de jeugd moet ook de kans krijgen, de vuile was moet binnen blijven en de rijen moeten worden gesloten. Ajax moet weer Ajax worden. Geen seconde tijd voor iets anders dus!

En toch… toch is er nog iets. Jullie moeten goed opletten. Want ook Ajax leeft van talent, kader, toeschouwers en sponsoren. En dat wordt op maar één plek geboren en gevormd: in het amateurvoetbal. En daar dreigt het volkomen fout te gaan. Daar aan de basis klopt het niet meer. Op termijn krijgen jullie daar last van… als jullie er al geen last van hebben.

Ajax heet eigenlijk AFC Ajax. En de eerste A staat voor Amsterdamsche! Wisten jullie dat De Dijk uit Amsterdam-Noord dit seizoen is gedegradeerd uit de tweede divisie? En dat het Amsterdamse AFC degradeerde met zijn A1, A2 en zaterdag1? En dat er bij het Amsterdamse DWS, voor zover ik weet, gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die wij in Nederland nog nooit hebben meegemaakt?

Ik wil er, binnen mijn bescheiden mogelijkheden, iets aan gaan doen. Nee, niet full-time. Want zodra de passende aanbieding voorbij komt ga ik weer aan de slag. Maar ik ben wel alvast begonnen. In Amsterdam-Noord speelt een club(je) dat DVC Buiksloot heet. Misschien hebben jullie daar wel eens van gehoord. Dat clubje is 5 jaar geleden ontstaan uit de fusie van DWV en De Volewijkckers, twee roemruchte Amsterdamse clubs. Die twee clubs verhielden zich tot elkaar zoals IJsselmeervogels en Spakenburg of zoals Quick Boys en Katwijk. Dan weten jullie genoeg. De fusie is tot dusver geen succes gebleken. De zondag 1 speelde afgelopen seizoen in de vijfde klasse (lager kan niet) en de zaterdag 1 handhaafde zich in de derde klasse. Behoorlijk wat jeugd heeft de club sinds de fusie verlaten en mede daardoor spelen de jeugdteams niet hoog. Het ziet er dus niet goed uit.

Marc, wat sv Epe is voor jou en Edwin, wat vv Noordwijk is voor jou, is De Volewijckers voor mij. Daarom heb ik een plan gemaakt. De eerste stap is dat er, uiteraard met medewerking van het huidige bestuur, maar ook met de hulp van de legendarische fysiotherapeut Richard Smith voor het komende seizoen een nieuwe zaterdag 1 is neergezet. Daarnaast hopen wij een vrouwenteam neer te zetten. De tweede stap is dat het mooi zou zijn als per 1 juli 2019 de naam DVC Buiksloot veranderd kan worden in ASC De Volewijckers en dat daarmee de fraaie, traditionele groen-witte clubkleuren terugkeren. Jack van Gelder appte mij al over De Volewijckers:” Traditie en historie is een gegeven.” En een legendarische ex-Volewijcker als Co Adriaanse heeft mij zijn steun al toegezegd als dit voor elkaar komt. De derde stap is dat de jeugdafdeling weer op poten wordt gezet. Hier was het bestuur al mee begonnen en deze taak is aan Hilmi Mihci toebedeeld. Van hem en zijn mensen wordt verwacht dat nu al de eerste stappen worden gezet op weg naar een goed georganiseerde jeugd-afdeling met ruimte voor (zeer) talentvolle èn minder talentvolle jongens en meisjes. Natuurlijk zijn wij ambitieus. Willen wij graag een top amateurclub worden en op de hele lange termijn…wie weet!

Het zou goed voor Ajax zijn. Een goede club erbij in Amsterdam. Een Amsterdamse broedplaats van talent, kader, supporters en sponsoren.

Het is een lange weg, een hele lange weg! Maar in mijn voetballeven heb ik geleerd dat niets onmogelijk is. En dus gaan wij ervoor!

Bij deze zijn jullie geïnformeerd, zoals ik jullie een paar dagen geleden al per app heb aangekondigd. Ik wens jullie uiteraard alle succes met AFC Ajax,
Andries

Meer nieuws op de clubpagina(s)▼

Send this to a friend