Zwanenburg DCG

DCG te sterk voor Zwanenburg

DCG kende een prima paasmaandag. De ploeg uit Osdorp won de topper bij naaste concurrent Zwanenburg met 1-3. Hoewel de thuisclub DCG in de tweede helft aanvankelijk flink onder druk zette, is de overwinning een terechte. Door de zege is het gat tussen de nummer twee, DCG, en Zwanenburg vijf punten. Zwanenburg heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Uitzicht op de titel hebben beide ploegen al lang niet meer. Daarvoor is het gat met het ongenaakbare Velsen (respectievelijk 15 en 19 punten) met nog vijf speelronden te groot.

Beide ploegen zijn in de aanloop naar de topper geplaagd door blessures. Zwanenburg-trainer Edwin Eefting was door een gebrek aan defensieve krachten zelfs genoodzaakt spits Tonnie Hendriks linksback te zetten. Bij DCG werkt spits Fernon Haselhoef, die bijna twee maanden geleden tegen Bloemendaal in elkaar zakte, nog aan zijn herstel. De topper op het kunstgras in het zonnige Zwanenburg kwam moeizaam op gang. Kansen bleven lang uit, en de strijd vond vooral op het middenveld plaats.  Een lobvolley van DCG-spits Fouad Bouttar stichtte na twintig minuten het eerste gevaar. Naarmate de helft vorderde, sloop bij Zwanenburg de slordigheid in het spel. Na een half uur spelen brak Shanon Schet namens DCG de ban met een knappe vrije trap. De bal werd door de wind opgevangen en verdween vanaf een meter of twintig via  de hand van doelman Remco van Schagen en de paal in de verre linkerbovenhoek. Tot de rust kwam de ploeg van John Limon niet meer in de problemen.

Edwin Eefting ziet zijn Zwanenburg met 1-3 verliezen van DCG

Als herboren kwam Zwanenburg na de rust de kleedkamer uit. De ploeg zette DCG meteen onder druk en werd ook gevaarlijk. Middenvelder Jordy Vierbergen liet de DCG-verdediging zweten met indraaiende corners en een vrije trap van Melvin van den Bosch ging net over het doel van Kyle te Pas. De grootste kans op de gelijkmaker was voor spits Rick van Veen. Hij schrok zelf ook van de vrijheid die hij kreeg om in te koppen, waardoor zijn inzet van dichtbij naast ging. In één van de spaarzame momenten dat DCG onder de Zwanenburgse druk vandaan kwam, was het ook meteen raak. Sander Martinez stuurde Bouttar op links de diepte in. De snelle spits omspeelde rechtsback Paul de Lange en de doelman, om in een leeg doel raak te schieten. Hierop leek het verzet van de thuisploeg gebroken. Maar op dat moment bracht een prachtig schot van invaller Leroy van Maaren de spanning terug. Na een korte combinatie door het centrum schoot de middenvelder vanaf twintig meter de bal in een lichte boog over de kansloze DCG-doelman heen.  Zwanenburg bleef driftig de voorhoede zoeken, maar de echte kansen waren in het laatste kwartier voor DCG, dat de snelle Schet bleef zoeken. Dit leidde tot een rode kaart voor de thuisploeg. Invaller Jimmy Bakker hield de doorgebroken Schet ligt vast, die gretig naar de grond ging. Vlak voor tijd deelde Bouttar de genadeklap uit. Hij ontsnapte aan de aandacht van de thuisverdediging en verzilverde met een knappe voetbeweging de steekpass van Thom Leenen. De zege had nog hoger kunnen oplopen, maar van Schagen voorkwam erger.

01042013 ZWDCG 1

DCG-trainer John Limon was na afloop tevreden over de winst van zijn jonge ploeg. “Aanvankelijk hadden we moeite met het tweespitsensysteem van Zwanenburg. In de tweede helft pakten we het goed op. Het ontbrak ons vaak nog aan kalmte in de voorhoede. Toch denk ik dat we als team steeds volwassener worden”. Het was nog even billenknijpen na de 1-2. “Bij die tegengoal schoot ik uit mijn slof. Dan kun je nog zomaar tegen een gelijkspel aanlopen”, aldus Limon.

Zijn collega Edwin Eefting berustte in de nederlaag. “Onze aansluiting met de voorhoede ging te langzaam, waardoor er gaten vielen. In de tweede helft zetten we veel meer druk en moesten we ook scoren. Na die rode kaart, die onterecht was, moet je nog van geluk spreken dat je niet tegen een grotere zeperd oploopt. Maar dat was ook geflatteerd geweest”, stelt Eefting.

Om de titel is het in de derde klasse C nooit spannend geweest. De strijd vindt de komende weken plaats om de plekken in de nacompetitie. Die wordt volgende week hervat, als DCG nummer vijf VVA/Spartaan op bezoek krijgt en Zwanenburg het in eigen huis opneemt tegen Bloemendaal, de nummer zes.