De mens achter de voetballer: Alex de Bruijne (JOS Watergraafsmeer)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het tiende deel Alex de Bruijne, politieman en verdediger van JOS Watergraafsmeer.

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop voor Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

web 2
Alex de Bruijne (27) is niet echt het type dat achter de computer zit. Geef hem maar de kick van het politiewerk. Hij heeft het niet per se nodig, maar zodra er spoedmeldingen binnenkomen gaat de adrenaline omhoog. En dat is toch best lekker.

Een nacht met een paar meldingen van geluidsoverlast, wat vechtpartijen en een reanimatie is voor hem normaal. Maar als hij dat aan zijn moeder vertelt, schrikt ze altijd een beetje. Hij is er wel aan gewend. Politiemannen leren natuurlijk ook hoe ze ellende van zich af moeten zetten.

web 3
Maar soms wordt het te veel. Bijvoorbeeld toen hij in een korte periode veertien keer achter elkaar met de dood in aanraking kwam. De tijd van verwerken werd te kort. Hij merkte dat hij bij elke nieuwe melding steeds sneller en meer gestrest raakte.  “Het lichaam zegt dan een keer: nu is het wel klaar.”

Er wordt in de politiewereld  niet zoveel gepraat. Het blijft toch een mannencultuur. Al is dat inmiddels wel een beetje aan het veranderen. Volgens Alex een goede ontwikkeling: even een “bakkie koffie” na een heftige melding kan geen kwaad. Alex  zat na die periode een paar maanden bij de recherche; dat gaf wat rust. Maar ja, toen moest hij wel achter een bureau. En hij staat toch het liefst op straat.

web 4
Als hij zelf met vrienden de stad in gaat, laat hij zijn politiefunctie even los. Hij drinkt dan geen Red Bull, om het maar eens subtiel te zeggen. Als er dan iets gebeurt, een vechtpartij of zo, reageert hij als persoon. Niet als agent. Soms grijpt hij in, maar altijd met zijn eigen veiligheid in gedachten.  Hij verbaast zich wel eens over hoeveel mensen staan te kijken naar bijvoorbeeld een ongeluk, en dat niemand dan actie onderneemt. “De maatschappij is egoïstisch.”

Alex probeert humor in zijn werk te brengen, dat helpt vaak bij bekeuringen. Hij probeert altijd rustig te blijven, maar als het moet  verheft hij zijn stem. Dan komt er misschien een vleugje van de voetballer Alex naar boven, want op het veld kan hij flink schelden. Wat altijd volkomen terecht is. Uiteraard.

web 5

Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

 Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.  

hetamsterdamschevoetbal©2014

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!