DCG zet goede lijn voort

RKSV DCG heeft in Amsterdam Onze Gezellen op hun kop gegeven. Waren de twee ploegen elkaar in de eerste tien minuten aan het aftasten, nam DCG daarna de wedstrijd volledig in handen. Met snel, fel en opbouwend voetbal won de Amsterdamse ploeg met 2-0 de wedstrijd. De ploeg die voorafgaand al op 6 punten stond, kon bij winst naar de bovenste rang klimmen in de poule. Onze Gezellen die voor de wedstrijd op 1 punt stond, was in Amsterdam vooral om vertrouwen op te bouwen.

De Haarlemse ploeg onder leiding van Memhet Simsek begon de wedstrijd redelijk. Het spel ging over en weer en er werd met veel snelheid gespeeld. Hierdoor was het in het begin voor beide teams lastig om het spel te controleren.  Onze Gezellen kreeg niet de kans om rustig op te bouwen door het jagende DCG. Hierdoor komen de aanvallen van de Haarlemmers vooral uit lange ballen voort. Dit levert wel een aantal keren een kans op. Als in de 18e minuut de ploeg een vrije trap krijgt aan de rechterkant van het doel, schiet Erik Jan Koops de bal recht op de keeper af. Deze staat op zijn plek en kaatst hem weg. Daarna neemt DCG het spel gemakkelijk over. Er worden veel kansen gecreëerd. Zowel over rechts met Gary Bouwmeester en Fernon Haselhoef als over links met Thom Leenen en Kasper Dinkgreve. Als Thom in de 24e minuut onderuit wordt gehaald, versiert hij hiermee een vrije trap vlak voor het 16 meter gebied. Fernon Haselhoef neemt de bal en raakt de bovenkant van de lat. De ploeg uit Amsterdam is sterker, maar heeft de grootste moeite om de verdediging van de Haarlemmers te doorbreken. Vooral de keeper Mario Veldt staat keer op keer op de juiste plek.

Dolepuntenmakers Thom Leenen (L) en Gary Bouwmeester

Onze Gezellen heeft al snel door dat veel ballen vanuit DCG terechtkomen bij de aanvoerder Gary Bouwmeester. Als Fernon Haselhoef de bal op deze spits speelt, wordt deze meteen verdedigd. Fernonis ondertussen op grote snelheid naar voren gerend en krijgt de bal teruggespeeld. Hij is de keeper voorbij, maar helaas is de snelheid te groot en de hoek via de rechterkant te lastig. De bal verdwijnt in de zijkant van het net.  Even later is Haselhoef weer bij een voorzet betrokken, als hij over rechts de bal naar Joey van Lemmeren speelt die voor het doel staat. Met een omhaal schiet deze de bal recht in… de handen van de keeper. De trainer van Onze Gezellen heeft goed door dat er iets moet veranderen. De verdediging is sterk, maar hoelang houdt de ploeg dit nog vol? Aanval op aanval wordt afgevuurd. ‘Het moet feller!’, schreeuwt hij vanaf de zijlijn. De laatste vijf minuten van de eerste helft is de ploeg ook zeker feller dan de rest van de helft. De bal komt echter niet goed voor het doel en ook zij komen in de eerste helft niet aan scoren toe.

Na de rust heeft Onze Gezellen hernieuwde energie. De ploegt begint feller aan de tweede helft en zorgt voor een evenwichtiger spel. Door de dreiging wordt het spel ook harder en in de eerste vijftien minuten van de tweede helft hebben al vier spelers een gele kaart te pakken. Één voor de Amsterdammers en drie voor de ploeg uit Haarlem. De opbouw bij Onze Gezellen gaat moeizaam, ze kunnen nog steeds de aanvallen van DCG niet goed pareren en omzetten in een goede counter.

Dit blijkt als in de 69e minuut Finn van der Velden, die net over de middenlijn is vertrokken, de bal krijgt aangespeeld. Hij ziet dat Thom Leenen bij de tweede paal staat en schiet deze strak aan. De kleinste man bij DCG krijgt zijn hoofd tegen de bal en kopt hem achter de keeper het doel in. 1-0.

Trainer Limon ziet zijn ploeg, DCG, winnen van Ozne Gezellen

Na de aftrap van Onze Gezellen heeft DCG snel de bal weer te pakken. De ploegt vuurt weer aanval op aanval af. Onze Gezellen houdt echter moed en probeert wat het kan, maar met weinig effect. In de 79e minuut speelt Sander Aznar Martinez van DCG de bal naar Gary Bouwmeester die voor het doel staat, neemt deze hem rustig aan en kan zijn hoek uitkiezen. Het wordt de linker. 2-0.

 

Na de 2-0 weet de ploeg uit Haarlem al genoeg. Met nog tien minuten tijd proberen ze nog wel, maar de overtuiging zit er niet meer in. In de 89e minuut schiet Bastiaan Scholten nog nipt over, en ook in blessuretijd creëert Gezellen nog één kans, maar de keeper van DCG staat niet voor niets op zijn plaats. RKSV DCG klimt in de competitie op naar een gedeelde tweede plek en Onze Gezellen gaat met een kater naar huis.

John Limon, trainer van DCG, was zeer tevreden over zijn ploeg. ‘In de eerste helft waren we wat gespannen en onrustig. Hierdoor kregen we de bal niet goed rond. In de tweede helft ging dit beter en kwam er meer rust. De tegenstander speelde feller dan in de eerste helft. Er spelen bij Onze Gezellen meer volwassen jongens dan bij DCG. Door feller te spelen, probeerden ze de jonge jongens bij ons uit hun spel te halen, maar dat is ze niet gelukt. We hebben een jonge ploeg en elke wedstrijd is altijd even spannend. Ik ben tevreden. We kunnen nog winst op onszelf behalen door meer rust en overtuiging binnen de ploeg te brengen. Ik bekijk per wedstrijd hoe het gaat, maar we hebben deze overwinning te danken aan onze gigantische inzet.’

Trainer van Onze Gezellen Memhet Simsek was iets minder te spreken over zijn team. ‘We hebben verloren op onze inzet en de agressiviteit. We waren bij elk duel te laat. DCG ging er vol voor en wij misten net de bluf en de agressie die zij wel hadden. We hebben een aantal kansen gehad, maar ik denk dat het terecht is dat we hebben verloren. Wat we kunnen veranderen is door naar een andere manier van spelen te gaan kijken. 90 minuten verdedigen is geen voetbal, dat kan zelfs Barcelona niet volhouden. We waren verstoppertje aan het spelen. De scheidsrechter had iets meer mogen optreden. Hij heeft een aantal momenten gemist en weggewuifd waar hij een gele kaart voor had kunnen geven. Ik heb wel nog steeds vertrouwen in mijn team. We hebben vandaag echt het verschil gezien tussen Amsterdams Voetbal en Haarlems voetbal. Amsterdam had overal schijt aan en Haarlem was te laks. We moeten scherper een duel aangaan. Dat moet veranderen. Als je niet durft, wordt het heel lastig om te winnen.’

Verslag en foto’s: Anouschka Nuijens

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DCG