DCG wint van AGB

DCG wint Ookmeerderby van AGB

Op sportpark Ookmeer was er vandaag een heuse derby gaande tussen de Amsterdamse clubs AGB en RKSV DCG. Met passie voor het spel, maar vooral met veel felheid was het een verhitte strijd om de drie punten. Nadat DCG in de eerste helft een penalty versierde en op een 0-1 voorsprong kwam, barste de strijd pas echt los. Maar in de slotminuten van de wedstrijd besliste DCG toch de wedstrijd door zijn voorsprong uit te breiden naar 0-3.

De wedstrijd had een dubbel gevoel onder de spelers van DCG die met de wetenschap speelden dat een week eerder clubgenoot Cas Scholz-Djeric op het veld van AGB ineenstortte en een paar dagen later in het ziekenhuis overleed. Uit eerbetoon voor Cas Scholz-Djeric begon de wedstrijd met een minuut stilte en speelden de spelers van DCG met een rouwband. Na de minuut stilte moest het verstand toch op nul en was er een wedstrijd te spelen.

Na de aftrap is het gelijk duidelijk. De twee Amsterdamse clubs zijn fel, spelen hard en doen er alles aan om te winnen. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd en er is veel snelheid in het spel. De dreiging van AGB komt grotendeels van de spits Fatih Gungor, die sterk is in één op één duels. De snelheid in het team komt vooral van Rüstem Polat. Met een gepassioneerd elftal is het lastig voor DCG het spel te delegeren. De ballen gaan vaak terug naar de keeper van DCG om de rust te bewaren. Echter kunnen ze hier niet mee voorkomen dat AGB gevaarlijke uitbraken heeft. De bal gaat een paar keer net naast het doel van DCG. AGB krijgt deze kansen doordat het team van John Limon in het begin van de wedstrijd onrustig speelt en moeite heeft balbezit te houden.

Naast de uitbraken van AGB, kan DCG er ook wat van. Het combinatiespel van Shanon Schet en Fernon Haselhoef is voor de keeper van AGB een lastige opgave. Daarnaast krijgt ook Chester Steward nog een aardige kans in de eerste helft door de bal uit een vrije trap net over de lat te schieten. Dat DCG het lastig vind AGB te controleren is te merken als Kasper en Thom allebei de fout in gaan, zich laten opjutten en hiermee onnodige gele kaarten krijgen.

In de 32e minuut krijgt DCG een grote kans als Fernon Haselhoef samen met Gary Bouwmeester uitbreekt. De verdedigers van AGB hebben ze achter zich gelaten en ze rennen samen op de keeper af. Als Fernon de bal breed op Gary speelt die rechts rent, maakt de keeper een sliding. Deze kan echter niet bij de bal en Gary heeft hem aan zijn voeten. Als hij wil schieten, wordt hij onderuit gehaald door Hayri Cakir, waardoor de bal wegrolt. Gary blijft liggen en versiert hiermee een penalty. Shanon Schet krijgt de eer de penalty te nemen. Hij kiest voor de rechterhoek, de keeper voor de linker. 0-1.

De 0-1 voelt voor AGB onterecht. De ploeg doet niet onder aan DCG en is aan het jagen op de gelijkmaker. De ploeg krijgt ook in de tweede helft een paar goede kansen. Bijvoorbeeld wanneer  Bares Irmak-Serin de bal hoog naar Esref Samat speelt. Deze kopt de bal in de handen van de keeper die hem gemakkelijk vangt. Ook in de 75e minuut gaat een schot van Zakaria el Mhassani net over. Maar ook DCG krijgt weer zijn kansen. Met Gary Bouwmeester die de bal net naast het doel schiet. Beide teams moeten geen minuut verslappen, anders neemt de ander het over.

In de laatste fase van de wedstrijd slaat de vermoeidheid toe en worden er slordige fouten gemaakt. DCG is de ploeg die op het eind het meeste balbezit heeft. In de 89eminuut wordt de bal richting Shanon Schet geschoten die linksvoor staat. Deze zet zijn sprint te laat in en laat de bal lopen. Echter de bal komt op het randje van het strafschopgebied uit en is dus gevaarlijk voor de keeper. Het wordt helemaal gevaarlijk voor de keeper als Joey van Lemmeren van DCG op de bal komt jagen. De keeper van AGB komt op de bal afgerend en schiet de bal recht in de voeten van Shanon Schet. Deze schiet de bal vanaf 20 meter afstand behendig in het inmiddels lege doel. 0-2.

Shanon Schet (L) en Fernon Haselhoef waren vandaag beide trefzeker.

AGB baalt en probeert nog met een paar counters het tij te keren, maar er is te weinig tijd. Al helemaal als wisselspeler Tarik Karim in de 94e minuut de bal handig in het strafschopgebied vrij speelt en hem pasklaar voor Fernon legt, die voor de keeper staat. De keeper houdt de bal in eerste instantie uit het doel, maar de tweede poging is toch echt raak. 0-3.

Vlak na het derde doelpunt fluit de scheidsrechter af. DCG stijgt naar de kop van de competitie. AGB blijft in de middenmoot hangen. De trainer van DCG, John Limon, had na afloop een grote glimlach op zijn gezicht en was zeer tevreden over de prestatie van zijn team. ‘We hebben goed getraind voor deze wedstrijd. Wij speelden in de eerste fase van de wedstrijd onrustig en het balbezit liep niet lekker. Voor de wedstrijd bespreek ik altijd met het team dat het een mentale strijd is. We moeten onze kalmte bewaren, onverstoorbaar spelen, geen emotie toelaten en vooral doorzettingsvermogen tonen. Dit liep na het onrustige begin een stuk beter. Ik had wel verwacht dat AGB fel zou spelen. Zij spelen met passie. Ik had pas tegen het einde het gevoel, dat we het spel onder controle hadden. Het verbaast mij dan ook dat AGB niet hoger staat, want ze spelen erg sterk. Of de penalty terecht was, kan ik niet goed zeggen. Ik heb het niet goed kunnen zien, maar ik vertrouw op de deskundigheid van de scheidsrechter. We moeten nu proberen dit spel vast te houden en niet overmoedig te raken. Met elke overwinning groeit het team.’

Trainer van AGB Senel Cebar had gehoopt een wedstrijd te winnen. Cebar stond tussen het publiek nadat hij vorige week een opmerking had gemaakt tegen de scheidsrechter en hiervoor werd weggestuurd. ‘Het was een terechte overwinning voor DCG, we kregen een penalty door een persoonlijke fout en hebben hiermee de wedstrijd verloren. Nu moeten we positief vooruit kijken en lekker blijven trainen. We hebben een leuke ploeg en moeten proberen een wedstrijd te winnen en als het lukt meteen een paar achter elkaar.’

Kijk voor de actuele stand, het programma en de uitslagen op de klassepagina van zondag 3C.

Verslag + Foto’s: Anouschka Nuijens