De mens achter de voetballer: Nigel Hassall (NFC)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het zevende deel Nigel Hassall (29), accountmanager en speler bij NFC.

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

web 2

Het dakterras van bureau XXS is niet de meest gezonde plek om een vrijdagmiddagborrel te houden. De lucht ruikt licht naar kerosine. In de verte de landingsbanen van Schiphol. Binnen staat een voetbaltafel, maar daar kunnen we beter geen foto van maken. Nigel Hassall speelt daar nooit op, dus dat gelooft niemand.

Nigel is accountmanager bij reclamebureau XXS. Niet te verwarren met een accountant, want die doen iets met cijfertjes. Nigel niet.  Bij opdrachten voor een klant is hij “de spin in het web”. Stel: een supermarktketen wil meer naamsbekendheid door middel van een televisiereclame. Dan worden er strategieën uitgezet, scripts geschreven en apparatuur, acteurs, cameramensen, locatie en attributen geregeld. Nigel houdt steeds contact met de klant, let op de financiën en regelt het hele proces.

web 3

Nigel zou trouwens zeggen dat er tijdens de briefing een insight kwam waardoor besloten is een banner of commercial te maken waarna de copywriters en art-directors aan de slag gingen met de output, en dat de klant eigenlijk betaalt voor de brains. Of zoiets.

In de reclamewereld houden ze niet zo van Nederlands.

Zelf is Nigel half Engels. Zijn vader komt uit de buurt van Birmingham. Nigel woont zelf al zijn hele leven in Nederland, maar hij vindt het toch wel een bijzonder gevoel als hij in Engeland is. Hij is vooral liefhebber van het Engelse voetbal. Het spel, de sfeer, de tribunes die dichtbij het veld staan, de complete families die komen kijken en dat alle supporters om elf uur ’s ochtends met elkaar in de pub zitten. Ook al juichen ze niet voor dezelfde club.

web 4

Collega’s beschrijven hem als een pitbull. Iemand die ergens zijn tanden in zet en niet snel meer loslaat. Gedreven, enthousiast en ambitieus. Het is zijn kracht en tegelijk zijn zwakte. Soms kán hij gewoon niet loslaten. Dan ligt hij ‘s avonds in bed de honderd mentale post-its te ordenen.

Op het veld gaat het ook zo. Dan maakt hij negentig minuten lang het leven van de aanvallers onmogelijk. Maar, dan denkt hij even niet aan zijn werk. Zodra hij op woensdagavond of zaterdagochtend de kleedkamer binnenstapt telt alleen het spel. En dan hopen dat het een beetje miezert en dat hij naderhand de pollen gras uit zijn scheenbeschermers kan plukken. Dat is het lekkerst.

web 5
Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt. 
hetamsterdamschevoetbal©2014

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)