Home / Algemeen / De mens achter de voetballer: Dave Sijbrands (OSV)

De mens achter de voetballer: Dave Sijbrands (OSV)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala  elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het eerste deel Dave Sijbrands, schilder en middenvelder van OSV zaterdag.

Dave zwaait altijd even naar zijn oma als ze langs de lijn staat. En na de wedstrijd moet je het publiek even bedanken, vindt hij. Wel zo netjes. Dave is vier jaar geleden gaan voetballen bij OSV in Amsterdam Noord. Een club waar hij zich als “echte Noorderling” prima thuis voelt.

web 2

Hij groeide op in Amsterdam Noord, maar woont inmiddels samen met zijn vriendin in Purmerend. Toch komt hij nog bijna dagelijks in de hoofdstad. Voor voetbal, werk of vrienden. Of als zijn ouders op vakantie zijn. Dan slaapt hij een nachtje op hun woonboot. Iemand moet voor de kat zorgen.

Samen met zijn vader runt Dave schilderbedrijf Sijbrands. Misschien neemt hij het ooit helemaal over. Samenwerken met zijn vader schept een bijzondere band. “We kennen elkaar door en door.” Tegenover klanten noemt hij zijn vader trouwens gewoon bij zijn naam, geen “pa”. Dat is toch professioneler.

web 3

De woonboot in Amsterdam Noord is hun uitvalsbasis. ’s Ochtends drinkt hij daar eerst een kopje koffie -leuk voor z’n moeder- en dan aan het werk. Na de training brengt hij zijn voetbalspullen terug naar de woonboot. Die staan dan de volgende keer frisgewassen weer klaar.

Studeren is nooit echt zijn ding geweest. Hij wilde liever het leger in. Omdat hij van zijn ouders een diploma moest halen koos hij voor bouwkunde. Lekker praktisch. Hij is ook even timmerman en metselaar geweest, maar schilderen vond hij toch het leukst. “Als schilder zie je het eindresultaat. De finishing touch.” Natuurlijk zitten er minder leuke kanten aan -schuren en ontvetten- maar dat hebben alle beroepen.

web 4

Tijdens zijn opleiding ging hij drie maanden vrijwillig dammen bouwen in Kenia. Een bijzondere tijd. “Het raakte me, vooral de kinderen. Ze hebben niks.  Geef ze een kleurpotlood en ze zijn gelukkig. Dat hoef je bij een Nederlands kind niet te proberen.”

Zijn eigen huis kan ook nog wel wat schilderwerk gebruiken. Maar dat gaat hij echt niet zelf doen. Na een lange werkdag ploft hij op de bank met een glaasje limonade. Televisie aan. Dan ga je niet meer schilderen. Werk en privé gescheiden houden. Een elektricien legt ook niet zijn eigen bedrading.

web 5

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

 Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.  

hetamsterdamschevoetbal©2014