De Dijk wint Amsterdamse clash

De Dijk heeft op eigen terrein de stadsderby tegen JOS Watergraafsmeer met 2-1 gewonnen. Door dit resultaat gaat de ploeg uit Schellingwoude JOS voorbij op de ranglijst. De winnende treffer viel pas twee minuten voor tijd.

Behalve het lentezonnetje viel er zondagmiddag weinig te genieten op sportpark Schellingwoude. De Amsterdamse subtoppers leken vanwege het hobbelige veld weinig risico’s te durven nemen, met veel lange ballen en weinig balbezit tot gevolg. De eerste goede aanval viel pas na twintig minuten te noteren. JOS Watergraafsmeer-aanvoerder Maurice Renger stuurde met een bekeken bal spits Jaap Lorier diep, Lorier legde terug op Donny Day die de bal speelde naar Ivo Pas. Het daaropvolgend afstandsschot van Pas ging maar net naast. Een minuut later probeerde Chakib Tayeb namens De Dijk het ook met een afstandsschot en zijn inzet trof wel doel: 1-0.

Het duel kabbelde hierna voort en leek in niets op een vurige Amsterdamse derby. Dat veranderde in de 42e minuut toen De Dijk-verdediger Lion Axwijk met een forse tackle JOS W’meer-aanvaller Enzo Maria tegen de grond werkte en de beide coaches het met elkaar aan de stok kregen. Ordinaire verwensingen over en weer, met als dieptepunt de vanaf de De Dijk-bank afkomstige uitroep dat JOS W’meer-trainer Sander Middelbeek in de Tweede Wereldoorlog vast een NSB’er zou zijn geweest omdat hij Axwijk, die geel kreeg, een rode kaart zou hebben willen ‘aannaaien’. Middelbeek: ”Ik wilde alleen maar mijn speler beschermen en heb nooit om een rode kaart gevraagd. Ik vond het wel een rode kaart waard maar heb er niet om gevraagd.” De Dijk-trainer Ale van der Zee vond het weliswaar een ‘harde tackle’ maar vond dat Axwijk de bal speelde.

Om een eventuele escalatie de kop in te drukken besloot de prima fluitende scheidsrechter Mustapha Benali beide hoofdtrainers in de rust bij zich te roepen en sprak hij de beide heren aan op hun voorbeeldfunctie. De vrede leek getekend maar dat was maar schijn. ”Van der Zee gooit na het gesprek bij de scheidsrechter twee keer de deur voor mij dicht en na afloop van het duel weigerde hij mij een hand te geven, erg asociaal”, aldus Middelbeek.

Dan weer het voetbal. In de tweede helft kwamen de bezoekers uit de Watergraafsmeer al snel op 1-1. Na hands van Terry Boné in het strafschopgebied kende Benali in de 50e minuut een penalty toe aan JOS W’meer. Aanvoerder Renger schoot de strafschop tegen doelman Michel van Kampen aan maar in de rebound scoorde Renger alsnog. Ook hierna verbeterde het spelniveau niet en leek een puntendeling een terecht resultaat. Het venijn zat ‘m echter, in meerdere opzichten, in de staart. JOS W’meer kreeg in de laatste minuten via Jaap Lorier (86′) en Arthur van Metelen (87’) twee enorme kansen op de 1-2 maar zij schoten allebei over. En weer was De Dijk een minuut na gemis van JOS W’meer wel trefzeker, en weer via Tayeb. Na een lange bal van achteruit kon de linksbuiten alleen op keeper Martijn Middelbeek (broer van trainer Sander) afgaan en met een geplaatste schuiver bezorgde de aanvaller drie punten voor De Dijk. In de laatste minuut kreeg Van Metelen nog geel voor een ‘Axwijk-achtige’ charge, waarna beide trainers weer verwikkeld raakten in een woordenruzie. Middelbeek gaf na afloop aan dat Van Metelen, net als Axwijk, ook rood had kunnen krijgen. Na het laatste fluitsignaal ging het verbale geweld nog even door en Middelbeek claimde zelfs te zijn bedreigd door doelman Van Kampen.

Beide trainers vonden dat hun team verdiende te winnen maar over het wangedrag, dat met name plaatsvond aan de zijlijn, waren de trainers het niet eens. Volgens Van der Zee is het gedrag langs de lijn niet goed te praten maar hoort het er een beetje bij. ”Na afloop is het wat mij betreft weer goed en kunnen we rustig weer bij elkaar gaan zitten.” Middelbeek denkt daar anders over: ”Zij grijpen naar middelen die ik niet wil gebruiken. Zoals die NSB-vergelijking bijvoorbeeld, dat gaat wat mij betreft veel te ver en dat pik ik niet.”

De Dijk stijgt dankzij de 2-1 zege van plek zeven naar plek zes. JOS W’meer zakt van de vierde naar de achtste plaats. In de derde periode hebben beide clubs na vier duels zes punten, drie minder dan de drie koplopers.

Verslag Dylan Hoekzema

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!