Mimoun Eloisghiri maakt de 1-1 voor Ajax in de beker tegen NEC. Foto: Ajax.nl

Dapper Ajax pas na strafschoppen ten onder tegen NEC

Het bekeravontuur van Ajax is in de tweede ronde van de KNVB Beker geëindigd. De ploeg van Bart Logchies hield het tot de extra tijd vol met een 2-2 stand, maar werd na strafschoppen alsnog uitgeschakeld door NEC. Vanaf elf meter waren de gasten effectiever (5-3), waardoor Ajax een knappe prestatie niet kon belonen met een bekerzege.

Ajax wilde zo lang mogelijk onder de druk van NEC uitvoetballen en dat lukte ook in de beginfase. Verder dan een schot in het zijnet van Alireza Jahanbakhsh kwamen de gasten niet. Na twintig minuten spelen was het wel raak voor de koploper van de Jupiler League. Sjoerd Ars was uit een lage voorzet van Navarone Foor net iets sneller dan zijn directe tegenstander en tikte in de verre hoek de 0-1 binnen.

De voorsprong gaf de Nijmegenaren meer ruimte op het veld, dat meteen resulteerde in een paar goede mogelijkheden. De grootste kans was voor Kevin Conboy, maar na een combinatie met Ars schoot hij recht op Ajax-doelman Danny Been. Met een half uur op de klok kwam Ajax verrassend genoeg op gelijke hoogte. Mimoun Eloisghiri beloonde zijn actie met een doelpunt door de bal subtiel over NEC-sluitpost Joshua Smits te lobben (1-1).

Ajax - NEC

NEC had het betere van het spel, maar de kansen bleven voor beide ploegen lange tijd uit. Het duurde tot de 73ste minuut toen de gasten via Tobias Haitz met een volley op de lat een enorme mogelijkheid hadden om terug op voorsprong te komen. Ajax beperkte zich voornamelijk tot overleven en mocht van geluk spreken dat het bij 1-1 bleef, zeker toen een kopbal van NEC-aanvoerder Rens van Eijden door Rience Schurman met een uiterste krachtsinspanning van de doellijn werd gehaald.

Omdat de beslissing in de reguliere speeltijd uitbleef, was een verlenging noodzakelijk. Na negen minuten tijd nam Ajax de leiding over. Kenneth Misa-Danso kon eenvoudig doorlopen, maar zijn schot stuitte uiteindelijk op doelman Smits. De ingevallen Thomas Metzemaekers profiteerde in de rebound en bracht de thuisploeg aan de leiding (2-1). Lang bleef die voorsprong niet op het scorebord staan, want anderhalve minuut later bracht Alireza Jahanbakhsh NEC met een mooie vrije trap weer op gelijke hoogte.

Ajax - NEC

NEC kreeg in de slotminuten nog een mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen, maar een kopbal van Jahanbakhsh werd knap gered door Danny Been. Het betekende strafschoppen, nadat beide ploegen op 2-2 bleven steken. Daarin was de Jupiler League-club effectiever en wist alle vijf de strafschoppen te benutten, terwijl Thomas Metzemaekers namens Ajax de enige was wiens strafschop werd gestopt. Ajax hield het knap vol tegen de Nijmegenaren, maar moest na strafschoppen alsnog het onderspit delven.

“De trots overheerst de teleurstelling”, zei Ajax-trainer Bart Logchies na afloop. “Voetballend konden we de eerste helft goed mee, het ging vrij aardig. Maar aan het einde was iedereen leeg en moesten we overleven tot de penaltyreeks. Je hoopt, hoe langer het duurt, op een overwinning, dus dan is het jammer dat je na strafschoppen alsnog verliest. Toch ben ik trots op wat we hebben gepresteerd, we hebben het goed gedaan. Dit geeft ook heel veel vertrouwen richting de wedstrijden in de Topklasse.”

Foto’s Rob van Vliet
Foto boven Ajax.nl

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)