Dave Moen (Diemen) gaat afbouwen bij Ajax 3

Voor Dave Moen zit het keepen in een eerste elftal er na dit seizoen op. De 32-jarige doelman van zondag derdeklasser Diemen heeft besloten af te gaan bouwen bij Ajax 3, een vriendenteam. “Ik hoop de echte Amsterdamse gezelligheid daar weer terug te vinden.”

De combinatie met een fulltime baan als gymleraar en een eigen bootcamp ernaast valt hem zwaar. “Ik ga soms ’s ochtends vroeg weg en kom ’s avonds laat pas thuis na een lange dag. Dat ik bij Ajax slechts één keer doordeweeks train, scheelt al een hoop. Daarnaast is dit voor mij een unieke kans. Ik ga met een hoop vrienden voetballen bij de mooiste club van Nederland. Dat het om het derde elftal gaat, maakt niet uit. Dat is maar een cijfertje. Ze spelen op het redelijk niveau (reserve eerste klasse, red.) en strijden altijd mee om het kampioenschap. Dat is het leukste om te doen.”

Vorig jaar werd hij al benaderd, maar toen had Moen zijn ja-woord al gegeven aan Diemen. “In januari werd ik weer gebeld door de trainer Marco Ruitenbeek. Het is een eis dat je in de jeugd of bij de amateurs van Ajax moet hebben gespeeld, maar voor mij wilden ze graag een uitzondering maken. Ze konden nog wel een keeper gebruiken. Ik kon zelfs al mee op trainingskamp naar Malaga, maar dat vond ik iets te vroeg.”

Foto Mario Wormhoudt

Pas op vijftienjarige leeftijd begon Moen met keepen bij Diemen. Hij stroomde door naar de senioren en kwam via Zeeburgia, opnieuw Diemen, Blauw-Wit en drie seizoenen CTO’70 bij Swift terecht. Daar kende hij zijn beste tijd met promotie naar de Hoofdklasse. “Allemaal spelers waarmee ik toen in het eerste heb gespeeld, spelen nu in Swift 3. Dat wordt onze concurrent. Ik kijk er nu al naar uit om tegenover hun te staan.”

Na drie jaar aan het Olympiaplein (“ik werd eens door Adrie Tap uit de selectie gezet na een Sinterklaas-gedicht”) keerde hij terug bij CTO’70. “Het plan was om met een aantal oud-spelers de club weer iets omhoog te helpen – in zijn eerste periode streed Moen nog voor het kampioenschap in de derde klasse – maar dat ging nu iets minder. Vervolgens ben ik weer teruggegaan naar Diemen, nu in mijn vierde seizoen. Een degradatie, een kampioenschap en nu moeten we nog zeven finales spelen om erin te kunnen blijven. Daar ben ik echt op gefocust, want ik wil het goed afsluiten.”

Nu het einde dichterbij komt, denkt hij er steeds meer over na wat hij gaat missen. “Zondag spelen we bijvoorbeeld tegen Ouderkerk. Mijn laatste keer de derby tegen Ouderkerk. Dat speelt wel in je hoofd.” Toch kent een eerste elftal ook een keerzijde. “Ik word wat ouder en de spelersgroep steeds jonger. Als een paar oudere spelers op een training ontbreken, dan valt zoiets op. Daardoor is de gezelligheid een beetje verdwenen. Dat zet je aan het denken. Die Amsterdamse gezelligheid hoop ik bij Ajax weer terug te kunnen vinden.”

Foto boven: Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!