De Jong wil stempel drukken op Ajax: “Dat de trainer straks niet om mij heen kan”

Tim de Jong begon dit seizoen met een voorzichtig doel om in actie te kunnen komen bij zaterdag Hoofdklasser Ajax. De 19-jarige verdediger/middenvelder had niet verwacht dat hij maandenlang het hart van de verdediging zou vormen met Glenn van Zoolingen. Nu zijn concurrenten langzaam terugkeren, hoopt De Jong zich voldoende te hebben bewezen om de komende weken een basisklant te blijven.

Door blessures van Siver Abdulrahman en Roy Deken en een tussentijds vertrek van Alex de Bruijne werd De Jong, vorig seizoen actief in het tweede elftal, voor de leeuwen gegooid. “Ik ben in de zomer aangesloten met het idee rustig gebracht te worden. Ik weet wat ik kan, maar ik heb wel even moeten wennen aan het niveau. Het spel gaat sneller, de tegenstanders zijn slimmer. De trainer (Jorg Smeets, red.) heeft mij het vertrouwen gegeven. Hij schrijf mij niet te snel af en ik krijg echt de kans.”

Bovendien is De Jong zelfkritisch. “In het begin heb ik wel wat kleine foutjes gemaakt. Dat je te snel doordekt, soms slordig in de passing. We kregen ook een paar sukkelige doelpunten tegen. Glenn en ik zijn meer twee voetballers dan een echt op elkaar ingespeeld verdedigingsduo. Gelukkig gaat het met de week beter. Urk-uit (0-1 zege, red.) was daar een goed voorbeeld van.”

Tim de Jong kijkt van een afstandje toe op zijn verdedigingskompaan Glenn van Zoolingen (l)

Komend weekend treffen de Amsterdammers, derde in de zaterdag Hoofdklasse B, gedeeld koploper Berkum. Het verschil bedraagt slechts één punt. “Met onze kwaliteiten moeten wij van Berkum winnen. Zeker thuis. Die punten kunnen we ook goed gebruiken om richting een periodetitel te gaan. Tijdens uitwedstrijden hebben we het soms zwaar met het vechtvoetbal en al het publiek dat achter onze tegenstander gaat staan. Als we de wedstrijden eerder op slot gooien, is er niks aan de hand.”

De mandekker hoopt de lijn die hij heeft ingezet zo lang mogelijk vast te kunnen houden. “Mijn seizoen is geslaagd als we een prijs pakken, het liefst het kampioenschap, en ik veel speel. Nu ik de kans heb gekregen, wil ik echt een vaste basisspeler worden. Dat ik mijzelf ook bewijs wanneer Siver en Roy terugkeren en de trainer straks niet meer om mij heen kan.”

Foto’s Richard Maertens

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)