Het bestuur en de jubileumcomissie zijn er klaar voor!

De Germaan een eeuw jong

Op vrijdag 15 maart gaat A.S.V. De Germaan uitgebreid feestvieren. Dan bestaat de club 100-jaar ! Een formidabele prestatie. Het kan niet anders of je moet dan als club een prachtige voetbalhistorie hebben die klinkt als een klok. De Germaan zette zijn eerste wankele schreden in het voetbalwereldje voor de crisis in de jaren dertig.

Voor en tijdens de crisisjaren beleefde men net zoals vele andere verenigingen zijn ups en downs. Het waren zware jaren maar steeds krabbelde men in deze onzekere tijd weer overeind en is de club in de loop der jaren uitgegroeid tot een gewaardeerde en graag geziene tegenstander. De Germaan gaat zoals het hoort op gedenkwaardige wijze aandacht besteden aan de lange historie die de club achter zich heeft.  Ook de toekomst wordt niet vergeten. In al die jaren heeft De Germaan op voorbeeldige wijze laten zien dat het in voor en tegenspoed fier overeind is gebleven. Een geweldige prestatie dat het bestuur niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan onder het motto ‘De Germaan een eeuw jong’

100 jaar De Germaan

Op 13 maart 1913 werd de club opgericht onder de naam Wit-Blauw in de Wittenstraat bij de familie Richters. Een naam die niet ieders bewondering kon wegdragen. Maar het kon niet anders omdat de naam De Germaan bij de voetbalbond al geregistreerd stond. Pas na een jaar (1914) toen de naam vrij kwam, werd de huidige naam alsnog aangenomen. Er werd gespeeld aan de Van Hogendorpstraat in de toenmalige Amsterdamse Voetbal Volksbond. Na vijf jaar werd het kampioenschap behaald en ging men in de AVB spelen.

Een tijd waarvan voorzitter Rein Slemmer zich nauwelijks iets van weet te herinneren. Maar uit de geschiedenisboeken moest vernemen dat de daarop volgende jaren niet echt goed maar  sportief gezien niet slecht waren. Door opheffing van de vv.W.D.O kwamen er een paar spelers over. Het ging toen goed tot er een paar spelers vonden dat promotie te lang op zich liet wachten. Sommige spelers vertrokken wat een verzwakking betekende. Daar stond tegenover dat men in die tijd  over een aspirantenelftal kon beschikken. In 1933/’34 speelde De Germaan voor het laatst in de AVB.

100 jaar De Germaan

Het kampioenschap werd behaald waarna promotie naar de KNVB volgde. In de vierdeklasse speelde De Germaan een vooraanstaande rol al moest men een keer een beslissingswedstrijd spelen om niet te degraderen. Uiteindelijk volgde er promotie naar de derdeklasse door Halfweg en Swift te verslaan.

De oorlogsjaren waren voor De Germaan net als voor alle Amsterdamse verenigingen ongekend zwaar. Na de oorlog ging het berg op en afwaarts. Maar steeds weer kwam men er bovenop. Er volgden vele successen maar ook teleurstellingen in de vorm van beslissingswedstrijden om niet te degraderen. Verschillende jubileums zoals het 50-60-75 en 90 jarig bestaan werden voor velen onvergetelijke momenten die groots gevierd werden. De Germaan was uitgeroeid tot een hechte oerdegelijke volksclub waar trouw hoog in het vaandel stonden. De club behoorde tot een van de grotere verenigingen uit Amsterdam. Samen met clubs als DWS, De Spartaan, S.N.A en A.P.G.S beleefde men prachtige tijden aan de Spaarndammerdijk tot het moment dat er verhuisd moest worden en de club via wat omzwervingen op sportpark De Eendracht terecht kwam. Onvergetelijk waren in die jaren de fantastische jeugdtoernooien met clubs als DWS, Feyenoord, ADO, Velox, SDW, MSV Duisburg en vele andere clubs uit binnen en buitenland.

100 jaar De Germaan

De voetbalhistorie van De Germaan is dan ook niet in een pagina samen te vatten. Daarvoor is er teveel gebeurd. De talloze verhalen zijn oneindig om ze allemaal weer te geven. De Germaan heeft in de loop der jaren alle stormen met glans doorstaan. Door vriendschap, zelfwerkzaamheid, onverzettelijkheid, de enorme inzet en onvoorwaardelijke clubliefde, hebben de club het 100-jarig bestaan geschonken. Met negen voetbalelftallen, geen jeugd, 175 leden, is de club op sportpark De Eendracht bezig om zijn bestaan voor de toekomst veilig te stellen. Een lastige klus in deze tijd omdat de crisis al veel verenigingen tot opgave heeft gedwongen vanwege grote maatschappelijke of andere problemen. Het bestuur van De Germaan wil daar niets over horen. Integendeel, samen met al die vrijwilligers en andere clubmensen die de club een warm hart toedragen, is men wekelijks in de weer om de tegenstanders en alle mensen die van voetbal houden zo goed mogelijk te ontvangen. Het hoort bij de club en daarom is voorzitter Rein Slemmer (56) apetrots op al die mensen die daar zorg voor dragen. Ooit als prof voetballer door D.Stoop naar FC.Amsterdam gehaald waar hij een prachtige tijd volgens eigen zeggen heeft gehad, is hij al zestien jaar voorzitter van De Germaan en doet dit nog steeds met veel plezier.

Het bestuur en de jubileumcomissie zijn er klaar voor!

,,Het is heel moeilijk om in deze tijd een club te leiden. Er zijn bijna geen vrijwilligers meer en dit is toch het fundament van elke club. Dit zal in de toekomst steeds minder worden. Mensen die nu wat doen zijn van een uitstervend ras. De grootste triomf  is dan ook het 100-jarig bestaan. Daar hebben veel mensen bij de club zich de laatste jaren voor ingezet. Of er toekomst is weet ik niet omdat het stadsdeel en de KNVB aansturen op inkrimping en fusies van clubs. Mijn wens voor de club is promotie van ons 1e zondagelftal en een prachtig jubileum feest. Dit verdienen alle mensen die De Germaan hebben gesteund in goede en slechte tijden. Het is een fantastische club ! ’’, aldus Rein Slemmer die dit jaar 40 jaar lid is van de club.

Verslag:  Freek Louis
Foto’s: Archief De Germaan

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)