De definitieve opzet van de Tweede Divisie, Topklasse en Hoofdklasse

Het seizoen 2016/2017 kent de nodige veranderingen. Naast de komst van de Tweede Divisie zal er ook het nodige veranderen in de Topklasse en de Hoofdklasse. Wat zijn die veranderingen en hoe ziet het speelschema er uit. Het Amsterdamsche Voetbal zet aan de vooravond van de tweede competitie helft alles voor u op een rij.

Na de eredivisie (18 clubs) en de Jupiler League (20 clubs) zal de Tweede Divisie (18 clubs) het hoogste niveau zijn in Nederland. Of we dat onder amateur- of betaaldvoetbal moeten scharen mag u zelf kiezen. Daarna volgen er twee Topklasse competities (zaterdag en zondag) met beiden 18 teams. De landelijke competitie wordt afgesloten met vier hoofdklasse poules (16 clubs). Twee op zaterdag en twee op zondag.

Door het uitbreiden van het aantal teams per competitie starten de Tweede Divisie en de Topklasse al in het weekend van 13 en 14 augustus. De hoofdklasse start op 20 of 21 augustus. De overige afdelingen (dus vanaf de eerste klasse) starten in het weekend van 3 en 4 september.

Op basis van de stand in de winterstop zijn de volgende clubs uit onze regio betrokken bij deze nieuwe indeling: AFC (zondag), Ajax (zaterdag), Swift (zaterdag), OFC (zondag), De Dijk (zondag), JOS Watergraafsmeer (zondag), Purmersteijn (zondag). Zeeburgia (zondag) en WVHEDW (zaterdag) zouden hier ook nog aanspraak op kunnen maken.

Tweede Divisie

Deze afdeling bestaat uit achttien clubs. De nummer 1 t/m 7 van zowel de zaterdag al de zondag Topklasse. Deze zullen worden aangevuld met de nummer s 2 t/m 5 van de beloftencompetitie. De kampioen gaat namelijk rechtstreeks naar de Jupiler League. In het eerste jaar dienen alle teams acht contractspelers te hebben voor minimaal twaalf uur per week tegen het wettelijk minimumloon. Alle clubs plaatsen zich voor de, grote, KNVB beker of eventueel een voorronde. Deze wedstrijden, zonder BVO’s, zijn op 17 en 24 augustus. Er wordt op zowel zaterdag als zondag gespeeld. Als een zaterdag club het moet opnemen tegen een zondagclub wordt de wedstrijd vastgesteld op zaterdag om 18:00 uur.

Topklasse

Deze afdelingen (zaterdag en zondag) bestaan komend jaar ook uit achttien clubs. De nummer 8 t/m 14 van de huidige Topklasse zullen zich daarvoor plaatsen. Dit wordt aangevuld met de drie kampioenen van de Hoofdklasse A, B en C. Via de nacompetitie zijn dan nog vijf tickets te verdelen. De competitie wordt aangevuld met ieder drie ploegen uit de beloftencompetitie. Er wordt zoals altijd op zaterdag en zondag middag gespeeld.

Hoofdklasse

Zowel op zaterdag als zondag zullen er twee hoofdklassen zijn. Beide bestaan uit zestien teams. De competitie start op 20 of 21 augustus en de wedstrijden zullen gewoon op zaterdag of zondagmiddag worden afgewerkt. De hoofdklassen zullen op zaterdag (totaal 32 teams) bestaan uit de degradant uit de Topklasse, de vijf kampioenen van de eerste klasse, de vijf verliezers van de nacompetitie Topklasse/Hoofdklasse, de drie winnaars van de nacompetitie Hoofdklasse/Eerste klasse en de nummers 5 t/m 10 uit de hoofdklasse A, B en C

Op zondag zullen de 32 teams als volgt worden geplaatst: De degradant uit de Topklasse, de zes kampioenen van de eerste klasse, de vijf verliezers uit de nacompetitie Topklasse/Hoofdklasse, de twee winnaars van de nacompetitie Hoofdklasse/Eerste klasse en de nummers 5 t/m 10 van de Hoofdklasse A, B en C.