Foto Jos Spitteler: Maarten Zwaan scoorde voor NFC

De angst regeert bij NFC

Zestien tegendoelpunten vorige week en vandaag een gelijkspel tegen hekkensluiter Haarlem Kennemerland (2-2). Zaterdag tweedeklasser NFC beleeft zware tijden maar van opgeven wil trainer Patrick Lokken niets weten. “We doen gewoon nog mee en zijn ook na vandaag niet uitgeschakeld.”

Lokken heeft het dan om de strijd die zijn ploeg momenteel vecht tegen degradatie. Na de zware klap van vorige week (7-1 tegen OSV en 9-1 verlies tegen Monnickendam) hoopte de Amstelveners zich vandaag te herpakken. Lokken: “ We hebben in Yannick Rosenboom (afkomstig uit de zondag 3, red.) in ieder geval weer een keeper gevonden. Die miste we vorige week natuurlijk ook. Het vertrouwen is even helemaal weg. We hebben van de week met de voorzitter, die was op vakantie geweest en wilde weten wat er allemaal aan de hand was. Dat heeft wel weer even een goed gevoel gegeven. Iedereen heeft er weer zin in.”

Eigen foto HAV: Voorzitter Simon Rits van NFC kijkt gespannen toe

Voorzitter Simon Rits wist niet wat hij hoorde toen hij terug kwam van vakantie: “ Ik las op jullie site van de zware nederlagen en dat de keeper weg was gelopen. Het was tijd om even met elkaar om de tafel te gaan. In het gesprek met de spelers en trainer werd mij duidelijk dat ze absoluut niet willen degraderen.”

Het al gedegradeerde Haarlem Kennemerland, tot vandaag slechts een punt, leek op papier de ideale tegenstander om het vertrouwen weer de goede kant op te krijgen. Als Maarten Zwaan na twee minuten scoort in plaats van het zijnet te raken, wat absoluut mogelijk was, dan zou het er allemaal anders uit hebben gezien. Een makkelijk gegeven vrije trap aan de bezoekers was de eerste tegenslag. Nick Duijn liet de debuterende doelman Rosendaal kansloos en zo keek NFC al na zes minuten tegen een achterstand aan (0-1).

Foto Jos Spitteler: Doelman Yannick Rosendaal is kansloos op de vrije trap van Nick Duijn

Ondanks de achterstand dit keer geen gemekker op elkaar bij NFC maar blijven zoeken naar de kansen. Kansen die er voldoende kwamen. Zo zag Jorn Berens zijn schot door doelman Elwin van Grootheest met de voet worden gestopt, kopte Michael Lippens net naast en zag Marcel Wennekes zijn vrije trap worden gepareerd. De doelpunt had NFC al lang verdiend maar arbiter Jansen zag een zuivere strfschop over het hoofd. Lippens ging alleen op Van Grootheest af en werd in zijn weg daar naar toe, binnen de zestienmeter, neergelegd door Nick Folmer. Het fluitsignaal volgde wel maar in plaats van een strafschop en misschien wel een rode kaart kreeg NFC de vrije trap tegen. Ook keurde Jansen een zuiver doelpunt af van NFC. Lippens legde terug op de vrijstaande Leon van Delft. Die bleef keurig achter de bal en scoorde. Geen vlagsignaal maar wel het fluitje van Jansen. Die treffer kwam er uiteindelijk nog wel voor rust. Een slap schot van Berens werd door Van Grootheest verkeerde beoordeeld, 1-1.

Foto Jos Spitteler: Scheidsrechter Eric-Paul Jansen had een paar opmerkelijke beslissingen

Na rust leek er geen vuiltje meer aan de aan de lucht toen Zwaan de 2-1 maakte. Opluchting bij alles en iedereen. De ommekeer was daar. Nog gene tien minuten later was het echter al weer gelijk. Duijn maakte op prachtige wijze zijn tweede van de middag. Rosendaal kon aan beiden treffers niets doen behalve toekijken hoe de bal het net raakte.

Vanaf dat moment sloop de angst in de ploeg van Patrick Lokken. Te snel werd de lange bal gehanteerd zodat er van echte kansen bijna geen sprake meer was. Haarlem kreeg de beste mogelijkheden om te scoren. In de slotfase zette NFC nog wel aan. Invaller Paul Berkelaar was tot twee keer toe dicht bij een treffer en Lippens zag zijn derde kopbal van de middag naast gaan.

Eigen foto HAV: Coach Patrick Lokken weet dat het zwaar zal worden de komende weken; "maar NFC heeft alles nog in eigen hand".
Eigen foto HAV: Coach Patrick Lokken weet dat het zwaar zal worden de komende weken; “maar NFC heeft alles nog in eigen hand”.

Al met al een teleurstellend resultaat voor de Amstelveners. Lokken: “ Het stond in ieder geval beter dan vorige week. Over de manier waarop we speelden en de inzet kan tevreden zijn maar natuurlijk niet over het resultaat. We hebben alles nog in eigen hand maar het vertrouwen ontbreekt gewoon. We zijn angstig om de bal te verliezen en spelen daarom te snel de lange bal. Nog zes wedstrijden, zes finales. Het zal niet makkelijk worden maar we doen gewoon nog mee.”