DCG wint topduel en is koploper

DCG is na dit weekend koploper van de tweede klasse B. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-1 van directe concurrent AFC Quick, die nu de tweede plaats bekleden in de competitie. Quick had voorafgaand een beter doelsaldo dan de thuisploeg waardoor het eerst koploper was.

De wedstrijd werd eigenlijk al beslist in de eerste helft. De twee doelpunten die voor rust vielen kwamen beiden voort uit de omschakeling tot ergernis van trainer Ernst Kraak. Quick stond niet goed en na een minuut of twintig brak de snelle Bilal El Hajoui door die de bal voortrok waar Robin de Weij goed op anticipeerde, 1-0. Qua kwaliteit ontliep het elkaar niet veel, maar DCG was meer doortastend met behendige aanvallers waar Quick moeite mee had.

_DSC7868

De uitploeg wilde zich herstellen al liep het tien minuten voor rust weer in de val. De uitvoering was eigenlijk een betere dan de openingstreffer van DCG. Doelpuntenmaker De Weij veroverde de bal op het middenveld op stuurde El Hajoui weg, die op zijn beurt spits Fernon Hasselhoef bereikte. Het aanspeelpunt van de Amsterdammers ronde bekwaam af.

Met een achterstand van 2-0 ging Quick offensiever spelen zeker na de rode kaart (twee keer) van El Hajoui, die discutabel was. Volgens de scheidsrechter toucheerde hij een tegenstander op het middenveld. De ploeg speelde één op één achterin en de coach besloot ook het systeem aan te passen naar 4-3-3. Het duel werd wat grover en onstuimiger. Zeker nadat Rowan van den Hurk een charge beging die toch wel rood verdiende.

_DSC7925

Quick deed wat het kon, maar achterin stond een sterk verdedigend blok waar DCG op kon vertrouwen. De keeper Norman van Gom keepte ook solide, al is hij dit seizoen nauwelijks op een fout te betrappen. De rode kaart van Van den Hurk, na praten kreeg hij zijn tweede geel, maakte het tien tegen tien.

Het duel naderde de slotfase DCG kreeg een ultieme kans om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Damien Simson schoof naast na een te korte terugspeelbal van Quick. De ploeg liep achteruit en Quick kreeg uit de scrimmage kans op de aansluitingstreffer. Enkele seconden voor reguliere tijd viel dan toch de 2-1 na een kopbal van Harrie Kersten. Alle hoop van Quick op een goed resultaat werd aan duigen geschoten door Tarik Karim (3-1) vanuit de counter.

_DSC7896

De coach van Quick is zelfbewust waar zijn ploeg het heeft laten liggen. Kraak: ”We deden in de eerste helft niet de dingen die we moesten doen. De spelers verschuilden zich en we waren niet balvast genoeg om echt aanspraak te maken op een doelpunt”. De trainer kijkt naar het totaalplaatje. ”We hebben een periode gepakt. Misschien door wat mindere tegenstanders te verslaan, maar we laten wel zien mee te kunnen draaien bovenin. De tweede helft kwamen we meer aan de bal, maar maken we de 2-1 te laat”, besluit hij.

_DSC7992

Zijn collega John Limon zit nog vol emoties. Limon: ”Dit was een wedstrijd waar veel gebeurde, maar ook belangrijk was voor de eerste plaats. De Drie punten waren dus ontzettend belangrijk. De dingen waar we op getraind hadden kwamen eruit. De looplijnen van Bilal waren veel beter waardoor hij meer vanaf de buitenkant zijn acties kan maken. De manier waarop wij de doelpunten maken is onze kracht. Het moment herkennen om de dieptebal te geven. Dit seizoen blijken wij een enorm collectief. Waar ons plafond ligt. Ik weet dat we nóg beter kunnen”, besluit de winnende coach.