De mens achter de voetballer: Finn van der Velden (DCG)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het tweede deel Finn van der Velden (21), personal trainer en verdediger van DCG zondag.

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

Het metalen geluid van vallende gewichten klinkt door de ruime trainingsstudio in Amsterdam Zuid. Finn staat in een hoek. Wijdbeens, schouders breed, armen achter zijn rug. Hij kijkt op zijn horloge. “Nog 35 seconden, kom op.” Een laatste klap van de gewichten. Dan een zucht en een bemoedigend schouderklopje van Finn. De training zit erop.

web 2

Finn van der Velden: Aankomend fysiotherapeut, verdediger bij DCG en personal trainer. Hij is altijd een drukbezette jongen geweest. Met de liefde voor sport in zijn bloed. Meegekregen van zijn vader, die was ooit kampioen turnen. Competitief, gedreven en altijd streven naar het hoogst haalbare. Kauwend op een energiereep gaat hij aan de hoge tafel zitten.

Het moest wel een keer mis gaan. Hij werd onwel tijdens een wedstrijd. Diemen uit. Na een actie stortte hij in bij de zijlijn. Hij kreeg hartkloppingen. Een vreemd gevoel in zijn lijf. Paniek. “Ik dacht dat ik dood ging.”

web 3

Met zijn lichaam bleek niks mis. Maar het was een duidelijk teken: hij vroeg teveel van zichzelf. In de periode die volgde ging hij wat meer nadenken over zijn leven. Toegeven, hij was ook te druk geweest. Studie, werk, vrienden, familie, voetbal. En alles moest goed gaan.

Soms ging hij om 1.00 ’s nachts nog sporten in de trainingsstudio. Omdat hij er niet tegen kon als hij fysiek achteruit ging. Nu doet hij het rustiger aan. En het gaat goed met hem. Moge dat duidelijk zijn. Hij leeft –zoals hij zelf zegt- in het moment, en niet meer in de toekomst. Hij geniet volop, spreekt veel af met vrienden, luistert muziek en, bovenal, hij sport veel.

web 4

Want sporten helpt bij problemen. Hij merkte het bij zichzelf, maar ziet het ook vaak tijdens zijn werk. Het mooiste is als hij mensen kan helpen hun doelen te bereiken. Op fysiek gebied, maar ook mentaal.

Finn is best diepzinnig.  Niet dat hij wekenlang gaat mediteren in een boeddhistisch klooster, maar de ideologie is mooi. En hij heeft een hekel aan oppervlakkigheid. Al is hij natuurlijk ook heus wel bezig met zijn uiterlijk. Dat hoort bij zijn werk. Probeer een personal trainer van 150 kilo maar eens serieus te nemen.

web 5

Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

 Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.  

hetamsterdamschevoetbal©2014

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)