Idrizi pakt internationele transfer
Idrizi pakt internationele transfer

Damin Idrizi – ZSGOWMS – tekent contract bij FK Radnički Lukavac

In de huidige transfermarkt is het niet ongewoon dat voetballers van club wisselen. Het is nog minder ongewoon dat grote sommen geld aan transfers worden besteed. Maar soms zijn transfers ook opmerkelijk om meer redenen dan alleen geld. Veel transfers hebben de harten van supporters om zowel goede als slechte redenen geraakt.

Fudbalski klub Radnički Lukavac is een professionele voetbalclub uit de stad Lukavac in Bosnië en Herzegovina. Wie heeft van deze club nog niet gehoord? Radnički neemt momenteel deel aan de fysiek sterke Tweede Liga van de Federatie van Bosnië en Herzegovina. Damin Idrizi, dit seizoen nog uitkomend voor ZSGOWMS, is de nieuwste aanwinst voor de talentvolle ploeg die stappen moet gaan zetten, en het afgelopen weekend nog eventjes zonder hun nieuwe spits moesten doen. Maar niet voor lang….

Globetrotter

Damin Idrizi, 21 jaar en Amsterdammer heeft recent een contract getekend voor een half jaar in Bosnië. De (amateur)speler, met roots in Bosnië en Herzegovina, kwam al eens uit voor het nationale team O18 en zal zijn voetbalcarrière daar gaan vervolgen. In Nederland voetbalde Damin als jonge pupil in de jeugd van DCG en kwam via SCPB’22 en een talentendag bij Argon. “Na drie seizoenen in Mijdrecht ben ik met een teamgenoot naar Hollandia (Hoorn) gegaan, waar ik in de eerste en tweede divisie kon gaan spelen. De volgende stap naar Zeeburgia was een logische: zij hadden een spits nodig en ik kon gaan spelen tegen Eredivisieclubs”, opent Idrizi. Omdat Idrizi zijn droom als profvoetballer najoeg, wilde hij al versneld zijn eerste seniorenstappen zetten. “Ik ben een gemotiveerde en ambitieuze jongen. Vanwege het fysieke aspect sloot ik aan bij De Volewijckers en sinds anderhalf seizoen speel ik bij ZSGOWMS. Ik volgde ook nog een opleiding op het Cruijff College, dat ik eerst af moest maken van mijn ouders voor een eventuele volgende stap.”

Als jeugdspeler in actie

 

Bijzondere transfer

“Nee, bij mij geen haperende faxen of foute krabbels”, lacht Damin. “Gewoon, dit is een mooie snelle transfer waar ik heel blij mee ben en de familie enorm trots mee maak. Mijn ouders komen uit Joegoslavië. Ik werkte bij en met mijn vader in onze eigen garage. Het kwam ook allemaal heel plotseling. Toen ik nog bij Zeeburgia in de jeugd speelde kwam ik in aanraking met een tussenpersoon, na de wedstrijd tegen FC Emmen. We hielden contact. Ik heb al vaker buitenlandse stages gedaan de laatste jaren. In sommige landen wilde ik niet spelen. Ik voelde me er niet thuis. Nu kwam ik via de tussenpersoon in een direct contact met de manager van de club in Bosnië, die ook dezelfde taal spreekt. Ik ben sterk, snel en heb techniek doordat ik veel op pleintjes voetbalde. Voor hen een goede vangst. Binnen één, twee dagen moest ik mijn koffers pakken. En had ik een nieuwe club. Mijn ouders komen in de zomer over om te kijken. Mijn vader gunt het me en pakt het bedrijf nu grotendeels alleen op. Mijn moeder moet voorlopig bijspringen.”

Damin Idrizi
Idrizi in Bosnië

Andere wereld

“In plaats van in de garage te werken en daarna te trainen heb ik een ander dagritme gekregen. Ik deel een appartement met vier jongens. Na het ontbijt gaan we naar de gym waar we ons even opwarmen voor de dag. We hebben elke dag één training op het veld die om 16.30 uur start. Die trainingen zijn echt heel zwaar. Alles is op fysiek. Na de training gaan we eten in een restaurant. Daarna een rondje wandelen om even los te komen. In het weekend hebben we dan de competitiewedstrijd.”

Goed gepresteerd

“Ik heb best wat opgeofferd. Het eigen bedrijf met mijn vader heb ik aan de kant gezet om te slagen. Ik heb de potentie voor profvoetbal, maar waarschijnlijk niet de juiste connecties gehad. Nu kwam eindelijk – na hard werken – deze kans. Die heb ik onmiddellijk aangegrepen. Het totaalplaatje klopte voor mij. Ik begon bij ZSGOWMS in de O23 maar al heel snel werd ik opgeroepen voor het eerste team, waar ik meer dan twintig doelpunten heb gescoord in mijn eerste seizoen. Ik presteerde goed. We maakten goede afspraken voor de zomer, maar toch zag ik de concurrentie onevenredig toenemen. Ik ben een trotse jongen, ik heb toen bewust een stapje terug gedaan naar de O23 waar ik weer veel scoorde. Ik werd laatst weer opgeroepen voor het eerste elftal. Om fysiek en conditioneel verder te komen besloot ik dat te doen. Zodoende kon ik in het weekend nog meer minuten maken en sterker worden.”

“Ik ben er helemaal klaar voor. Ik heb de eerste wedstrijd nog niet mee kunnen spelen, maar als het goed is ga ik komend weekend mijn debuut maken voor FK Radnički Lukavac. Ik speel mijn thuiswedstrijden in het Jošik Stadion, dat een capaciteit heeft van 3.000 zitplaatsen. Dit avontuur is echt anders, hier komt ook familie naar mij kijken. Dit voelt voor mij als thuiskomen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)